Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Γιατί αργεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης; Τι σκέφτεται ο Τσίπρας;



Κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν προχθές ότι ο ανασχηματισμός θα καθυστερήσει μερικές ημέρες επειδή η κυβέρνηση δεν ήθελε να χαλάσει τα μπάνια του λαού και παρέπεμπαν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Υπήρξαν και κάποιες κυβερνητικές διαρροές που έλεγαν ότι ο ανασχηματισμός πάει λίγες ημέρες πίσω για να μην επισκιαστεί επικοινωνιακά το διάγγελμα του κ. Τσίπρα από την Ιθάκη, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, η διενέργεια του ανασχηματισμού και οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον κ. Τσίπρα και η καθυστέρηση συνδέεται με αρνήσεις, προσωπικούς σχεδιασμούς και επιπλοκές.  

Οι σκέψεις που η ίδια η κυβέρνηση έχει αφήσει να διαρρεύσουν, όπως π.χ. η μετακίνηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του κόμματος Πάνου Ρήγα ή για αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών, προκαλούν ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.

Από τη μία ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, έχει παραδεχθεί σε συνέντευξή του στο ότι έχουν συζητήσει με τον πρωθυπουργό για τον ανασχηματισμό, φέρεται ωστόσο να έχει θέσει όρους για την μετακίνησή του στην Κουμουνδούρου.

«Είμαι ο γραμματέας του κόμματος, εκλεγμένος μετά το συνέδριο και υπηρετούμε συλλογικά με όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος τις αποφάσεις του συνεδρίου» αντέδρασε ωστόσο ο νυν γραμματέας Πάνος Ρήγας, όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες που θέλουν  την αντικατάστασή του από τον Πάνο Σκουρλέτη.

Παρέμβαση Τσακαλώτου

Επιπλέον, μετά από μία περίοδο σιωπής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε χθες παρέμβαση στα εσωτερικά της κυβέρνησης, αντιδρώντας στην επιλογή του πρωθυπουργού για «one man show» στην Ιθάκη. Στέλνοντας σαφές μήνυμα στα στελέχη του Μαξίμου και προσωπικά στον πρωθυπουργού, ο κ. Τσακαλώτος με γραπτή του δήλωση στην «Εφημερίδα των Συντακτών», έγραψε μεταξύ άλλων: «Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη αλλά είχε αγώνα να δώσει. Τον παραμόνευαν οι Μνηστήρες. Τους νίκησε με τη βοήθεια των πιστών δικών του ανθρώπων». Προκάλεσε δε αίσθηση το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών με την μακροσκελή δήλωσή του δείχνει ότι δε συμμερίζεται το περιεχόμενο του διαγγέλματος Τσίπρα από την Ιθάκη.

Από την άλλη πλευρά η αινιγματική αποστροφή στη γραπτή δήλωση του κ. Τσακαλώτου ότι  «πρωτίστως ξέρουμε ότι δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς την κοινωνία δίπλα μας, χωρίς το κόμμα πλαισιωμένο από τους καλύτερους από μας»έγινε η αιτία να προκύψουν φήμες περί μετακίνησής του από το υπουργείο Οικονομικών στην Κουμουνδούρου, αν και θεωρείται απίθανο ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του να παραδώσουν το κόμμα σε χρονιά εκλογών στους «53+».

Τα σχέδια του κ. Τσίπρα για τη συγκρότηση της κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑστις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές, εθνικές εκλογές) μέσα στο 2019, συναντούν εμπόδια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αντιδράσεις στην πρόθεση του πρωθυπουργού να αντικατασταθούν ή και να μετακινηθούν βασικοί υπουργοί αλλά και ο φόβος σε αρκετούς ότι θα γίνουν τα «θύματα» κάποιας καραμπόλας της τελευταίας στιγμής, στην προσπάθεια του πρωθυπουργού και να υλοποιήσει το δικαίωμά του να συγκροτήσει την κυβέρνηση που θέλει στην προσπάθειά του να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά και να κινηθεί συμβιβαστικά.

Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το αν ο κ. Τσίπρας θα επιλέξει να κινηθεί ριζοσπαστικά πραγματοποιώντας έναν ριζικό και ευρύ ανασχηματισμό, διώχνοντας από την κυβέρνηση βασικούς υπουργούς και συνεργάτες του αυτά τα 3,5 χρόνια για να φτιάξει μία νέα κυβέρνηση, την «κυβέρνηση των 40ρηδων» όπως του εισηγείται το στενό του περιβάλλον, ή θα πάει σε συμβιβαστικές λύσεις, με ανοίγματα σε προβεβλημένα στελέχη και το κόμμα.

Βασικό θέμα επίσης, είναι η συνέχιση της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, τώρα που τελείωσε το μνημόνιο. «Οι συνθήκες που επέβαλαν αυτή την τακτική συμμαχία δεν συντρέχουν πια» επέμεινε στην άποψή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας χθες στο ρ/σ 247, αλλά από το Μαξίμου δεν υπάρχει κλίμα ότι ο κ. Τσίπρας σκέπτεται να κάνει κινήσεις στον ανασχηματισμό με τις οποίες να σηματοδοτεί αποστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ.

Ούτε σε ό,τι αφορά τον κ. Καμμένο τον οποίο φέρεται να θέλει να συνεχίσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά ούτε και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θέσεων στην κυβέρνηση που κατέχουν οι ΑΝΕΛ.

Πηγή κειμένου: 

naftemporiki