Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Λοβέρδος σε Κατρούγκαλο: "Είστε ένα πολιτικό μαλάκιο...!"



Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Ανδρέα Λοβέρδου, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να αφήνει αιχμές για ακραίους του κέντρου που προετοιμάζουν τη μεταγραφή τους στην «μεταλλαγμένη ακροδεξιά Νέα Δημοκρατία», και τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να κάνει λόγο για «πολιτική αλητεία».

Αφορμή στάθηκε η επίκαιρη ερώτηση του κ. Λοβέρδου για την άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να ανταποκριθεί στη πρόσκληση της Εσθονίας και να συμμετάσχει η Ελλάδα σε συνέδριο με θέμα «η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα».

Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών να διευκρινίσει αν η θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, να μη συμμετάσχει στο συνέδριο, εκφράζει την ελληνική εξωτερική πολιτική και αν είναι επίσημη θέση της κυβέρνησης.

«Τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα και η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Η αντικομμουνιστική θεωρία που ήταν ιδεολογία μίσους και δίχασε, εγκαταλείφθηκε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και ολέθριο να γίνεται προσπάθεια να ξαναέρθει στην πολιτική ζωή της χώρας. Η θέση τού υπουργείου Εξωτερικών αυτονοήτως εκφράζει και την πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης» είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος το 2006 είχε τοποθετηθεί κατά της εξίσωσης του ναζισμού με το κομμουνισμό, αλλά και ο Κώστας Λαλιώτης σε δηλώσεις του χαρακτήριζε εκείνους που θέτουν τέτοια ζητήματα, «ανιστόρητους, αλαζόνες, αμνήμονες και τιποτόφρονες» και ότι αποτελούν συνειδητή απόπειρα ανατροπής της ιστορικής αλήθειας.

«Αυτά ήταν θεωρίες της άκρας δεξιάς μέχρι που εμφανίστηκαν πρόσφατα και ως θεωρίες κάποιων του ακραίου κέντρου» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και απευθυνόμενος στον κ. Λοβέρδο άφησε αιχμές πως κάποιοι προετοιμάζουν τη μετάβασή τους στη μεταλλαγμένη πια ακροδεξιά ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

«Πώς είναι δυνατόν να έχουμε ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ που επαναφέρει κλασικά πτωματολογικά συμπλέγματα επικαλούμενη τον σφαγιασμό του παππού της, που όπως ομολόγησε δεν τη συνδέει δεσμός αίματος» αναρωτήθηκε ο αν. υπουργός, αναφερόμενος σε δηλώσεις της Εύας Καϊλή και πρόσθεσε: «Πώς στέλεχος της «Ρήξης», της δικής σας πολιτικής κίνησης, είπε ότι η Μακρόνησος ήταν κατασκευή των κομμουνιστών και πανηγυρίζει για τον Γράμμο; Αυτή η ρητορική, που την ξέραμε ως ακραία δεξιά, πώς μεταναστεύει στα δικά σας έδρανα; Προφανώς ορισμένοι από εσάς προετοιμάζετε τη μετάβασή σας στο κόμμα του κ. Μητσοτάκη. Η ερώτησή σας δείχνει πού πηγαίνουν οι εκπρόσωποι του ακραίου κέντρου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει στίγμα και δεν το δίνει ούτε η Μακρόνησος, ούτε ο Γράμμος».

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Λοβέρδου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Κατρούγκαλο για «πολιτική αλητεία», ενώ τόνισε ότι ο ίδιος θα φύγει όρθιος από το κόμμα του. Υποστήριξε ότι η στάση και η θέση του κ. Βενιζέλου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στο πεδίο των εγκλημάτων ήταν σαφής και ότι αυτά που υποστήριζε τότε υποστηρίζει και τώρα, ενώ κατηγόρησε τον κ. Κατρούγκαλο ότι διαστρέβλωσε τα δεδομένα και την πραγματικότητα για να στηρίξει επιχειρήματα πολιτικής αλητείας.

«Σε μια ερώτηση που στόχευε στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Κατρούγκαλος, χωρίς αιδώ, ήρθε, εκνευρισθείς από έλλειψη επιχειρημάτων, να μιλά για μεταγραφές. Εγώ από τον χώρο μου θα φύγω όρθιος. Εσείς, που είστε ευέλικτος ως υπάλληλος υπουργών του ΠΑΣΟΚ, δεν έχετε οστά, είστε ένα μαλάκιο που περιφέρεστε πολιτικά από εδώ και από εκεί, καλύτερα να τα πείτε στον εαυτό σας και να ζητήσετε συγγνώμη» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

«Πολιτικούς προσδιορισμούς με δηλώσεις περί πολιτικής αλητείας δείχνουν τη μονόπλευρη δυσκολία σας. Εγώ δεν αντιδικώ με τους ίδιους όρους που εσείς τοποθετηθήκατε. Ο κ. Λοβέρδος αυτοπροσδιορίστηκε ο ίδιος με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε» σχολίασε ο Γ. Κατρούγκαλος.