Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Αναπάντεχη... «βόμβα» Μακρόν: «Αν γινόταν δημοψήφισμα οι Γάλλοι θα ψήφιζαν Frexit!» (βίντεο)



Σε συνέντευξή του στο βρετανικό BBC o Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, έριξε «βόμβα» με την άποψή του ότι οι Γάλλοι πιθανότατα θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ σ’ ένα υποθετικό δημοψήφισμα.

Ο Γάλλος πολιτικός απέδωσε την απόφαση για το Brexit στην απώλεια εμπιστοσύνης των Βρετανών ψηφοφόρων στην παγκοσμιοποίηση και υποστήριξε ότι «υπάρχει πάντα κίνδυνος» να βγάζουν οι κάλπες αποτελέσματα όπως εκείνο του Ιουνίου του 2016 στη Βρετανία, όταν ζητείται η γνώμη των ψηφοφόρων «μ’ ένα απλό “ναι” ή “όχι” μέσα σ’ ένα πολύ περίπλοκο πλαίσιο».

Ερωτηθείς αν ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα στη Γαλλία θα παρήγαγε το ίδιο αποτέλεσμα απάντησε: 

«Ναι, πιθανώς. Πιθανώς σ’ ένα παρόμοιο πλαίσιο. Αλλά το δικό μας πλαίσιο ήταν πολύ διαφορετικό κι έτσι δεν θέλω να βάλω στοίχημα».

Ένθερμος θιασώτης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ο Εμμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι θα έδινε πολύ σκληρή μάχη για να κρατήσει τη χώρα του στην ΕΕ, σε περίπτωση ενός δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην Ένωση. 

«Είναι λάθος όταν ρωτάς “ναι” ή “όχι”, όταν δεν ρωτάς τη γνώμη του κόσμου για το πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση και δεν εξηγείς πώς θα τη βελτιώσεις», τόνισε. Κι αναφερόμενος στην απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών επεσήμανε:

«Όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ η μεσαία και η εργατική τάξη -και ιδιαίτερα οι γηραιότεροι στη χώρα σας- αποφάσισαν ότι οι τελευταίες δεκαετίες δεν τους ευνόησαν, όπως ούτε οι προσαρμογές που έκαναν τόσο η EE και η παγκοσμιοποίηση – για μένα ήταν ένα μείγμα των δύο-.

Και δεύτερον πιστεύω ότι ένας απ’ τους λόγους ήταν η οργάνωση της ΕΕ μας, με τρόπο που προχωρά πολύ μακρυά αναφορικά με την ελευθερία χωρίς συνοχή. Προς την ελεύθερη αγορά χωρίς κανόνες και σύγκλιση».

Στη συνέντευξή του ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε γι' άλλη μια φορά το μήνυμα στο Λονδίνο ότι μετά το Brexit δεν θα είναι εφικτή η πλήρης πρόσβαση του βρετανικού χρηματοοικονομικού τομέα στην Κοινή Αγορά.