Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

23 °C

Σήμερα, 26. Οκτωβρίου 2020

ΠνευματικάΟ έρωτας μας

Αγαπήστε την προσευχή, την κουβέντα με τον Κύριο. Το παν είναι η αγάπη, ο έρωτας με τον Κύριο, τον Νυμφίο Χριστό.

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης
ΠΗΓΗ: pemptousia.grΠοιος μαζεύει αγάπη;

Το δέντρο το αναγνωρίζεις από τους καρπούς του, τον άνθρωπο από τις πράξεις του. Οι καλές πράξεις ποτέ δε χάνονται. Αυτός που σπέρνει ευγένεια, θερίζει φιλία, αυτός που φυτεύει καλοσύνη, μαζεύει αγάπη.

Άγιος Βασίλειος ο Μέγας

ΠΗΓΗ: pemptousia.grΟ άνθρωπος που έχει εγωϊσμόν

Ο άνθρωπος που έχει εγωισμόν δεν ελκύει κανένα. Και εάν κάποιον ελκύση γρήγορα θ’ απομακρυνθή. Ο σύνδεσμος γίνεται αδιάλυτος, όταν συναντήση παιδικό πνεύμα, αθωότητα και αγιασμόν.

Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής

ΠΗΓΗ: pemptousia.grΤο γνώθι σαυτόν και η Θεία Χάρις

Ερώτησα πολλές φορές και τον γερο-Ιωσήφ πως έφτασε σ’ αυτήν την κατάσταση. Λέει: «Να σου πώ. Εβάθυνα τόσο πολύ στο «γνώθι σαυτόν». Τί είσαι σύ; Τίποτες, ούτε ένα σκουλίκι δεν είσαι. Τίποτε. Ήρθε η χάρις, σε σήκωσε, έγινες άγγελος· έφυγε η χάρις, εγύρισες εν αυτώ». Ναι, αλλά δεν μου λες, πως μπορούμε να προσελκύσουμε τη χάρη;Το μεγάλο εμπόδιο

Σήμερα ο υπ’ αριθμόν «ένα» πόλεμος -ας τον πούμε έτσι, πόλεμο, κι ας μην τον ονομάσουμε ήττα- είναι το σαρκικό φρόνημα.Πως είναι η ζωή ης Εκκλησίας;

Η ζωή αυτή είναι διαφορετική απ’ τη ζωή των ανθρώπων. Είναι χαρά, είναι φως, είναι αγαλλίαση, είναι ανάταση. Αυτή είναι η ζωή της Εκκλησίας, η ζωή του Ευαγγελίου, η Βασιλεία του Θεού. «Η Βασιλεία του Θεού εντός ημών εστίν» (Λουκ. 17, 21). Έρχεται μέσα μας ο Χριστός κι εμείς είμαστε μέσα Του.

Άγιος Πορφύριος ΚαυσοκαλυβίτηςΗ αμαρτία και ο δόλος

Αν η αμαρτία προσπαθεί να μας απατήσει με δόλο και να μας προσφέρει κάτι χρήσιμο το οποίο στην πραγματικότητα δεν είναι, είμαστε υποχρεωμένοι κι εμείς να αντιστεκόμαστε σ’ αυτή την προσβολή της.

Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός

ΠΗΓΗ: pemptousia.gr Ο έλεγχος του εαυτού μας

Να προσέχεις τον εαυτό σου, για να γνωρίσεις την υγεία και την αρρώστια της ψυχής σου.

Άγιος Βασίλειος ο Μέγας

ΠΗΓΗ: pemptousia.gr Η άνεση, η δοκιμασία και η Πίστις

Υπάρχει πίστη αληθινή, όπως υπάρχει και πίστη ψεύτικη. Η αληθινή πίστη φαίνεται στην ώρα του πειρασμού. Η ψεύτικη πίστη ανθίζει μόνο στον καιρό των ανέσεων και μαραίνεται στην ώρα της δοκιμασίας.

Γέροντας Γερμανός ΣταυροβουνιώτηςΌταν εξομολογείται ο άνθρωπος…

Όταν εξομολογείται ο άνθρωπος, καθαρίζεται η ψυχή του και γίνεται αδάμαντας φωτεινός… Χωρίς την εξομολόγησην, μετάνοια δεν λογίζεται· και χωρίς την μετάνοιαν άνθρωπος δεν σώζεται.

Γέροντας Ιωσήφ Ησυχαστής

ΠΗΓΗ: pemptousia.gr