Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Απολογία Τσίπρα: Δεν θα επιχειρήσω να αποδράσω από τις ευθύνες μου



«Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Παρασκευής.

Κάλεσε, παράλληλα, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να αναλάβουν επίσης την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, «όσο βαρύ κι αν είναι. Γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει να αποδράσει από τις ευθύνες της. «Δεν είμαστε εδώ για να διαιωνίζουμε την όποια εξουσία μας έδωσε ο λαός, διαιωνίζοντας τα λάθη και τις συμπεριφορές των προηγούμενων. Εμείς θέλουμε να πάμε βαθιά στην πραγματικότητα, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορούμε να την αλλάξουμε», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

  • Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, η τραγωδία των καταστροφικών πυρκαγιών οδήγησε στην οδυνηρή συνειδητοποίηση ότι στην Ελλάδα κυριαρχούν χρόνιες στρεβλώσεις, που επέτρεψαν το χτίσιμο ολόκληρων οικισμών πάνω σε ρέματα κα παραλίες και τη δημιουργία οικιστικών συμπλεγμάτων, μέσα από πελατειακές πρακτικές, χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους.


«Αυτό το κράτος, όμως, σήμερα το διοικούμε εμείς. Και όσο κι αν είναι σωστό ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ό,τι πρέπει για να το αλλάξουμε», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας προβληματισμό για τα κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση πήρε όλες τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

«Μήπως διστάσαμε, δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές, να αντιμετωπίσουμε όσο έπρεπε αποφασιστικά τον κίνδυνο άλλων καταστροφών, από στρεβλώσεις που δημιούργησε το φαύλο παρελθόν;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «έτσι κι αλλιώς, έχουμε την ευθύνη, όσο οι στρεβλώσεις αυτές παραμένουν. Όσο τα αυθαίρετα δεν γκρεμίζονται, όσο τα ρέματα δεν ξεμπαζώνονται, όσο η πρόσβαση στην παραλία παραμένει απαγορευμένη από φράχτες και βίλλες χτισμένες στην άμμο».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ελάχιστο που οφείλει η ελληνική Πολιτεία στη μνήμη των νεκρών είναι σεβασμός, δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ακολουθήσει «την αλυσίδα των χαρακτηρισμών, των εύκολων καταδικαστικών αποφάσεων, της χωρίς όρια και χωρίς τον αυτονόητο σεβασμό στους νεκρούς πολεμικής που κινείται ολοφάνερα από την προσπάθεια εκμετάλλευσης της οδύνης και της συντριβής για την τραγωδία».

  • Μια τέτοια τακτική, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, «δεν οδηγεί παρά μόνο στη συσκότιση της αλήθειας, εν ονόματι μιας μακάβριας κομματικής σκοπιμότητας».

Όσον αφορά το ζήτημα των αντικαταστάσεων των επικεφαλής συγκεκριμένων Σωμάτων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «οι “αποκεφαλισμοί”, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας», σημειώνοντας ότι τα μέλη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και του ελληνικού στρατού «έδωσαν και δίνουν τη μάχη με αίσθημα καθήκοντος, και συχνά με ηρωισμό, στα μέτωπα της φωτιάς».

«Ας μην πυροβολούν, λοιπόν, οι διάφοροι κριτές και πολέμαρχοι του καναπέ, εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας. […] Ας πυροβολούν εμάς, εν πάση περιπτώσει, όχι εκείνους. Εδώ είμαστε. Και δεν έχουμε σκοπό να δραπετεύσουμε», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι μόλις οι διαδικασίες διαχείρισης της κρίσης ολοκληρωθούν, θα υπάρξει ψύχραιμη αποτίμηση και πιθανή απόδοση ευθυνών μέσα από την έρευνα των αρμόδιων μηχανισμών και υπηρεσιών.

«Αν πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, αυτή δεν αφορά στις επιχειρησιακές πλευρές της κολοσσιαίας προσπάθειας διάσωσης», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη «έμπρακτης έκφρασης αυτοκριτικής».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγγειλε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αρκεστεί στα μέτρα ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας που ήδη έχει ανακοινώσει, αλλά θα προχωρήσει στην κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου, που θα αντιμετωπίζει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών, με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων, πανεπιστημίων, και ειδικών.

  • «Στην προσπάθεια αυτή καλώ από τώρα να συμμετάσχουν οι πάντες. Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γιατί είναι μια προσπάθεια εθνική, και ένα καθήκον που απορρέει για όλους από την σημερινή τραγωδία. Αν χρειαστεί να “σπάσουμε αβγά”, να δουλέψουν μπουλντόζες, να υπάρξει σύγκρουση, ας γίνει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι, με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, θα προχωρήσουν διαδικασίες αναβάθμισης των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, ώστε να αποσοβηθούν άλλες τραγωδίες.

Αναφερόμενος στα στοιχεία των ελληνικών Αρχών, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμών πίσω από τις πυρκαγιές, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να γίνει σαφές σε κάθε πολίτη, ότι οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άμυνα της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις».

«Το καλοκαίρι δεν τελείωσε, και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε», τόνισε ο ίδιος, καλώντας τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα όλο το καλοκαίρι.

«Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, τότε ίσως προσπαθήσουν ξανά. […] Να οργανώσουμε την άμυνα της πολιτείας, και της κοινωνίας. Να εγγυηθούμε την προστασία του κάθε πολίτη, αλλά και να οργανώσουμε την εθελοντική κινητοποίηση όλων στην αντιμετώπιση νέων προκλήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, όπου το θέμα της ασφάλειας αποκτά πρωταρχική σημασία.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να σταθούν όλοι «κοντά στους ανθρώπους που πλήρωσαν βαρύ φόρο, ζωής και περιουσίας, στη φωτιά. Ώστε κανένας να μη μείνει αβοήθητος. Κανένας και τίποτε να μην ξεχαστεί».