Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Διακόπηκε η συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ λόγω Σκοπίων: Ποιοι αρνήθηκαν να αποχωρήσει το κόμμα από την κυβέρνηση



Ο Πάνος Καμμένος διέκοψε τη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ «γιατί είμαστε σε διαρκή συνεδρίαση», όπως είπε στους βουλευτές του.

«Αν δεν έχουμε εικόνα από τα Σκόπια δεν θα γίνει τίποτα, ούτε η συνάντηση με τον Τσίπρα, ούτε η συνέντευξη στο Star. Μην πιστεύετε τίποτα από αυτά που γράφονται», πρόσθεσε.

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σήμερα, Παρασκευή, λόγω εμπλοκής της Συμφωνίας των Πρεσπών στα Σκόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πάνος Καμμένος είπε σε δημοσιογράφους:

«Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Υπάρχει μια εμπλοκή στα Σκόπια και μέχρι να αρθεί η εμπλοκή είπαμε να αναβάλουμε τη συνάντησή μας. Δεν μπορούμε να πάμε σε συνάντηση με σενάρια».

Είναι προφανές ότι ο υπουργός Άμυνας ελπίζει να υπάρξει εμπλοκή στα Σκόπια με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε ο ίδιος να μην αναγκαστεί να παραιτηθεί, ούτε να βάλει σε περιπέτεια τη συγκυβέρνηση.

Την εξουσιοδότηση των βουλευτών του ότι συμφωνούν να αποχωρήσουν οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ υπουργοί άροντας ταυτοχρόνως την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση επιχείρησε να αποσπάσει ο Πάνος Καμμένος από τους συμμετέχοντες στην διευρυμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων απ' όπου συνεδρίαζε μόνο η βουλευτής Α' Αθηνών Έλενα Κουντουρά.

Οι παριστάμενοι υφυπουργοί, βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ δεν έδωσαν την εξουσιοδότησή τους στον Πάνο Καμμένο να «διατάξει» την παραίτησή τους από την κυβέρνηση όταν (και αν) η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει προς κύρωση στη Βουλή, κατηγορώντας τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι ευθύνεται γιατί με τους χειρισμούς του οδήγησε το κόμμα σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Συγκεκριμένα, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εθνικής Άμυνας - Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, αναφορικά με την τροπολογία για την αναβάθμιση των F-16, ως προς το σκέλος των υποχρεώσεων της Lockheed, η ΝΔ ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη συνεδρίαση και θα συζητήσει τα θέματα αυτά με τον διάδοχο του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Τότε ο υπουργός Άμυνας είπε: «Δεν είμαι απερχόμενος υπουργός, ούτε τελώ υπό παραίτηση. Δεν μπορεί να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια». Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι η στάση της ΝΔ είναι ντροπή για τη Βουλή, τη Δημοκρατία και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σημειωτέον ότι οι Επιτροπές συνεδριάζουν παρουσία της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο κ. Καμμένος δήλωσε ανοιχτός για βελτιώσεις στην τροπολογία, αν προκύψει τέτοια ανάγκη από τη συζήτηση.

Μάλιστα, λίγα λεπτά αργότερα και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης έκανε ντρίπλα, αναφέροντας ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να προσδιορίσει μέχρι πότε ένας υπουργός θα ασκεί τα καθήκοντά του και αν θα είναι μέχρι αύριο ή μέχρι μεθαύριο υπουργός, ή μετά από έναν μήνα».

Τι γίνεται στα Σκόπια

Η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της Βουλής μετατέθηκε για σήμερα, καθώς, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, δεν είχε εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή (80 από τους 120 βουλευτές), που είναι απαραίτητη για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς φαίνεται να υπολείπεται ένας βουλευτής για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία αυτή 

Για τον λόγο αυτό, είχε χθες εντατικές διαβουλεύσεις με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα BESA (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μιας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά τo άρθρο του εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει τη στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το BESA και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.