Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Άλλαξε τα σχέδιά του ο πρωθυπουργό-Δείπνο Τσίπρα-Μπακογιάννη



Την εικόνα μιας… άλλης Ελλάδας παρουσίασαν στο ευρύ κοινό από τη Λαμία, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης. Μιας Ελλάδας, που έστω και υπό τη «Δαμόκλειο σπάθη» των μνημονίων και της μη βιωσιμότητας του χρέους, αναζητεί συμμαχίες, και συνεννοείται για τα αυτονόητα, λέξη που επανέλαβαν οι δύο άνδρες στις χθεσινές ομιλίες τους στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Λαμία.

Άλλωστε δεν είναι τυχαία η αναφορά του Περιφερειάρχη Στερεάς χθες ότι στην προηγούμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λαμία, του είχε μιλήσει για την «Εθνική Ελλάδος», κάτι που ουσιαστικά χθες μέσα από την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας το αποδέχτηκε. 

Τσίπρας και Μπακογιάννης είπαν πολλά ακόμη για να σπάσουν τον πάγο και να 'ρθουν πιο κοντά, κλείνοντας μάλιστα τις ώρες που πέρασαν μαζί με ένα χαλαρό δείπνο σε εστιατόριο στα Καμένα Βούρλα.

Θα σημειώναμε ότι ο άρτι… νυμφευμένος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, πέρασε ώρες του μέλιτος με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και δεν το έκρυψαν καθόλου. «Τέτοια εβδομάδα του μέλιτος, όπως αυτή που μου χαρίσατε, δεν είχα φανταστεί...», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης, για να πάρει την «χαριτωμένη» απάντηση του Πρωθυπουργού, «Του χαλάσαμε την εβδομάδα του μέλιτος, μου είπε, κι αν λάβω υπόψη τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε από την ενόχληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την παρουσία του σήμερα και λίγα μας είπε, λίγα μας έσουρε. Περίμενα χειρότερα...».

Το φιλικό κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών όμως δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτές τις κουβέντες. «Εμπιστευθείτε μας για να σας εμπιστευθούμε», είπε ο Μπακογιάννης, «Σας εμπιστευόμαστε» είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Τσίπρας που αποδέχτηκε τα σύμφωνα της συνεργασίας με την Αυτοδιοίκηση, αν και όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης «είναι υπέρ του γάμου και όχι των συμφώνων συμβίωσης».

Σύμφωνο συνεργασίας θα γίνει και για την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας που θα αποκτήσει διεθνή διάσταση υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τη συνεργασία όμως Περιφέρειας, 1ου βαθμού Αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων.

Νωρίτερα και μακριά από τα δημοσιογραφικά βλέμματα, οι δύο άνδρες βρεθήκαν στο μίνι υπουργικό συμβούλιο, όπου η «αλεπού» Κώστας Μπακογιάννης, τελικά δεν πιάστηκε «στο παζάρι», όπως ανησύχησε αρχικά και είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το μέγεθος της αδικίας που συντελείται με την υποχρηματοδότηση της Στερεάς εξαιτίας της στατιστικής στρέβλωσης.

Είναι χαρακτηριστικό το καλό κλίμα συνεργασίας που αναπτύχθηκε μεταξύ τους, που ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε το πρόγραμμά του και παρέμεινε στη Φθιώτιδα και μετά το συνέδριο, απολαμβάνοντας το δείπνο που του παρέθεσε ο Κώστας Μπακογιάννης σε παραθαλάσσιο εστιατόριο στα Καμένα Βούρλα.

Εκεί μεταξύ φαγητού και λευκού κρασιού, είχαν την ευκαιρία να τα πουν ακόμη πιο ελεύθερα και φιλικά, όπως υπαγόρευε η χαλαρή ατμόσφαιρα που επιβαλλόταν μετά από μια μακριά κοπιαστική εβδομάδα προετοιμασίας για το συνέδριο.

Απομένει τα όσα ακουστήκαν από βήματος να αρχίσουν να υλοποιούνται. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται απλά μια υπογραφή. Σε κάποιες άλλες όμως πολιτική και ενδεχομένως ιδεολογική υπέρβαση, που για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης μέχρι τώρα φαντάζει αδύνατη.

Πηγή κειμένου: 

lamiareport