Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πάνω από μισό δις το χρόνο σε "λάδωμα" για διπλώματα και άδειες



Σοκάρουν τα στοιχεία για τη διαφθορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο, η χώρας και σε αυτόν τον τομέα κρατάει τη θλιβερή πρωτιά σε επίπεδο ΕΕ.

Η έκθεση που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δίνει για ακόμη μια φορά τα σκήπτρα στην Ελλάδα, καταγράφει πως το 99% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά αποτελεί διαδεδομένο πρόβλημα στη χώρα.

Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι περίπου στο 76%, ποσοστό πολύ υψηλό, αλλά αισθητά χαμηλότερο από το δικό μας. Συγχρόνως το 63% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινότητά του, ένα ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που βρίσκεται στο 26%.

Τα στοιχεία, είναι ούτως ή άλλως σοκαριστικά, αλλά, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, δυστυχώς, σε αυτό που αποκαλείται «μικρή διαφθορά» και σχετίζεται άμεσα με καθημερινές συναλλαγές με δημόσιους αξιωματούχους και όχι μόνο.

Η λεγόμενη διαφθορά «μικρής κλίμακας» στοίχισε στην Ελλάδα περίπου 554 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2011. Σε αυτή περιλαμβάνονται περιπτώσεις δωροδοκίας για απόκτηση πολεοδομικής άδειας, διπλώματος οδήγησης, ρύθμισης οικονομικών βιβλίων κλπ.

Η έκθεση, μάλιστα, διαπιστώνει ότι παρά το γεγονός πως έχουν γίνει κάποια βήματα προς την αντιμετώπιση του φαινομένου, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Για παράδειγμα αναφέρονται περισσότερες από 2.000 υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων που εκκρεμούν για πειθαρχικά παραπτώματα.

Στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντοπίζονται πέντε ακόμη βασικές εστίες διαφθοράς

Αναλυτικά:

    Ο τομέας της Υγείας: Το φακελάκι πάει... σύννεφο στην Ελλάδα, καθώς, το 11% των ερωτηθέντων Ελλήνων παραδέχεται ότι έδωσε «δωράκι» σε γιατρούς και προσωπικό, ποσοστό διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Η έρευνα αναφέρεται και σε μια σειρά υποθέσεων μεγάλης διαπλοκής, ανάμεσά τους η κατασκευή εγκαταστάσεων για ανάλυση πλάσματος αίματος, που στοίχισε 11,2 εκατομμύρια, δεν λειτούργησε ποτέ και η Ελλάδα σήμερα αναγκάζεται να στέλνει μεγάλες ποσότητες για ανάλυση στο εξωτερικό.
    Η χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων: Το 86% των Ελλήνων εκτιμά ότι δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια και εποπτεία αναφορικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Καμία από τις 16 συστάσεις της ομάδας κρατών κατά της διαφθοράς (GRECO) μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή.
    Τρίτη εστία, η αναποτελεσματική δίωξη της διαφθοράς που παρεμποδίζεται από καθυστερήσεις στην εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων. Ωστόσο αναγνωρίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μεγάλος αριθμός ερευνών για καταγγελίες διαφθοράς και συγκεκριμένα η έρευνα αναφέρεται στη φυλάκιση του πρώην υπουργού Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, και του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ως θετικά βήματα.
    Στην τέταρτη θέση βρίσκονται οι δημόσιες συμβάσεις: Το 76% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη σε αυτόν τον τομέα.
    Πέμπτη και τελευταία εστία διαφθοράς, η φορολογική διοίκηση. Μόνο το 20% των προστίμων που επιβάλλονται για φοροδιαφυγή καταλήγουν στα ταμεία του κράτους, καθώς το 40% συνήθως διαγράφεται, ενώ το 40% κατακρατείται από εφοριακούς. Εξετάζεται αυτή τη στιγμή η πλήρης κατάργηση πληρωμής με μετρητά στις εφορίες. Ιδιαίτερη αναφορά είχε η λίστα Λαγκάρντ που η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ επίσης αναφέρεται ότι το ΣΔΟΕ διενεργεί αυτή τη στιγμή έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία 54 εν ενεργεία και πρώην πολιτικών.