Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021 -
Heavy rain

6 °C

Σήμερα, 16. Ιανουαρίου 2021

Πανικός στην κυβέρνηση: Γιατί αποπέμφθηκαν οι δύο αρχηγοί ΕΛΑΣ και Πυροσβεστικής;Ουδεμία επαφή με την πραγματικότητα δείχνει να έχει η κυβέρνηση η οποία, προφανώς υπό το κράτος πανικού και από την ανάγκη να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια, κάνει τη μία λανθασμένη κίνηση πίσω από την άλλη.

Χθες, Κυριακή εντελώς ξαφνικά αποφάσισε να καρατομήσει τους δύο αρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. ΚΥΣΕΑ δια περιφοράς (μιας και οι υπουργοί ήταν εκτός Αθήνας) είχε πολύ καιρό να γίνει και δείχνει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου. Στην πρεμούρα της να δείξει στους πολίτες ότι έλαβε το μήνυμα πως πρέπει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το μπάχαλο της δραματικής 23ηςΙουλίου, αφού έδιωξε (παραίτησε) τον Νίκο Τόσκα, απομάκρυνε κυριακάτικά και τους δύο αρχηγούς. Και οι δύο, οι κ. Τσουβάλας της ΕΛΑΣ και Τερζούδης της Πυροσβεστικής, ήταν επιλογές του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη και δεν θα μπορούσαν να μείνουν στη θέση τους. Όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σκεπτικό με το οποίο έγιναν οι απομακρύνσεις καθώς και οι επιλογές για την αντικατάστασή τους.

Κατ’ αρχάς έδιωξαν τους κ. Τσουβάλα και Τερζούδη, προφανώς γιατί τους θεώρησαν υπεύθυνους για λάθη στη διαχείριση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Τον αστυνομικό γιατί οι δυνάμεις εκείνη την τραγική ώρα έστελναν τον κόσμο προς το Μάτι, τον πυροσβέστη γιατί υποτίμησε την πυρκαγιά η οποία τάχιστα έφτασε στον οικισμό χωρίς κάποιος να ειδοποιήσει για εκκένωση.

Το πρώτο ερώτημα που δημιουργείται είναι πώς τώρα τους θεώρησαν υπεύθυνους αλλά πριν από δέκα ημέρες τους είχαν καλύψει πλήρως; Εννοούμε εκείνη την ντροπιαστική για τη χώρα συνέντευξη τύπου με «μαέστρο» τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Εκεί, αν δείτε στο σχετικό βίντεο και ο Τσουβάλας και ο Τερζούδης δήλωσαν υπερήφανοι για τη δουλειά που έκαναν και είπαν ότι δεν θα άλλαζαν τίποτε αν ξαναγινόταν ένα τέτοιο περιστατικό.

Κανείς από την κυβέρνηση δεν τους «τράβηξε το αυτί» τότε. Θεώρησαν ότι αυτή τη γραμμή έπρεπε να ακολουθήσουν, ότι δηλαδή κανείς δεν ήταν υπεύθυνος για την τραγωδία αλλά έφταιγαν οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Δείτε στο βίντεο τον τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής να το τονίζει πολλές φορές και οι υπουργοί να επικροτούν όσα έλεγε.

Γιατί τότε ήταν όλα μια χαρά με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική και χθες έσπευσαν πανικόβλητοι να τους πετάξουν έξω από τα γραφεία τους;

Κι αν τους καρατόμησαν διότι είδαν ότι έκαναν επιχειρησιακά λάθη, τότε και η κυβέρνηση συνολικά δεν έχει την ευθύνη; Με τον Τόσκα και τους δύο «εκλεκτούς» του η κυβέρνηση θα «καθαρίσει» και θα βγει αλώβητη; Το πολύ – πολύ να ανακοινωθεί σήμερα και η απομάκρυνση του έτσι κι αλλιώς «εξαφανισμένου» γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκη, εκλεκτού του κ. Τόσκα και του κ. Κοτζιά μιας και ανήκουν στην  συνιστώσα «Πράττω».

Όταν όμως, το Μαξίμου βρήκε τους ενόχους τώρα κι όχι τότε που ο Τζανακόπουλος κουνούσε το κεφάλι αποδοκιμαστικά όταν κάποιος του έλεγε για ευθύνες, μήπως παραδέχεται και τη δική του ενοχή;

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση πιέστηκε ώστε να αλλάξει τα πάντα και να δημιουργήσει επικοινωνιακό «γκελ» στην κοινωνία. Να προκαλέσει στον κόσμο το αίσθημα της δικαίωσης των νεκρών με τον διωγμό κάποιων από τους υπαίτιους.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι επιλογές για νέοι αρχηγοί των Σωμάτων. Συγκεκριμένα, τη θέση του κ. Τσουβάλα αναλαμβάνει, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ο μέχρι πρότινος υπαρχηγός Αριστείδης Ανδρικόπουλος και ως αρχηγός του ΠΣ ορίζεται ο μέχρι χθες Επιχειρησιακός Υπαρχηγός κ. Βασίλειος Ματθαιόπουλος.

Για τον πρώτο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε έντονη συνδικαλιστική δράση (με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) αλλά έχει υψηλή επιχειρησιακή πείρα. Πρόκειται, όμως για καθαρή κομματική επιλογή και τίποτε άλλο.

Δεν είναι ο ίδιος;

Και πάμε στην καραμπινάτη επιλογή του κ. Ματθαιόπουλου. Σπουδαίος πυροσβέστης και με μεγάλη πείρα, λέει το βιογραφικό του, αλλά ήταν ή όχι επιχειρησιακός υπαρχηγός και στη φωτιά της 23ης Ιουλίου;

Είναι δυνατόν δηλαδή να επιλέγεται για αρχηγός ένας υπαρχηγός που έχει την ίδια ευθύνη με τον κ. Τερζούδη.

Ισως ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη μιας και ως επικεφαλής του επιχειρησιακού έργου της κατάσβεσης της πυρκαγιάς έχει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, και αυτό είναι μεγάλο.

Διώχνει η κυβέρνηση τον αρχηγό της Πυροσβεστικής θεωρώντας τον υπεύθυνο για την πυρκαγιά που έκαψε τους πάντες και κρατά τον υπαρχηγό και μάλιστα τον αναβαθμίζει;

Που ήταν ο κ. Ματθαιόπουλος το βράδυ της 23ης Ιουλίου; Δεν πήρε μέρος στον (αποτυχημένο) σχεδιασμό και την υλοποίηση όσων έγιναν τότε και κόστιζαν τη ζωή σε 90 ανθρώπους;

Δηλαδή ο υπαρχηγός που συμφωνούσε με τους ισχυρισμούς του αρχηγού του, ότι δηλαδή τα έκαναν όλα τέλεια και αν χρειαζόταν θα έκαναν ξανά τα ίδια, πώς ορίζεται ως νέος αρχηγός;

Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Ματθαιόπουλος δεν έλειψε ούτε στιγμή από το Κέντρο Επιχειρήσεων. Όμως, δεν πήγε και ούτε ένα λεπτό στο πεδίο, δεν μετέβη στα μέτωπα της πυρκαγιάς και δεν πέταξε με κάποιο όχημα προκειμένου να έχει εικόνα του τι έγινε στο Μάτι.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να βάλει σε καίριες θέσεις ανθρώπους που ελέγχει απόλυτα διότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν ανακρίσεις, θα ληφθούν καταθέσεις, θα ανοίξουν στόματα για όσα έγιναν στις 23 Ιουλίου. Ανεξέλεγκτοι αρχηγοί θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μείζον πρόβλημα στην κυβέρνηση και το Μαξίμου. Ελεγχόμενοι όμως και αισθανόμενοι ότι «χρωστάνε» στον κ. Τσίπρα, μπορούν να κάνουν πολλά τους επόμενους μήνες που θα κριθούν οι ένοχοι και οι τιμωρίες για τους 90 νεκρούς.

Είναι φανερό πλέον ότι η κυβέρνηση αντί να πηγαίνει μπροστά, αντί να λύνει θέματα και να αναλαμβάνει ευθύνες, τελικά παίρνει βιαστικές, επικοινωνιακές και άκρως προκλητικές επιλογές. Νομίζουν στο Μαξίμου ότι η γραμμή Τσίπρα «φταίνε όλοι οι άλλοι, εγώ βγαίνω από το κάδρο» θα περάσει στην κοινωνία.

Πρόκειται για εντελώς λανθασμένη επιλογή που το Μαξίμου θα την βρει μπροστά του. Οι κινήσεις πανικού δεν είναι και ό,τι καλύτερο, ούτε μπορεί να αποπροσανατολιστεί ο κόσμος από τα παιχνίδια που παίζει ο κ. Τσίπρας.