Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ: Ο Πανηγυρικός Εσπερινός για την Παναγία την Παντάνασσα



Σύμφωνα με την αγιορείτικη τάξη, εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Παναγίας της Παντάνασσας, στο Ιερό Μετόχι του Αγίου Νικολάου της Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος. Του πανηγυρικού Εσπερινού της 23ης Σεπτεμβρίου προεξήρχε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίδης πλαισιούμενος από Βατοπαιδινούς Πατέρες και ιερείς της ευρύτερης περιοχής. Ο Πρωτοσύγκελος απεύθυνε σκέψεις ευλαβείας προς το πρόσωπο της Θεοτόκου. Ολόκληρο το Άγιο Όρος είναι κλήρος της Παναγίας, είναι το Περιβόλι της, είπε, είναι ο τόπος ο δικός Της. «Κάθε αγιορείτης μοναχός είναι τέκνο της Θεοτόκου» πρόσθεσε. «Αυτό εδώ το αγιορείτικο Ιερό Μετόχιο του Αγίου Νικολάου Πόρτο Λάγος έχει ως Προστάτη τη δική του Κυρά, την εικόνα της Παναγίας της Παντάνασσας». Αμέσως, μετά, τόνισε: «Η λέξη Παντάνασσα σημαίνει Παντοβασίλισσα». Και, όντως, η Κύρια Θεοτόκος είναι Βασίλισσα του Παντός.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

 

ΚΑΜΕΡΑ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΗΜΕΛΛΑΣ – ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ / ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

Πλήθος πιστών παρευρέθηκαν στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος, για να τιμήσουν και να προσκυνήσουν την Παναγία την Παντάνασσα που εορτάζει στις 24 Σεπτεμβρίου. Στο ιερό αναλόγιο έψαλε ο Γιώργος Δέμελης Πρωτοψάλτης του Ιερου Ναου Αγίου Διονυσίου του Αρεπαγίτου πολιούχου των Αθηνών μαζί με τους βατοπαιδινους πατερες.

 

 

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου (Πόρτο Λάγος) βρίσκεται στη νησίδα της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας και είναι ένα από τα μετόχια της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου με σπουδαία πνευματική και ιστορική σημασία, και στο οποίο αποτυπώνεται η πλούσια παράδοση και κληρονομιά του Αγίου Όρους, ενώ συγχρόνως η φυσική ομορφιά που το περιβάλλει το καθιστά ένα κόσμημα και πόλο έλξης πολλών προσκυνητών. Οι ναοί του Μετοχίου αυτού είναι αφιερωμένοι στην άγιο Νικόλαο, την Παναγία την Παντάνασσα, τον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και τον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης. Κάθε χρόνο τόσο στις πανηγύρεις όσο και σε άλλες περιόδους χιλιάδες προσκυνητές προσέρχονται αναζητώντας λίγες στιγμές πνευματικής ανάπαυλας και ηρεμίας που ενισχύουν την προσευχητική διάθεση και ενάργεια.

Ανήμερα της εορτής θα τελεσθεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος πλαισιούμενος από τους Βατοπαιδινούς Πατέρες και ιερείς της ευρύτερης περιοχής.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδίδονται Ζωντανά από το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και το Διαδικτυακό Περιοδικό Πεμπτουσία.

ΑΥΡΙΟ:

24 Σεπτεμβρίου 2020

6:30 π.μ. – 10:30 π.μ. Όρθρος – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

 ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr