Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Απορρίφθηκε η τροπολογία της ΝΔ για τους πλειστηριασμούς



Απορρίφθηκε στη Βουλή η τροπολογία της ΝΔ για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο σε ανακοίνωσή, καταγγέλλει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., που «εκτελώντας εντολές των κ. Τσίπρα και Καμμένου, απέρριψαν σήμερα την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας που προέβλεπε αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο».

Σύμφωνα με τη ΝΔ, «απέρριψαν μια τροπολογία - ανάσα για χιλιάδες συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Παρέπεμψαν στις "καλένδες" μια λύση που όφειλαν να είχαν θεσπίσει.

Γκρέμισαν οριστικά το μύθο της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας».

Για την ίδια τροπολογία, η Ένωση Κεντρώων είχε ανακοινώσει νωρίτερα: «Σχετικά με την τροπολογία για τα "κόκκινα" δάνεια που κατέθεσε η ΝΔ η Ένωση Κεντρώων εκφράζει την λύπη της, αλλά δεν μπορεί να την υιοθετήσει. Διαφέρει ουσιωδώς στο πνεύμα και το περιεχόμενο από την δική μας πρόταση.

Εμείς, θέλουμε η πρώτη κατοικία να προστατεύεται μέχρι του ποσού των 200 χιλιάδων ευρώ ή 250 χιλιάδες ευρώ όταν η οικογένεια έχει τρία παιδιά. Επίσης απαιτούμε να μπορούν μέσα σε ένα εξάμηνο να αγοράζουν οι οφειλέτες το δάνειο και να εξοφλείται το χρέος τους στην ίδια τιμή που το αγοράζουν όλα τα ξένα funds. Εμείς αυτήν τη ρύθμιση προωθούμε και θα την φέρουμε στην Βουλή προς ψήφιση».

Η τροπολογία της ΝΔ προέβλεπε ότι, αναστέλλεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 η κατάσχεση ακινήτων φορολογουμένων που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του,
  • το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 13.900 ευρώ για άγαμο, 23.600 για ζευγάρια, προσαυξημένα κατά 5.700 ευρώ για κάθε παιδί,
  • η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία (3) τέκνα.