Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στα χέρια της Ιεραρχίας η τελική θέση της Εκκλησίας σε μια περίοδο που όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά



Οι εξελίξεις στην εκκλησία σε μια περίοδο που συζητούνται κι ένα σωρό άλλα εθνικά ζητήματα αλλά και οι σχέσεις εκκλησίας κράτους θα έλεγε κανείς ότι έρχονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Ορθοδοξία, που αυτή τη στιγμή έχει πολλά ανοικτά ζητήματα.

Οι σχέσεις της εκκλησιαστικής ηγεσίας με το κράτος είναι σίγουρα μια σχέση που πολλοί δεν βλέπουν με καλό μάτι από τη μια πλευρά ή καχύποπτα θα λέγαμε αλλά σίγουρα στρατηγικά δεν θα μπορούσαν και να διακοπούν διότι ίσως τότε τα όσα θα έρθουν θα είναι ενδεχομένως κακές εκπλήξεις.

Το «ουδετερόσθρησκο» που είναι το μεγάλο αγκάθι, η μισθοδοσία και γενικότερα η αναθεώρηση του Συντάγματος έχει σίγουρα δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια για το μέλλον. Άλλωστε δεν έχουν όλη την ίδια άποψη για όλα αυτά τα θέματα και την αντιμετώπισή τους, ούτε καν μέσα στην Ιεραρχία.

Η ΔΙΣ είχε χρεωθεί να βγάλει σαν πρώτη φάση το «φίδι από την τρύπα» και όλο αυτό το διάστημα, σε συνεργασία με την επιτροπή διαλόγου, είχαν ναι μεν στενή συνεργασία αλλά ουσιαστικό αποτέλεσμα τουλάχιστον προς το παρόν δε θα μπορούσε να έχει όλη αυτή η συνεργασία, πέραν του ότι να στείλει το θέμα στα χέρια της Ιεραρχίας. Άλλωστε αυτό ήταν κάτι το οποίο τόνιζε από την αρχή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών σε κάθε του δήλωση. Βέβαια η συνεργασία της ΔΙΣ και της επιτροπής διαλόγου ήταν και καθαρά συμβουλευτική αλλά και προφυλακτική ως προς τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν.

Η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας Εκκλησίας της Ελλάδος λοιπόν η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου έως και τις 21 , θα ασχοληθεί με τις αποφάσεις τόσο για τις σχέσεις πολιτείας -εκκλησίας όσο και για το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας.

Φαίνεται πάντως ότι ο Αρχιεπίσκοπος μετά τις πάμπολες αντιδράσεις από κάθε κατεύθυνση έδωσε προτεραιότητα στο θέμα της μισθοδοσίας ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα αυτό της μισθοδοσίας κυρίως προέχει και ότι οι Κληρικοί είναι αυτοί που ενδιαφέρουν πρωτίστως την εκκλησία. Σε μία από τις τελευταίες του δηλώσεις μάλιστα δήλωσε αισιόδοξος για την καλή έκβαση του θέματος και ότι χωρίς τους κληρικούς δε γίνεται τίποτα.

Αυτές του οι δηλώσεις μάλλον ηρέμησαν και τους κληρικούς οι οποίοι χωρίς να χάσουν λεπτό οργάνωσαν κατατόπους συνεδριάσεις για να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο αν και η κοινή τους γραμμή είναι ότι δεν συζητούν καν για την αλλαγή του μισθολογικού.

Πάντως οι αποφάσεις της Ιεραρχίας αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον μιας και το πως θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα θα δείξουν την γενικότερη γραμμή που έχει ήδη αποφασίσει η εκκλησία να ακολουθήσει στα φλέγοντα ζητήματα. Οι αποφάσεις είναι δύσκολες αλλά αφορούν την ταυτότητα και την ακεραιότητα της εκκλησίας πολύ περισσότερο την εμπιστοσύνη των κληρικών και του απλού κόσμου στο πρόσωπο της ηγεσίας.

 

Πηγή: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ