Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019 -
Ξάστερος ουρανός

27 °C

Σήμερα, 15. Σεπτεμβρίου 2019

ΠνευματικάΗ αγάπη στους διάπλους μας

Η συμπόνια είναι η ευαισθησία των καλών ψυχών που αγαπούν τους διπλανούς τους. Οι συμπονετικοί άνθρωποι υποφέρουν μαζι με αυτούς που υποφέρουν από πόνο και αντιμετωπίζουν κάθε πρόβλημα που πλήττει τον διπλανό τους ως δικό τους. Σπεύδουν να βοηθήσουν και ανακουφίζονται όταν αυτοί που υποφέρουν αποζημιώνονται.Σήκωσε τον σταυρό σου και ακολούθησε το Χριστό..

 

Τι σημαίνει να σηκώσουμε τον σταυρό μας;

 Ό Κύριος λέει ότι ό καθένας από μας πρέπει να σηκώσει τον δικό του σταυρό.

 Τι σημαίνει αυτό; Ποιος είναι αυτός ό σταυρός; Για τον καθένα ό σταυρός είναι διαφορετικός και αυστηρά προσωπικός, διότι για τον καθένα ό Θεός έχει ετοιμάσει τον δικό του σταυρό.Μη συμμαχείς με τον εχθρό

Μην αφήνεις τον νου σου αργόν, για να μη διδαχθείς τα κακά.

Μην κυττάζεις τις ελλείψεις των άλλων, διότι, χωρίς να το καταλάβεις, θα γίνεσαι συνεργός του πονηρού και απρόκοπος στο αγαθό.

Μη συμμαχείς εν αγνοία σου με τον εχθρό της ψυχής σου.

Όσον εσύ με αγάπη σκεπάζεις τον αδελφόν, τόσο η χάρις σε προστατεύει και σε φυλάττει από τις συκοφαντίες των ανθρώπων.

 Αιτία της απώλειάς είναι το βόλεμά μας, η καλοπέρασή μας, η αμετανοησία μας και όχι επειδή μένουμε στον κόσμο...

Πόσο πονάμε για την Σωτηρία μας;
Πόσο κοπιάζουμε για τον Χριστό μας;
Πόσο ποθούμε το Φως, την Αλήθειας, τον Θεόν;Οι τολμηροί δεν φοβούνται

Οι τολμηροί άνθρωποι ποτέ δεν φοβούνται τον θάνατο, γι’ αυτό και αγωνίζονται με φιλότιμο και αυταπάρνηση και, επειδή βάζουν μπροστά τους τον θάνατο και τον σκέφτονται καθημερινά, ετοιμάζονται πιο πνευματικά και αγωνίζονται τολμηρότερα.

Έτσι νικούν την ματαιότητα και ζουν από εδώ στην αιωνιότητα με την παραδεισένια χαρά.

 

 
Ο ρόλος του πνευματικού στην σχέση ενός ζευγαριού...

Aρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος

Μην κάνετε τον πνευματικό σας νομοθέτη του γάμου σας.

Δεν είναι ο ρόλος του πνευματικού να καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συζύγων. Όταν το ανδρόγυνο χρειάζεται κάποιον «διαιτητή», τότε δεν υπάρχει ανδρόγυνο αλλά υφίσταται ακόμα άνδρας και γυναίκα.«Άν έχεις μία θλίψη, πρέπει να την πεις στον Γέροντά σου»

Η θλίψη είναι το αποτέλεσμα μιας συμπιέσεως, μιας συγκρούσεως. Θλίβω σημαίνει πιέζω. Τι πιέζεται; το εγώ με κάτι άλλο. Συγκρούονται δύο πράγματα και το αποτέλεσμα αυτής της συγκρούσεως είναι η θλίψη μου, το ώχ! που θα πεί η ψυχή μου…«Όταν το σώμα έχει ανάγκη από πολλή περιποίηση, και η ψυχή υπομένει την σκλαβιά εκείνη»

Όταν το σώμα γίνει ασθενικό, αναγκαστικά και η ψυχή συμμετέχει σ’ αυτή τη βλάβη· γιατί ως επί το πλείστον οι ενέργειες της ψυχής συμβαδίζουν με τη διάθεση του σώματος.

Γιατί και κατά τη διάρκεια των ασθενειών είμαστε διαφορετικοί εξαιτίας της αδυναμίας του σώματος και διαφορετικοί, όταν είμαστε υγιείς.Η δύναμη της πίστης και η αδυναμία της απιστίας.

Η δύναμη της πίστης και η αδυναμία της απιστίας.

Οι άνθρωποι έχουν στην καρδιά τους μεγάλο φόβο μήπως απομείνουν απροστάτευτοι και φτωχοί στη ζωή τους, και για τούτο, ο νους κι’ ο λογισμός τους είναι στο να μαζέψουν χρήματα η ν’ αποκτήσουν κτήματα κι’ άλλα πλούτη, για να τα ‘χουνε στην ανάγκη τους.