Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους στη Βουλή


Σε υψηλούς τόνους και με την αντιπαράθεση των εισηγητών ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, άρχισε στην κοινή συνεδρίαση των τριών αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, η επεξεργασία επί της αρχής, του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την απελευθέρωση της δόσης ύψους δύο δισ. ευρώ.
 
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για δύσκολα, αλλά αναγκαία μέτρα προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και να σταθεροποιηθεί η οικονομία της, ενώ επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας ιδιαίτερα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, για επιλεγμένη αμνησία και πελατειακή λογική.
 
Σε αντίθετη κατεύθυνση, ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντας το υφεσιακό, άδικο και ατελέσφορο.
 
«Ανέλαβα μια άχαρη αποστολή. Γνωρίζω ότι τα μέτρα είναι αφάνταστα δύσκολα, θίγουν την ελληνική κοινωνία. Είναι δύσκολα ιδίως για εμάς του ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλαμε τα μνημόνια, τις συμβάσεις, που χάσαμε μεγάλο τμήμα του κόμματός μας, που λέγαμε ότι θα αλλάξουμε τους νόμους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η ίδια δυσκολία υπάρχει και στους ΑΝΕΛ.
 
«Παρά τη σκληρότητα των φορολογικών, συνταξιοδοτικών, ασφαλιστικών και αναποτελεσματικών μέτρων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, εμείς εισηγούμαστε την ψήφισή του μετά τις βελτιώσεις που θα γίνουν, μέσα από το διάλογο και τη συζήτηση, από τους υπουργούς. Γιατί ζητούμενο είναι να εξαλείψουμε τα αίτια που οδήγησαν σε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και σε τρύπα 37 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από τη φοροδιαφυγή», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
Την αντίδραση βουλευτών από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που τον «χειροκρότησαν», προκάλεσε η αναφορά του ότι «θα μας παρακολουθούν οι δανειστές, η Κομισιόν, το ΔΝΤ αλλά και όλο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωπαϊκοί λαοί».
 
«Με τι διαφωνείτε συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού; Ποιο δεν είναι προαπαιτούμενο; Ποιος από τους φόρους δεν ήταν στο email Xαρδούβελη; Τι διαφορετικό θα κάνατε εσείς; Σε τι προβληματίζεστε; Τι είναι έξω από την ιδεολογία σας που δεν αντέχετε;», αντέδρασε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
«Όσοι έχετε επιλεγμένη αμνησία, όσοι παγιδεύεστε στο κλείσιμο του ματιού σε διάφορες κατηγορίες με πελατειακή λογική και λαϊκισμό, αν το επιθυμείτε εδώ θα είναι η κάλπη που θα δοκιμαστείτε και θα δοκιμαστούμε», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ που έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:
 
«Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, όσοι δεν υποκρίνονται με αγαπησιάρικα προεκλογικά κηρύγματα περί συνεργασίας και θέλουν να συμβάλουν πραγματικά στην αναγέννηση της χώρας».
 
«Τα δικά μας τα καταψηφίσατε ασύστολα και τώρα που προσγειωθήκατε στην πραγματικότητα της δυσκολίας μάς ρωτάτε πού διαφωνούμε. Διαφωνούμε σε όλα, με αυτά που κάνατε και φέρατε χώρα σε αυτό το σημείο, με τα ψέματα, την μακρόσυρτη διαπραγμάτευση επικοινωνιακής διαχείρισης, με τις ζαριές που παίξατε σε βάρος της χώρας και το λογαριασμό που φέρατε», αντέτεινε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος.
 
«Καταψηφίζουμε επί της αρχής γιατί λέμε όχι σε κάθε φορολογική επιβάρυνση στον ήδη υπερφορολογημένο Έλληνα. Είμαστε θετικοί σε διατάξεις που εξορθολογίζουν το σύστημα φοροδιαφυγής, που ρυθμίζουν το πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων. Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την ακρόαση των φορέων ώστε να αναλάβουμε και την τελική μας στάση στην ολομέλεια» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος και έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της εξαπάτησης».