Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Αντωνοπούλου: 260.000 πολίτες βρήκαν δουλειά επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ



«Επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία μειώθηκε, αφού περίπου 260.000 συμπολίτες μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατάφεραν να βρουν μία θέση εργασίας». Αυτά τόνισε -μεταξύ άλλων- η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας απόψε στην Πάτρα, κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, που οργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο οικονομικού συνεδρίου της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».

Όσον αφορά στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, η Ράνια Αντωνοπούλου είπε ότι «η πρώτη προτεραιότητα που έθεσε ο πρωθυπουργός, ήταν να γίνει κατανοητό, πως η κοινωνική οικονομία, επειδή είναι ένας εναλλακτικός τρόπος παραγωγής, πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες.»

 

Όμως, όπως πρόσθεσε, «επειδή ο χώρος της κοινωνικής οικονομίας χρειάζεται κανόνες για να λειτουργήσει, για αυτό ακριβώς εμείς ψηφίσαμε νόμο, ο οποίος πετάει απ΄ έξω όσους είχαν λειτουργήσει σαν εργολάβοι και υπεργολάβοι».

Σχετικά με τη λειτουργία της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η Ράνια Αντωνοπούλου διατύπωσε την εκτίμηση ότι «βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση και αυτό το είδαμε πολύ πρόσφατα, όταν είχαμε την πρώτη πανελλαδική έκθεση των προϊόντων και των υπηρεσιών στην Αθήνα, όπου πάνω από 150 σχήματα συμμετείχαν σε αυτή» και πρόσθεσε: «Ο ενθουσιασμός υπάρχει, έχουν εγγραφεί στο μητρώο, από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος, 300 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είναι στην αποκλειστικά στην σίτιση και στον καθαρισμό, αλλά έχουμε νέες τεχνολογίες, έχουμε αρχιτέκτονες και μηχανικούς, οι οποίοι έχουν συμπράξει, έχουμε νέα παιδιά, έχουμε αυτούς οι οποίοι έχουν απογοητευτεί από την αγορά εργασίας και έχουν συμπράξει, έχουμε σύμπραξη παραγωγών στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στον εναλλακτικό».

Όπως ανέφερε σε αυτό το σημείο, «έχουμε μία κινητικότητα που πιστεύουμε ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδείξει πως το πνεύμα της συνεργασίας είναι μέσα στην ελληνική κοινωνία». Μάλιστα, όπως τόνισε η Ράνια Αντωνοπούλου, «όλοι μαζί θα ανέβουμε προς τα πάνω και δεν θα αφήσουμε κάποιους πίσω».

Αναφερόμενη στην πρόσφατη κοινωνική σύνοδο στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας είπε ότι «βρήκαμε συνεργασίες με το συνεταιριστικό κίνημα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας της Αγγλίας, που έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ στον χώρο των υψηλών τεχνολογιών και της πληροφορικής». Όπως υπογράμμισε, είναι σημαντικό το ζήτημα της δικτύωσης και έφερε ως παράδειγμα ελαιοπαραγωγούς από την Κρήτη, οι οποίοι κάνουν εξαγωγές σε αλληλέγγυα παντοπωλεία στο Βέλγιο.

Κλείνοντας την ομιλία της η Ράνια Αντωνοπούλου υπογράμμισε: «Η δική μας δουλειά είναι να ανταποκρινόμαστε στους πολίτες, στα κινήματα και στις επιχειρήσεις που θέλουν να σταθούν στα πόδια τους, χωρίς να δημιουργούμε κρατικοδίαιτα σχήματα, ώστε με σταθερά βήματα να μπορούμε να υποστηρίξουμε τον κόσμο από κάτω προς τα πάνω και να ανταποκριθούμε στα δικά τους αιτήματα».