Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Γιατί άλλαξαν την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών



Θέµα χρόνου ήταν να καταπέσει στα δικαστήρια, ως πέρα για πέρα αντισυνταγµατική, η πολυδιαφηµισµένη µεταρρύθµιση στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εάν περνούσε µε την αρχική της µορφή, µε την οποία την είχε καταθέσει στη Βουλή ο αρµόδιος υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης. Γι’ αυτόν τον λόγο εµφανίστηκαν µεσοβδόµαδα 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν εντολής του Μεγάρου Μαξίµου, οι οποίοι συνυπέγραψαν τροπολογία µε την οποία ζητείτο να «εναρµονιστεί» χρονικά η διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών µε τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, το παρασκήνιο που προηγήθηκε ήταν αρκετά έντονο.

Αρχικά, ο κ. Σκουρλέτης είχε προγραµµατίσει να διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, µε το επιχείρηµα µάλιστα ότι «πρέπει να µη συµπίπτουν µε τις ευρωεκλογές, γιατί αυτό νοθεύει και αλλοιώνει το διακύβευµα των αυτοδιοικητικών εκλογών». Για τον λόγο αυτόν άλλωστε συνέταξε και το σχετικό άρθρο στο νοµοσχέδιο του «Κλεισθένη Ι», µε το οποίο προβλεπόταν η παράταση της θητείας των υφιστάµενων δηµάρχων και της σύνθεσης των ∆ηµοτικών Συµβουλίων τους ανά την Ελλάδα, ώστε να φθάσουν µέχρι τον Οκτώβριο του 2019.

Κάτι τέτοιο όµως, όπως αντιλήφθηκαν πολύ αργότερα, αντίκειται ευθέως στο Σύνταγµα και, εάν ψηφιζόταν, θα κρινόταν αυθωρεί αντισυνταγµατικό! Σύµφωνα µάλιστα µε τον Περιφερειακό Συµπαραστάτη του Πολίτη (θεσµός που υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής), δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο, «τυχόν παράταση της θητείας των τοπικών Αρχών µε νοµοθετική ρύθµιση, όπως αυτή που προβλεπόταν αρχικά στον “Κλεισθένη”, είναι αντίθετη στο Αρθρο 102 του Συντάγµατος, που ορίζει ότι οι Οργανισµοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκλέγονται µε ψηφοφορία από τον λαό και προφανώς για ορισµένη χρονικά θητεία.

Τυχόν παράταση αυτής της θητείας από τον κοινό νοµοθέτη για έξι µήνες ακόµα συνιστά νόσφιση (σ.σ.: παράνοµη ιδιοποίηση) εξουσίας. Αντί να έρθει ο ίδιος ο λαός να αναδείξει τα νέα όργανα των ΟΤΑ, όπως είναι το σωστό, ο νοµοθέτης ουσιαστικά θα επιχειρούσε να υποκλέψει και να περιορίσει το συνταγµατικό δικαίωµα των ψηφοφόρων να ορίσουν εκείνοι τη διοίκηση του ΟΤΑ και δη για τον χρόνο θητείας που ήδη γνώριζαν όταν ψήφισαν το 2014».

Μάλιστα, ο κ. Σωτηρόπουλος προχωράει ένα βήµα παραπέρα, σηµειώνοντας ότι «η αντισυνταγµατική παράταση της θητείας θα σήµαινε και αντισυνταγµατικές αποφάσεις των αιρετών, οι οποίες θα ήταν θέµα χρόνου να καταπέσουν δικαστικά». Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Σκουρλέτης έδειχνε να αγνοεί αυτές τις συνταγµατικές προβλέψεις. Σηµειώνεται πως οι προηγούµενες αυτοδιοικητικές εκλογές είχαν διεξαχθεί την Κυριακή 8 Μαΐου 2014 και οι επαναληπτικές την Κυριακή 25 Μαΐου 2014.

Η δε θητεία των εκλεγµένων µελών κανονικά ξεκίνησε την 1η Σεπτεµβρίου 2014 και κανονικά λήγει στις 31 Αυγούστου 2019. Αρα, αφενός οι επόµενες περιφερειακές εκλογές έπρεπε να διεξαχθούν ούτως ή άλλως µαζί µε τις ευρωεκλογές και, αφετέρου, κάθε απόφαση που θα λαµβανόταν από τους ΟΤΑ µετά την 31η Αυγούστου του 2019 νοµικά δεν θα είχε ισχύ, αφού µε την παραµικρή προσφυγή ο ενάγων θα δικαιωνόταν. Αντιλαµβανόµενη η κυβέρνηση ότι υποπίπτει σε σοβαρότατο λάθος µε τον «Κλεισθένη», έσπευσε να κάνει δεκτή την επίµαχη τροπολογία.