Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Χανιά: Ο Μίκης Θεοδωράκης στο πατρικό του και η απέραντη συγκίνησή του

Ο σπουδαίος κι ανεπανάληπτος Κρητικός μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης επισκέφτηκε την πατρίδα του τα Χανιά, προκειμένου να δει το ανακαινισμένο του πατρικό σπίτι, προσεχώς Μουσείο.

Ταξίδεψε μέχρι την Κρήτη για να τιμηθεί σήμερα από τον Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης και αύριο από τον Δήμο Αποκορώνου.

Ο ίδιος ενημερώθηκε για τις εργασίες που προηγήθηκαν για την πλήρη αποκατάσταση της οικίας του (έργο προϋπολογισμού 245.000 ευρώ), πληροφορήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ως Μουσείο και συναντήθηκε με φίλους και θαυμαστές οι οποίοι τον ευχαρίστησαν με τον τρόπο τους για την πολύπλευρη προσφορά του στον Πολιτισμό και όχι μόνο.

Τον Μίκη Θεοδωράκη υποδέχθηκαν παιδιά από την Παιδική Χορωδία του Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων, με τη δασκάλα τους, Μαρία Κουτουλάκη, τα οποία τραγούδησαν το «Καραβάκι», ένα από τα πρώτα τραγούδια που έγραψε ο μεγάλος Κρητικός μουσικοσυνθέτης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, σύμφωνα με τα Hananews αρχικά έκανε ερωτήσεις στους μελετητές του έργου (Δημήτρης Αντωνακάκης, Σουζάνα Αντωνακάκη, Κώστας Μαυρακάκης), θυμήθηκε ιστορίες περασμένων ετών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε μία παλαιότερη βεντέτα και στο πώς, από τύχη ουσιαστικά, είναι ο ίδιος σήμερα ζωντανός, ενώ μίλησε και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Σημειώνεται ότι στο Μουσείο, πέραν των αντικειμένων που βρέθηκαν στην οικία του Μίκη Θεοδωράκη και τα οποία αποκαταστάθηκαν και εκτίθενται για το κοινό, θα υπάρχει, επίσης, βιβλιογραφικό υλικό και δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης στο έργο του συνθέτη.

Παράλληλα, στον χώρο θα φιλοξενούνται και ερευνητικά εργαστήρια, το αντικείμενο των οποίων θα αφορά το τεράστιο έργο του Μίκη Θεοδωράκη.