Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Δεκαπέντε ερωτήσεις και απαντήσεις από το ΥΠΕΝ για το νέο Χωροταξικό – Πολεοδομικό νομοσχέδιο



Διευκρινίσεις με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΝ όσον αφορά στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, το εν λόγω νομοσχέδιο πρόκειται για «μια μεγάλη μεταρρύθμιση για το περιβάλλον, για την ιδιοκτησία, για την ανάπτυξη».

Αναλυτικότερα, οι απαντήσεις που δόθηκαν από το ΥΠΕΝ αφορούν στις βασικές μεταρρυθμιστικές τομές που εισάγει στη γενική φιλοσοφία του το νομοσχέδιο όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και σε ειδικότερα θέματα, όπως τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τις ιδιοκτησίες άνω των 4 στρεμμάτων, καθώς επίσης και σε ζητήματα πολεοδομίας και χωροταξίας.

Επίσης, διευκρινίσεις δίνονται για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, τα ζητήματα των απαλλοτριώσεων, τις χρήσεις γης, το κτηματολόγιο, τα αυθαίρετα, την ιδιοκτησία.

Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας αναμένεται την Παρασκευή, να αρχίσει να συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενώ μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας κατατίθεται στην Ολομέλεια, προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους.