Σάββατο 18 Μαΐου 2024 -

Τέμπη: Τρισάγιο για τα θύματα της τραγωδίας – Λαρίσης Ιερώνυμος : «Τον κεκοιμημένο δεν τον τιμάς με θόρυβο» (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)Τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστηχήματος των Τεμπών τελέστηκε σήμερα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο. Οι τραγικές θύμησες, δημιούργησαν μια βαριά ατμόσφαιρα, ενώ στο σημείο έδωσαν το παρών και πολλοί συγγενείς των θυμάτων.

Ο Σεβασμιώτατος μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων μετέβησαν στο σημείο όπου συνέβη το μοιραίο δυστύχημα και έψαλε επιμνημόσυνη δέηση, τονίζοντας πώς καθημερινά μνημονεύουμε στις προσευχές τα ονόματα των αδελφών και των παιδιών που χάθηκαν τόσο άδικα και τραγικά στο σιδηροδρομικό δυστύχημα, ώστε να μην πικραθούν με τη δίκη μας λησμοσύνη, γι’ αυτό με σεβασμό και αγάπη δεόμαστε υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.

«Θυμόμαστε τις 57 ψυχές των ανθρώπων μας που πια είναι δικοί μας άνθρωποι. Είναι δική μας ευθύνη να τους θυμάστε και να τιμάμε αυτή τη μνήμη. Είναι μια μέρα βαριά σήμερα, αυτοί οι άνθρωποι είναι στο επίκεντρο των σκέψεων και της προσευχής μας. Μέσα σε όλα αυτά είναι και όλα τα άλλα που ακούμε αυτές τις ημέρες. Έναν κεκοιμημένο τον τιμάς πολύ με την σιωπή, τον τιμάς πολύ με την προσευχή, δεν τον τιμάς με τον θόρυβο. Για άλλη μια φορά η μικροπολιτική έρχεται να καλύψει την ουσιαστική πολιτική, δηλαδή το πως θα γίνει για να είναι ασφαλείς οι σιδηρόδρομοι, οι τόποι μας να είναι καύχημα μόνο για την ομορφιά τους και να μην γίνονται διάσημοι για άλλους λόγους. Όλα τα άλλα είναι απλά λόγια που κουράζουν. Όλα αυτά τα λόγια δεν δικαιώνουν τις ψυχές που έφυγαν, οι ψυχές αυτές θα βρουν τη δικαίωση όταν θα είμαστε σίγουροι ότι οι σιδηρόδρομοί μας είναι ασφαλείς και τα πράγματα θα δουλεύουν σωστά. Στον χρόνο επάνω η δική μας συμβουλή είναι για να μην μείνουν οι νεκροί αυτοί μια ακόμη ανάμνηση ενός θλιβερού δυστυχήματος, θα πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε ώστε να πάμε συνολικά τον τόπο μπροστά. Ο Θεός να τους αναπαύει», τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος.

Νωρίτερα πλήθος κόσμου συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά στο Μακρυχώρι του Δήμου Τεμπών, όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερώνυμος, και όπου στη συνέχεια τέλεσε το μνημόσυνο για τις ψυχές των 57 ανθρώπων που τόσο άδικα έφυγαν από τη ζωή στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, έναν χρόνο πριν.

Συμμετείχαν, μεταξύ αλλων, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης και η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Μαρία Γαλλιού.

Σε μήνυμά του μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τόνισε ότι «μακάρι αυτό το τραγικό δυστύχημα να γίνει η αφορμή ώστε να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο στην πατρίδα μας, αυτός ο τόπος πρέπει να βρει τον βηματισμό του και να κάνει τους πολίτες να χαίρονται». (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

Ο Νίκος Μητσογιάννης, αντιδήμαρχος του Δήμου Τεμπών φτάνοντας από τους πρώτους στον τόπο του δυστυχήματος είπε μεταξύ άλλων: «Είδαμε μια χαώδη κατάσταση εκεί στο σημείο της τραγωδίας. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες. Αυτό που είδα εγώ, μην με ρωτάτε τι, σας παρακαλώ, να μην το δει κανένας σας. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να σώσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι εκεί μας έλεγαν ότι δεν θέλουν να πεθάνουν, ότι θέλουν να ζήσουν, ότι θέλουν να δουν τις οικογένειές τους, μια κοπέλα μας είπε ότι θέλει να κάνει παιδί, να μην χάσει αυτό… Ακούσαμε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, έλεγε ο καθένας ότι είχε ανάγκη και εμείς προσπαθούσαμε να τους μιλάμε για να τους δώσουμε δύναμη να ζήσουν. Είδαμε πάρα πολλά, πολλά διασκορπισμένα σώματα, πολλοί σωθήκανε, δυστυχώς όμως όχι όλοι. Κάναμε ότι μπορούσαμε, πέντε μερόνυχτα ήμασταν εκεί. Εμείς είχαμε επικεντρωθεί σε ανθρώπους που είχαν πεταχτεί πολλά μέτρα μακριά. Γιατροί δεν είμαστε, αλλά προσπαθούσαμε να δώσουμε συμπαράσταση και δύναμη, τους σκεπάζαμε που ήταν ημίγυμνοι λόγω του δυστυχήματος, κάναμε ότι μπορούσαμε για να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Να μην ξανασυμβεί ποτέ ξανά αυτό το πράγμα. Αυτοί που έχουν τις ευθύνες θα λογοδοτήσουν όπου πρέπει και βασικότερα στον Θεό».

Επίσης, ο πρόεδρος του Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών, κ. Στάθης Κολλύρης τόνισε: «Μας συγκλόνισε αυτή η τραγωδία, είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους ανθρώπους που χάθηκαν κάνοντας κάποιες συναυλίες-μνημόσυνα. Να πέσει άπλετο φως και να βγει στην επιφάνεια η αλήθεια».

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από το Τρισάγιο:

                       

        

Πηγή: Μητρόπολη Λαρίσης, onlarissa  ΒΙΝΤΕΟ: Κώστας Τσιάρας

Πηγή κειμένου: 

orthodoxianewsagency