Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Υποχρεωτικά με μάσκα στους ναούς οι πιστοί για όλο το μήνα Αύγουστο – Τι ισχύει από σήμερα σε Ελλάδα και Κύπρο – Πως θα τελούνται τα Μυστήρια



Μετά το διαφορετικό Πάσχα που κάναμε φέτος, με τους πιστούς να μην μπορούν να μετέχουν στις Ιερές Ακολουθίες, διαφορετικό θα είναι και το Πάσχα του καλοκαιριού, ο Δεκαπενταύγουστος, καθώς οι πιστοί που θα βρίσκονται εντός των ναών, από σήμερα, υποχρεωτικά θα πρέπει να φοράνε προστατευτικές μάσκες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, μετά τις χθεσινές αποφάσεις που πάρθηκαν από τις αρμόδιες αρχές.

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους από 1/8 μέχρι 31/8, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας, εκτός των χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων, για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα ή παιδιά κάτω των 3 ετών, ανακοίνωσε χθες, αργά το απόγευμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση για τα θέματα σχετικά με τη νόσο COVID-19, κατά την οποία εμφανίστηκε φορώντας προστατευτική μάσκα προσώπου.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι, από 03 έως 15 Αυγούστου, θεσπίζεται όριο 100 ατόμων στα μυστήρια του γάμου και των βαπτίσεων, ενώ το ίδιο μέτρο θα ισχύει και στις κηδείες, με τήρηση των απαραιτήτων υγειονομικών κανόνων.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς, «τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων και φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού, τα οποία αποτυπώνονται στην αυξητική τάση των κρουσμάτων. Σήμερα μόνο ανακοινώθηκαν 78 νέα κρούσματα. Για αυτό κρίνεται επιβεβλημένο να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα», ενώ στόχος της πολιτείας τόνισε είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, της υγείας των πολιτών».

Παρακολουθήστε τα όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση: 

Τα μέτρα αυτά ήρθαν προς το τέλος μια εβδομάδας, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προάγγελος, καθώς έντονες παρέμεναν οι συζητήσεις σχετικά με το αν θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και εντός των ναών. Μπορεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς να μην είχε ανακοινώσει νέα μέτρα σχετικά με τους ναούς, στην ενημέρωση της Τρίτης, ωστόσο προέβη χθες σε αυτή την ανακοίνωση, αν και όπως είχε τονίσει στην ενημέρωση της περασμένης Τρίτης «η Πολιτεία βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ιερά Σύνοδο, έτσι ώστε αν προκύψει κάτι, σε συνεννόηση με τους αρμοδίους να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», διευκρινίζοντας παράλληλα πως μέχρι τώρα η συντριπτική πλειοψηφία στις Εκκλησίες τηρεί τα μέτρα. Ωστόσο, ύστερα από την χθεσινή έκτακτη ανακοίνωση των μέτρων δεν δόθηκαν περαιτέρω εξηγήσεις για τη χρήση της προστατευτικής μάσκας και εντός των ναών, εξισώνοντας τους για ακόμη μια φορά με κομμωτήρια και φούρνους!

Για τα όσα είχαν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από το ζήτημα της υποχρεωτικής μάσκας εντός των ναών αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας αν οι ειδικοί το συστήσουν, τονίζοντας όμως πως θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από την πλευρά της Πολιτείας για το αν αυτό θα γίνει μόνο στους ναούς καθώς όπως υπογράμμισε δεν υπήρξε εντιμότητα από την πλευρά των ειδικών το περασμένο διάστημα όσο αφορά την Εκκλησία. «Αν οι ειδικοί μας το συνιστούν, πρέπει να κάνουμε υπακοή. Πρέπει να μας δοθούν εξηγήσεις όμως… Αυτό θα γίνει μόνο στην εκκλησία; Θα γίνει στα γήπεδα; Θα γίνει παντού; Γιατί έχει φανεί ότι δεν υπήρξαν έντιμοι μαζί μας οι ειδικοί. Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είμαστε ειλικρινείς και τίμιοι σε αυτό το θέμα, παρόλο αυτά θα υπακούσουμε στους ειδικούς αν χρειαστεί», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Ερντογάν και χρήση μάσκας

Τι θα ισχύει από σήμερα

Πιο συγκεκριμένα, μετά από σχετική πρόταση και συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκαν τα εξής:

1) Από αύριο 1/8 έως τις 31/8 είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).

2) Από αύριο 1/8 έως τις 15/8 ισχύει αναστολή επισκεπτηρίων σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (πχ γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (πχ άστεγοι, πρόσφυγες κοκ) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά στα νοσοκομεία όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.

3) Από Δευτέρα 3/8 έως 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.

4) Από Δευτέρα 3/8 έως και Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κοκ), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

5) Επιπλέον, παρατείνεται η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοικτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.

6) Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.

7) Παρατείνονται έως τις 31/8 τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

8) Παράταση έως τις 31/8 υφίσταται και για τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.

9) Έως τις 31/8 παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).

10) Επιπλέον, παρατείνεται μέχρι τις 15/8 η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

11) Έως τις 15/8 παρατείνεται, επίσης, η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).

12) Τέλος, από 1/8 έως και τις 15/8 υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.