Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ερώτηση Κατ. Παπακώστα την Πλήρωση Θέσεων Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων



Ερώτηση για την διαδικασία πλήρωσης θέσεων ευθύνης επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης των Υπουργείων κατέθεσε η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με αφορμή προκήρυξη του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η οποία εξαιρεί τους υπαλλήλους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) από το δικαίωμα υποβολής αίτησης για την κάλυψη θέσεις Γενικού Διευθυντή.

Η Κατερίνα Παπακώστα σημειώνει, πως με τον ν. 4369/2016 αντικαταστάθηκαν διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα και πλέον, ως προϊστάμενοι Γενικής Διεύθυνσης επιλέγονται υπάλληλοι της κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ή ΤΕ, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Παρόλα αυτά, οι διατάξεις αυτές δεν εφαρμόστηκαν στην εν λόγω προκήρυξη, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Η Βουλευτής αναφέρει πως η απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε ενστάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν από υπαλλήλους ΤΕ, παραπέμπει σε παλαιότερες νομολογίες του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι Οργανισμοί των εκάστοτε φορέων προσδιορίζουν τις κατηγορίες από τις οποίες προέρχονται οι προϊστάμενοι.

Φέροντας ως παράδειγμα τον Οργανισμό του Υπουργείου Υγείας, η Κατερίνα Παπακώστα διαπιστώνει πως σύμφωνα με τον ισχύοντα Οργανισμό, οι θέσεις των Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών προβλέπονται αποκλειστικά για υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, για να είναι έννομος ο υπό κατάρτιση Οργανισμός, θα πρέπει να δίνει την δυνατότητα, οι εν λόγο θέσεις να πληρούνται και από υπαλλήλους ΤΕ, όπως προβλέπει ο ν. 4369/2016.

Τέλος, η Κατερίνα Παπακώστα σημειώνει, πως στην απάντηση του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρεται πως οι προκηρυσσόμενες θέσεις των Ομάδων Β’, Γ΄ και Δ΄, σύμφωνα με τις οικίες οργανικές διατάξεις αφορούν αποκλειστικά υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ. Δεν γίνεται καμία αναφορά για τις θέσεις της Ομάδας Α’ , ωστόσο, η προκήρυξη δεν προβλέπει στους υπαλλήλους ΤΕ ούτε για αυτή την ομάδα την δυνατότητα κατάθεσης αίτησης.

Η Βουλευτής ρωτά για ποιό λόγο εξαιρέθηκαν οι υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ από την εν λόγω προκήρυξη, ενώ ο ν. 4369/2016 τους δίνει την δυνατότητα συμμετοχής σε τέτοιες διαδικασίες, αλλά και για ποιό λόγο δεν τους επιτρέπεται η συμμετοχή για την πλήρωση θέσεων της Ομάδας Α΄, η οποία σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου δεν συμπεριλαμβάνεται στις ομάδες που αφορούν αποκλειστικά υπαλλήλους ΠΕ. Τέλος, η Κατερίνα Παπακώστα ζητά να ενημερωθεί αν οι υπό κατάρτιση Οργανισμοί των Υπουργείων θα περιλαμβάνουν την δυνατότητα πλήρωσης των θέσεων των Γενικών Διευθυντών και των Διευθυντών και από υπαλλήλους ΤΕ.