Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Με πρωτοβουλία του Ν. Κακλαμάνη και όχι διακομματική συμφωνία η τήρηση ενός λεπτού σιγής για τον Κατσίφα



Ως «πρωτοβουλία που έπρεπε να αποφευχθεί» έκρινε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης την απόφαση του αντιπροέδρου και βουλευτή της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη να εισηγηθεί στην Ολομέλεια (την περασμένη Παρασκευή) την τήρηση ενός λεπτού σιγή για την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, καθώς δεν είχε προηγηθεί η διακομματική συνεννόηση που είθισται να υπάρχει σε ανάλογες περιπτώσεις. Μάλιστα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής «άδειασε», σύμφωνα με πληροφορίες, τον αντιπρόεδρο λόγω του ότι δεν ρωτήθηκε προηγουμένως η γνώμη τους.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο αίτημα που είχε υποβάλλει στην Ολομέλεια προς τον προεδρεύοντα Δ. Κρεμαστινό η Χρυσή Αυγή., απορρίφθηκε από τον ίδιο καθώς δεν υπήρχε προηγούμενη έγκριση της Διάσκεψης.

«Η πολιτική αποτίμηση κατατείνει στο ότι ήταν μια πρωτοβουλία που έπρεπε να αποφευχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής μετά τη Διάσκεψη, τονίζοντας ότι ήταν ήδη γνωστές οι θέσεις των κομμάτων και πως αντίστοιχες πρωτοβουλίες απαιτούν διακομματική συνεννόηση.

Την πρωτοβουλία του κ. Κακλαμάνη υποστήριξε μόνο η ΝΔ ενώ πλην της Χ.Α. τα άλλα κόμματα φέρονται να επέκριναν την στάση του με το σκεπτικό ότι για τέτοια θέματα χρειάζεται η προσυνεννόηση και ότι πρέπει να τίθενται κατά τη διάρκεια νομοθετικού έργου όπου παρίστανται βουλευτές όλων των κομμάτων (και όχι κατά την διάρκεια συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων, όπως έγινε).

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης απέδωσε στον κ. Κακλαμάνη «λάθος πολιτική κίνηση», τονίζοντας ότι η πρότασή του αιφνιδίασε τους παριστάμενους βουλευτές που δεν είχαν την δυνατότητα να εκφράσουν την διαφωνία τους. «Δεν γίνεται τέτοια ζητήματα να τίθενται σε χρόνο ντε τε χωρίς συνεννόηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για πλήρη διερεύνηση των γεγονότων που οδήγησαν στο θάνατο Κατσίφα.

Από την πλευρά του κ. Κακλαμάνης φέρεται να διαφώνησε με την θέση του κ. Βούτση επιμένοντας ότι δεν επρόκειτο για θέμα του Κανονισμού της Βουλής, αλλά για ζήτημα ουσίας και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά παραβίαση των κανόνων. Ο ίδιος μάλιστα φέρεται να σχολίασε ενοχλημένος και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής ότι εκείνος μιλούσε για δολοφονημένο συμπατριώτη μας, ενώ ο κ. Βούτσης για σκοτωμένο.