Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 -
Heavy rain

15 °C

Σήμερα, 22. Νοεμβρίου 2019

ΠνευματικάΔιώχνεις τις μέλισσες

Όπως ακριβώς για να μαζέψεις το μέλι διώχνεις τις μέλισσες με τον καπνό, έτσι και η σωματική ανάπαυση διώχνει τον φόβο του Θεού από την ψυχή και της εξαφανίζει κάθε κατόρθωμα.

Αββάς Ποιμήν

 Η σχέση μας με τον κόσμο

Δεν είναι λίγες οι φορές που βρισκόμαστε με ανθρώπους που «δεν είναι της Εκκλησίας», ή «δεν πιστεύουν», ή, τέλος πάντων, δεν έχουν τις ίδιες αντιλήψεις με μας για τη ζωή και τον κόσμο. Νομίζω πως η συμπεριφορά και η στάση μας ανάμεσα σε τέτοιους ανθρώπους και σε τέτοιο περιβάλλον, δείχνει κατά πόσο έχουμε ισορροπήσει μέσα μας και δεχτήκαμε ουσιαστικά το Ευαγγέλιο του Χριστού.Δεν σε κάνει άσχημο η πτώση αλλά η αλαζονεία της τελειότητας..

Αλαζονεία: Περιμένεις μέρες, μήνες, χρόνια, σε ένα στημένο ραντεβού. Δεν ήρθε ακόμη. Δεν φάνηκε. Άργησε πολύ, τόσο που μάτωσαν τα μάτια στην αναμονή, τόσο που ράγισε η καρδιά στην προσμονή.

Θα στο πω εγώ κι ας πονέσεις. Δεν θα έρθει. Μην περιμένεις.Όχι όπως θέλει

Όταν μέσα μας, αρχίζει να κατασκηνώνει το Πνεύμα το Άγιο, το πρώτο που μας διδάσκει και μας κατηχεί, είναι να γνωρίσομε τη δική μας ασθένεια, να γνωρίζομε τα δικά μας λάθη, να γνωρίζομε, με κάθε ακρίβεια, τις απροσεξίες που κάναμε και που κάνομε, και να προσπαθούμε να είμαστε αυστηροί στον εαυτό μας και επιεικείς στους άλλους.Δεν θα σ’ αφήσει

Να κάνεις μεγάλη υπομονή και να μην στενοχωριέσαι, διότι είσαι άνθρωπος ευαίσθητος και γι’ αυτό έχετε προβλήματα υγείας.
Να κάνεις την καρδιά σου βράχο για να αντέξεις.
Ο Θεός δεν θα σ’ αφήσει, θα σε ενισχύσει και θα σ’ ευλογεί. Χαίρομαι που σκέπτεσαι για την ψυχή σου και μεριμνάς για την αιώνια ζωή.

Γέροντας Ιάκωβος ΤσαλίκηςΝα μείνουμε μακριά από την αμαρτία

Ας καθαρίσουμε τον εαυτό μας από όποια μόλυνση της σάρκας και του πνεύματος. Δηλαδή απο κάθε αμαρτία, που πράττει η σάρκα μας, το μυαλό μας ή η ψυχή μας. Ας ζήσουμε την αγία ζωή με φόβο Θεού.Τα ισχυρά εμπόδια

Ω, πόσον αγαθός ο Θεός! Δικαίως λοιπόν θα κολασθούν οι συναμαρτωλοί μου, διότι παραγνώρισαν την άπειρη ευσπλαγχνία του ουρανίου Πατρός.

Ενώ λοιπόν ως άνθρωποι σφάλλουμε, μας έρχεται βαρύ το να πούμε το «ήμαρτον»!

Και πώς θα το πούμε, εφ’ όσον έχουμε, εγώ πρώτος, την λήθη και την ραθυμία με συμβοηθό την υπερηφάνεια, ισχυρά εμπόδια προς τον δρόμο της ταπεινώσεως!Λόγοι για την παιδαγωγική της οικογένειας (Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης)

«Είναι πολλά πράγματα, τα οποία ο άνθρωπος δεν τα γνωρίζει, ή, αν τα γνωρίζει, τα καταφρονεί. Είναι ένα θέμα, το οποίο διδάσκει κανένας στα παιδιά. Εάν δεν το έχει γευθεί, είτε πικρό είναι, είτε γλυκό, εάν δεν το χει γευθεί, τα παιδιά δεν πληροφορούνται.Η ελεημοσύνη του ελεήμονα

Συμπληρώνονται σήμερα 1400 χρόνια από τη οσία κοίμηση τού εν αγίοις πατρός ημών Ιωάννη του Ελεήμονος, Πατριάρχη Αλεξανδρείας, του εκ Κύπρου καταγομένου και εν Κύπρω τελειωμένου. Ένας από την πληθώρα Κυπρίων αγίων, που η ελεήμονα καρδία του και η όλη βιοτή του τού έδωσαν το χαρακτηρισμό «ελεήμων».Πάντοτε φταις εσύ

Χρειάζεται φόβος και τρόμος, μην τυχόν και περιφρονήσω τον αδελφό μου, μην τυχόν νομίζω ότι αυτός είναι υπεύθυνος για τις συμφορές μου, διότι αυτό είναι ξεπεσμός μου από τον Θεό.

Ο άγιος Ισαάκ τονίζει: «Ουδέποτε φταίει ο άλλος για κάποιο παράπτωμα, πάντοτε φταις εσύ». Δεν σου φταίει ο άλλος επειδή εσύ κουράστηκες, αμάρτησες, δυσπίστησες, αλλοιώθηκες.