Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

“Ο Έλληνας της Μέρκελ”: Η …”ιστορία αγάπης” ενός Έλληνα εστιάτορα για την Καγκελάριο της Γερμανίας..



Με Τίτλο: «Ταβέρνα Angela – Ένα μήνυμα και η ιστορία του» και Υπότιτλο: «Γιατί ένας Έλληνας εστιάτορας από το Bremerhaven σχεδιάζει να τοποθετήσει στο κατάστημά του ένα κέρινο ομοίωμα της Καγκελάριου» το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Marc Hujer, στο περιοδικό Der Spiegel πραγματικά εντυπωσιάζει.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων πως, πέντε χρόνια πριν ο Αλέξης Βαΐου παραγγείλει ένα κέρινο ομοίωμα της Angela Merkel,  διάβαζε στην εφημερίδα ότι η Καγκελάριος σχεδίαζε να ταξιδέψει στο Bremerhaven προκειμένου να μιλήσει στο πλαίσιο εκλογικής εκστρατείας των Χριστιανοδημοκρατών, μόλις τρία χιλιόμετρα από το εστιατόριο του. Απρίλιος 2015, στη μέση της κρίσης του Ευρώ, σε μια δύσκολη στιγμή για τις σχέσεις Γερμανίας-Ελλάδας.

 Η Merkel ζητούσε από τους Έλληνες σκληρή λιτότητα. Η χώρα ήταν τόσο υπερχρεωμένη που αποτελούσε απειλή για την σταθερότητα του Ευρώ. Αλλά οι Έλληνες αντιδρούσαν στη δραστική πολιτική λιτότητας. Οι διαδηλωτές στην Αθήνα κρατούσαν πλακάτ που απεικόνιζαν την Merkel με το μουστάκι του Hitler, οι εφημερίδες έκαναν παραλληλισμούς με τους ναζί. Και ο Βαΐου αισθανόταν ντροπή.

Ο πατέρας του μετανάστευσε στη Γερμανία το 1977 και ο ίδιος τον ακολούθησε όταν έγινε τεσσάρων ετών. Έκτοτε έχει εκτιμήσει τους Γερμανούς, λέει ο Βαΐου σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Γι’ αυτό και όταν η Angela Merkel πήγε στο Bremerhaven, ετοίμασε ένα τεράστιο πανό καλωσορίσματος με τα ελληνικά εθνικά χρώματα, μεγέθους άνω των 40 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο και τοποθέτησε πάνω από το εστιατόριο του. Σε αυτό αναγραφόταν: «Καλώς ήλθες Angela Merkel, Ομοσπονδιακή Καγκελάριε, στο ελληνικό εστιατόριο “Ολυμπιακή Φλόγα”».

 Στις 24 Απριλίου 2015 η Angela Merkel δεν επισκέφτηκε μεν την «Ολυμπιακή Φλόγα», αλλά ο Αλέξης Βαΐου βίωσε μία αξέχαστη ημέρα. Αρχικά ένας φίλος του οδηγός ταξί του είπε ότι το ελικόπτερο της Merkel έκανε ένα κύκλο πάνω από το εστιατόριό του, καθώς πλησίαζε στο Bremerhaven, ούτως ώστε η Καγκελάριος να μπορέσει να δει και να φωτογραφίσει το αφιερωμένο σε αυτήν πανό.

Στη συνέχεια το CDU του Bremerhaven του τηλεφώνησε, καθώς η Merkel θέλησε να τον γνωρίσει. Ο Βαΐου πήρε μαζί του το μεγάλο μπουκέτο λουλούδια που είχε παραγγείλει προληπτικά, καθώς και ένα πορτρέτο της Angela Merkel, το οποίο είχε αναθέσει σε έναν ζωγράφο αντί 3.000 Ευρώ.

Στη συνέχεια μετέβη στο ξενοδοχείο, όπου πραγματικά μετά από λίγο συναντήθηκε με την Merkel. Η ίδια εξέφρασε την χαρά της για τα λουλούδια και για το πορτρέτο. Στην αρχή μάλιστα, υποστηρίζει ο Βαΐου, του μίλησε στον ενικό.

 Έκτοτε αγοράζει ένα μεγάλο μπουκέτο λουλούδια όταν ακούει ότι η Merkel πρόκειται να έρθει στο Bremerhaven. Η Καγκελάριος δεν έχει ακόμα επισκεφτεί την «Ολυμπιακή Φλόγα», αλλά πάντοτε παραλαμβάνει με κάποιο τρόπο το μπουκέτο του Βαΐου.

Αυτό συμβαίνει εδώ και πέντε χρόνια. Ο Βαΐου έχει γίνει γνωστός στα ΜΜΕ ως «Ο Έλληνας της Merkel».