Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αποχαιρετιστήρια ομιλία Β. Βενιζέλου στην Βουλή: Θα είμαι πάντα μάχιμος και ενεργός πολίτης



«Δεν θα είμαι μέλος της επόμενης Βουλής, είμαι όμως και θα είμαι πάντα μάχιμος και ενεργός πολίτης και πιστεύω ότι αυτό είναι ό,τι σημαντικότερο μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα Δημοκρατικό πολίτευμα όπως το δικό μας» τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στην Βουλή μετά από 26 χρόνια συνεχούς κοινοβουλευτικής θητείας, παράλληλα με 17 χρόνια υπουργικής θητείας και την θητεία του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μεταξύ του 2012 και του 2015.

Ο Β. Βενιζέλος, βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει στην αντιπολίτευση μετά τις εκλογές, του ευχήθηκε «να αντιληφθεί πλήρως τη σημασία της εθνικής ενότητας, όπως αντιλήφθηκε εκ των πραγμάτων, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, τη σημασία του αγώνα που δόθηκε από το 2010 για τη διάσωση της χώρας».

Σημείωσε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που διεκδικούν ρόλο στην διακυβέρνηση της χώρας πρέπει να αντιληφθούν την «ανάγκη προστασίας και ενίσχυσης του κύρους του Κοινοβουλίου ως συμβολικού τόπου της Δημοκρατίας». Υποχρέωση της επόμενης Βουλής να αποκαταστήσει το κύρος των θεσμών και της Δικαιοσύνης .

Στιγμιότυπο από την αποχαιρετιστήρια ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Βουλή

Στιγμιότυπο από την αποχαιρετιστήρια ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Βουλή  EUROKINISSI

 

Ο Β. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών παρατηρώντας ότι παρά την άνοδο του Κέντρου, ο κίνδυνος του εθνικολαϊκισμού και της ακροδεξιάς δεν έχει εξαλειφθεί, γι’ αυτό και πρέπει να ενισχυθεί σε Ευρώπη κι Ελλάδα το κύρος των θεσμών κι ιδιαίτερα του κοινοβουλίου. «Ελπίζω και εύχομαι η Βουλή της επόμενης περιόδου να ανταποκριθεί στις μεγάλες θεσμικές εθνικές, κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις που είναι προφανείς» πρόσθεσε παρατηρώντας ότι η επόμενη Βουλή έχει ως υποχρέωση να αποκαταστήσει το κύρος των θεσμών και της Δικαιοσύνης

Σε σχέση με την οικονομία, ο Β. Βενιζέλος σχολίασε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλα συστήματα που, δυστυχώς, δεν διαθέτει πραγματικά και αναφέρομαι στο τραπεζικό, το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα». Τόνισε ότι η ανάπτυξη θα επιτευχθεί μόνο με την προϋπόθεση της «διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και ανασύστασης της μεσαίας τάξης».

«Ο εκσυγχρονισμός των Κωδίκων είναι απολύτως αναγκαίος»

Ο Β. Βενιζέλος δεν απέφυγε να αναφερθεί στα προσφιλή του θέματα Δίκαιου και στους Ποινικούς Κώδικες τονίζοντας ότι «ο εκσυγχρονισμός των Κωδίκων είναι απολύτως αναγκαίος, γιατί, αν μη τι άλλο, πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση με το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, βεβαίως, με τις σύγχρονες αντιλήψεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».

Μάλιστα, διαφώνησε με τον Σταύρο Κοντονή που ζήτησε οι Κώδικες να ισχύσουν 1η Σεπτέμβρη κι όχι 1η Ιούλη. «Η ψήφιση των κωδίκων θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα, η κυβέρνηση θα έπειθε τότε ότι σέβεται πραγματικά το Κράτος Δικαίου» Πάντως, ο Β. Βενιζέλος άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστέρηση στην ψήφιση των Κωδίκων σχολιάζοντας ότι «η ψήφιση των κωδίκων θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ νωρίτερα, σε πολιτικά ανύποπτο χρόνο υπό συνθήκες πολιτικής συναίνεσης». Ο Β. Βενιζέλος παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση θα έπειθε τότε ότι σέβεται πραγματικά τον ποινικό φιλελευθερισμό και το Κράτος Δικαίου», ζήτημα για το οποίο εξέφρασε αμφιβολίες ανατρέχοντας στα πεπραγμένα της κυβέρνησης κι ιδιαίτερα στην πρόσφατη επιλογή της ηγεσίας του Άρειου Πάγου.