Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

4 °C

Σήμερα, 21. Ιανουαρίου 2020

ΠνευματικάΘα βρείτε την χαρά

Να είστε προσεκτικοί. Να είστε σε επιφυλακή για την ψυχή σας! Να στρέφετε τους λογισμούς σας μακριά από εκείνα που γρήγορα παρέρχονται, και να τους προσηλώνετε σε εκείνα που είναι αιώνια. Έτσι θα βρείτε την χαρά που ποθεί η ψυχή σας, και για την οποία διψά η καρδιά σας.

Άγιος Ιωάννης ΜαξίμοβιτςΌχι φανταστικά

Η προσευχή για τους άλλους πρέπει να γίνεται σωστά, όχι φανταστικά. Να μη προσπαθούμε με το μυαλό μας να φανταζόμαστε τους άλλους και να προσευχόμαστε γι’ αυτούς. Όταν, όμως, πιέζεται η καρδιά από πόνο για κάποιον άνθρωπο, τότε αυτός ο άνθρωπος είναι επιδεκτικός προσευχής και πρέπει να προσευχόμαστε γι’ αυτόν.

Γέροντας Σωφρόνιος του ΈσσεξΤην νιώθεις πρώτα

Δίνοντας χαρά στους άλλους, εσύ την νιώθεις πρώτα.

Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη

ΠΗΓΗ: pemptousia.grΑνόητος και αδύναμος

Μη δίνετε σημασία στο διάβολο. Μη του δίνετε αξία με το να τον σκέφτεστε. Ένας ανόητος είναι και αδύναμος που τρέμει στην επίκληση των προσευχών και με τον τύπο του Σταυρού εξαφανίζεται. Γι αυτό μην τον σκέφτεστε, μην τον φοβάστε. Να προχωρείτε μπροστά.

Γερ. Θεοσέμνη, Καθηγουμένη Ι.Μ. Χρυσοπηγής Χανίων ΚρήτηςΕλεύθερος είναι όποιος δεν σκλαβώνεται στις ηδονές..

Ελεύθερος είναι όποιος δεν σκλαβώνεται στις ηδονές αλλά κυριαρχεί με φρόνηση και εγκράτεια πάνω στο σώμα του και αρκείται με μεγάλη ευχαριστία σε ό,τι του δίνει ο Θεός, έστω και αν είναι πολύ λίγα. Γιατί όταν βρεθούν σύμφωνοι ο νους που αγαπά το Θεό και η ψυχή, τότε ειρηνεύει όλο το σώμα, ακόμη και χωρίς να το θέλει.Θα μας βοηθήσει να σταματήσουμε

Υπάρχουν άνθρωποι καλοσυνάτοι, εξυπηρετικοί, αλλά έχουν μια αδυναμία. Ο ένας έχει αδυναμία στην ανηθικότητα, ο άλλος στο αλκοόλ, άλλος σε κάτι άλλο. Όμως ο Κύριος λέει: Αυτός που παραβαίνει μία εντολή, θεωρείται παραβάτης όλων των εντολών. Είναι ανάγκη να θελήσουμε να μάθουμε όλα όσα είπε ο Χριστός, να τα προσέξουμε, να τα δεχθούμε και να αγωνιστούμε να τα τηρήσουμε.Το πληρώνει πολλαπλάσια

Ό,τι καλό κάνεις και αγώνα πνευματικό, τον κρατάς στη χούφτα σου και πας επάνω. Δεν στον παίρνει κανείς. Τίποτα δεν αφήνει ο Θεός απλήρωτο, ούτε το καλό ούτε το κακό. Και μάλιστα το καλό το πληρώνει πολλαπλάσια.

Γέροντας Αμβρόσιος ΛάζαρηςΓια να παραδειγματιζόμαστε

Τους βίους των Αγίων τους διηγούμεθα για να παραδειγματιζόμαστε, να ενισχυόμαστε, να προσεγγίζουμε με ορθοπραξία τον Θεό, με τον εκκλησιασμό, την εξομολόγηση, την κοινωνία των θείων Μυστηρίων.

Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός

ΠΗΓΗ: pemptousia.gr

 Η ταπεινή καρδιά είναι ειρηνική, και παραμένει απρόσβλητη από το πάθος του εγωισμού και άλλα πάθη..

Η ταπεινή καρδιά είναι ειρηνική, και παραμένει απρόσβλητη από το πάθος του εγωισμού και άλλα πάθη. Έχει υπερβεί τα πάθη, έχει φθάσει στο επίπεδο της απάθειας. «Απάθεια είναι η ειρηνική κατάσταση της ψυχής» (άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής). 


Αρχίζουμε το γιατί

Οι Άγιοι κι όταν αμάρταναν είχαν την δύναμη να ξανασηκωθούν με μια απλότητα και με μια υγεία. Αν αμάρτησαν μετανοούσαν εκ βάθους καρδίας και άχρι θανάτου, αλλά δεν πάθαιναν ψυχοπλάκωμα και κατάθλιψη. Ενώ εμείς αν έχουμε καμιά αμαρτία αρχίζουμε το γιατί μετά, μα γιατί να το κάνω, γιατί να το σκεφτώ, γιατί να το διαπράξω, λες και είναι παράξενο πράγμα να κάνουμε μια αμαρτία.