Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εκλογή ΠτΔ – Όλα τα ονόματα που έχουν… πέσει στο «τραπέζι»



Πλησιάζει η ώρα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και στη Βουλή οι περισσότεροι των βουλευτών σεναριολογούν ασυστόλως.

Πέφτουν στο τραπέζι ονόματα και οι πάντες προσπαθούν να προσεγγίσουν την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανάμεσα στα πολλά που άκουσα, αναφέρει ο «Βηματοδότης» έχω να σας μεταφέρω τα παρακάτω:

Μια ομάδα βουλευτών η οποία υποτίθεται ότι είναι «κύκλος του Μαξίμου» προωθεί τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο. Ενας άλλος… κύκλος τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Λουκά Παπαδήμου ή του Τάσου Γιαννίτση. Ετερος «κύκλος» επιμένει στην επιλογή γυναίκας υποψήφιας για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα και προτείνει τη Μαρία Δαμανάκη. Κάτι που κανείς δεν μπορεί να προσεγγίσει από πού προέρχεται και από πόσο μακριά.

Υπάρχει βεβαίως και η σταθερή ομάδα βουλευτών που τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά, ενώ μια άλλη (επίσης σταθερή) ομάδα, αυτή των καραμανλικών, προωθεί την επανεκλογή του Πρ. Παυλόπουλου. Είναι και η Φώφη Γεννηματά (να μην ξεχνιόμαστε) που προτείνει για Πρόεδρο τρεις πρώην προέδρους του ΠαΣοΚ, ήτοι τους Κώστα Σημίτη, Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου. Βασικά η Φώφη θέλει να εκλεγεί κεντροαριστερός Πρόεδρος ώστε να επιβεβαιωθούν η παρουσία και η επιρροή της συνολικά, κάτι που πιθανώς να σκέπτεται και ο κ. Μητσοτάκης με σκοπό να διατηρήσει επαφή με τον χώρο της Κεντροαριστεράς τον οποίο διεκδικεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του προτείνει τον Πρ. Παυλόπουλο, αλλά εάν θα υπάρξει άλλη πρόταση από τον Πρωθυπουργό θα επιχειρήσει πιθανώς και αυτός να μπλοκάρει τη Φώφη προτείνοντας πρόσωπο από τον συγγενικό χώρο του ΚΙΝΑΛ.

Κανείς, έτσι όπως είναι σήμερα στημένο το πολιτικό προεδρικό παιχνίδι, δεν μπορεί να προδικάσει ποιον θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός. Εκτός εάν ο κ. Μητσοτάκης κάνει την έκπληξη και προτείνει πρόσωπο εκτός του πολιτικού κύκλου, όπως για παράδειγμα τον πρόεδρο του Ιδρύματος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλο.

Να συμπληρώσω, τέλος, ότι, όπως έμαθα, εάν η ΝΔ δεν προτείνει τον κ. Παυλόπουλο για δεύτερη θητεία, τότε ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα έχει καμία διάθεση να δεχθεί να είναι υποψήφιος με οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Ετσι κι αλλιώς δεν θα έχει καμία τύχη.