Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τα Μέσα Μεταφοράς



"Πόλεμος" με αριθμητικά στοιχεία για την πορεία των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, ξέσπασε το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα ο κ Χατζηδάκης κατήγγειλε ότι οι πολίτες έχουν χειρότερες υπηρεσίες στις αστικές συγκοινωνίες, την ίδια ώρα που υποχρεώνονται να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για φόρους, ώστε να καλύπτουν τα ελλείμματα που δημιούργησε η κυβέρνηση.

Από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο υφυπουργός Νίκος Μαυραγάνης αντέταξε την υπουργική απόφαση του 2015 «για να κινούνται αδαπάνως, δωρεάν, οι 1.200.000 άνθρωποι που οδηγήθηκαν στην ανεργία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Ο κ. Μαυραγάνης παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι οι δαπάνες προς τρίτους αυξήθηκαν λόγω της εισαγωγής της τηλεματικής και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που η σημερινή κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να υλοποιήσει στη βάση των δεσμεύσεων των προκατόχων της.

Κ. Χατζηδάκης: «Αύξηση εισιτηρίων, μείωση εσόδων»

«Στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας συμβαίνουν καταπληκτικά πράγματα με αυτήν την κυβέρνηση, η οποία μάλιστα ήρθε ως κυβέρνηση-Ρομπέν των φτωχών. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Τέσσερα στοιχεία μόνο. Με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς έχουμε αύξηση του εισιτηρίου το 2015 και το 2016 κατά 17%, μείωση των εσόδων 21% με την "μπαχαλοποίηση που παρατηρήθηκε" στην ίδια περίοδο. Περισσότεροι φόροι για τους φορολογούμενους για κάλυψη των ελλειμμάτων των αστικών συγκοινωνιών 18%, και λιγότερα λεωφορεία και τρόλεϊ που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας 60%» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Ν. Μαυραγάνης: «Είμαστε περήφανοι για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων»

«Μας κατηγορείτε ότι μειώθηκαν τα έσοδα. Εδώ είναι η υπουργική απόφαση του 2015 για την οποία είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, να κινούνται αδαπάνως δωρεάν, ως όφειλε η ελληνική κοινωνία και η κυβέρνηση, προς τους ανθρώπους που εσείς οι ίδιοι οδηγήσατε στον Καιάδα της ανεργίας, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πρόδηλα, λοιπόν, πήρε ένα βάρος ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός για να στηρίξει τους συνανθρώπους μας, τους 1.200.000 ανθρώπους που εσείς οδηγήσατε στον Καιάδα της ανεργίας» απάντησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης.