Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 -

Στο φως όλες οι αγιογραφίες της Αγιάς Σοφιάς στην ΤραπεζούνταΗ Αγία Σοφία της Τραπεζούντας ξαναζωντανεύει! Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, θα ξαναέρθουν στο φως αγιογραφίες που είχαν καλυφθεί με ξύλο. Η ιστορική εκκλησία παρότι είχε ανακηρυχθεί την δεκαετία του 60 μουσείο, οι τουρκικές αρχές την είχαν μετατρέψει σε τζαμί.

Οι εργασίες αποκάλυψης των αγιογραφιών θα γίνουν με την ίδια τεχνική που έγιναν στο πάτωμα του Τεμένους Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, το πάτωμα που ήταν ένα υπέροχο μωσαϊκό είχε επίσης καλυφθεί και καλύφθηκε με γυαλί.

Το Φατίχ Τζαμί ήταν μια θρησκευτική και κοινωνική οικοδομή, πρωτοφανούς μεγέθους και πολυπλοκότητας και χτίστηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1463 μέχρι το 1470 προς τιμήν του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄. Στην θέση του Τζαμιού υπήρχε η βυζαντινή εκκλησία των Άγιων Αποστόλων, η οποία κατεδαφίστηκε το 1461 για να φτιαχτεί το Τέμενος. Το Τέμενος κατασκευάστηκε από τον Οθωμανό αρχιτέκτονα Σινάν Ατίκ. Το Τέμενος Φατίχ ήταν το πρώτο μνημειακό έργο στην Οθωμανική Τούρκικη αρχιτεκτονική παράδοση.

Στην Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα θα ακολουθηθεί η ίδια τεχνική. Θα αφαιρεθούν όλα τα ξύλα που καλύπτουν τις αγιογραφίες και θα προστατευθούν με γυάλινα πλέγματα.

Όλα βεβαια γίνονται για τους τουρίστες. Οι καταστηματάρχες γύρω από την Αγία Σοφία διαμαρτύρονται ότι από τότε που η εκκλησία έγινε τζαμί ο τουρισμός έπεσε κατακόρυφα.

Λένε μάλιστα ότι όταν πάρθηκε η απόφαση να γίνει αυτός ο ναός τζαμί το 2013 δεν ζητήθηκε η γνώμη τους.

Τώρα, περιμένουν ότι μετά την αποκάλυψη των αγιογραφιών θα ξαναρχίσουν τις επισκέψεις οι ξένοι τουρίστες που είχαν σταματήσει να θεωρούν πόλο έλξης την περιοχή.