Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Θεσσαλονίκη: Ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού δασκάλου της ψαλτικής τέχνης Χαρίλαου Ταλιαδώρου..



Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε σήμερα Κυριακή 16 Ιανουαρίου, το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού δασκάλου της ψαλτικής τέχνης Χαρίλαου Ταλιαδώρου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.

  • Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης / Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» (ope.gr)

Ο μακαριστός Λέοντας της ψαλτικής τέχνης εκοιμήθη στις 11 Ιανουαρίου 2021, μετά από πολυήμερη περιπέτεια με την υγεία του, αφού είχε προσβληθεί από κορωνοϊό.

Στο ιερατικό συλλείτουργο και στο ιερό μνημόσυνο, συμμετείχαν ο Προϊστάμενος του ναού, Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Βογιατζής και οι Εφημέριοι, Πρωτ. Παλαιολόγος Μάνος, Πρωτ. Νικόλαος Ζουγκανάρου και ο ιεροδιάκονος Αλέξανδρος Νικολόγιου.

Επί εξηνταοκτώ συναπτά χρόνια ο Μακαριστός υπηρέτησε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και πολύ περισσότερα την ψαλτική τέχνη και τη διδασκαλία της, αφήνοντας πίσω του πλούσιο μουσικό και εκπαιδευτικό έργο. Έφερε, το οφφίκιο του «Αρχοντος πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως» και ήταν ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της βυζαντινής μουσικής, χοράρχης και διευθυντής βυζαντινών χορωδιών, με πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.