Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σήμερα αναμένεται το εξιτήριο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη – Κανονικά συνεχίζεται το πρόγραμμα



Εξιτήριο αναμένεται να λάβει σήμερα, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που διεκομίσθη χθες, Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο George Washington της Ουάσιγκτον λόγω αδιαθεσίας, που ένιωσε μετά το πολύωρο αεροπορικό ταξίδι του προς τις ΗΠΑ, κατά την πρώτη ημέρα της 12ήμερης επισκέψεώς του.

Όπως ανακοίνωσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την κατάσταση της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος αναμένεται ότι θα πάρει σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο. Όπως σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, τα αποτελέσματα όλων των ιατρικών εξετάσεων ήταν εξαιρετικά και έτσι ο κ. Βαρθολομαίος θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα του, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συναντήσεις με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«(Ο Πατριάρχης) είναι πολύ χαρούμενος. Ήθελε να βγει απόψε (σ.σ. Κυριακή 24 Οκτωβρίου). Οι γιατροί του είπαν «Όχι, Παναγιώτατε, απόψε!». Ήταν σαν το λιοντάρι στο κλουβί. Οπότε αύριο το πρωί (σ.σ. Δευτέρα, 25/10) θα τον έχουμε κοντά μας. Θα συνεχίσει κανονικότατα (το πρόγραμμα του), γιατί, όπως σας είπα, ο Πατριάρχης μας είναι καλά. Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Το πρόγραμμα θα γίνει κανονικά από το πρωί μέχρι το βράδυ. (Θα γίνει) όλο το πρόγραμμα δεν έχουμε περικόψει κάτι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μετά την τέλεση της πρωινής λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επισκέφτηκε μαζί με τον Μητροπολίτη Γερών Χαλκηδόνος Εμμανουήλ τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Όπως είπε, το μεσημέρι συνάντησε έναν τελείως διαφορετικό άνθρωπο από αυτόν που είχε αντικρίσει το πρωί. «Ήταν ευδιάθετος, χαρούμενος, είχε χιούμορ και, μάλιστα, μας είπαν ότι ήθελε να φάει πράγματα που δεν τρώει ένας κλασικός ασθενής. Ρωτήσαμε τους γιατρούς και μας είπαν ότι δεν είναι καθόλου ασθενής και μπορεί να φάει ό,τι θέλει», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνώρισε ότι πρέπει να κάνει μια καλύτερη διαχείριση της ενέργειας και του χρόνου του, προκειμένου να φροντίζει την υγεία του. Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, «η θυσιαστική διάθεση του Πατριάρχη, ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και στις προσδοκίες της θέσεως του, τον κάνουν συχνά να παραμελεί την προσωπική του υγεία, αλλά πλέον δεν πρέπει να το κάνει αυτό και τον πείσαμε και νομίζω ότι το κατάλαβε».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απέδωσε τη νοσηλεία του Πατριάρχη στην υπερβολική κόπωση, λέγοντας ότι «ήταν η συσσώρευση της κόπωσης όλων αυτών των ημερών που προηγήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με τους εορτασμούς της τριακονταετίας της Πατριαρχίας του αλλά και των προηγούμενων ημερών όπου ταξίδεψε ο Πατριάρχης στην Ρώμη και σε άλλες πόλεις. Αυτό, όμως, που πραγματικά τον καταπόνησε ήταν το αεροπορικό ταξίδι και αμέσως μετά, όπως το κάνει συνήθως ο Πατριάρχης μας, ξεκίνησε το επίσημο πρόγραμμα του και αυτό τον κούρασε. Αυτή η κούραση του προξένησε αυτή την αδιαθεσία την Κυριακή το πρωί και έτσι για προληπτικούς λόγους μετακομίστηκε στο νοσοκομείο».

Η συνάντηση με τον Μπάιντεν αναφέρεται κανονικά
Στην επίσημη ανακοίνωση για το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνεται η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη: «Ο Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και θα καλωσορίσει την επίσημη αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας στον Λευκό Οίκο».

Φωτογραφία: Νίκος Μαγγίνας

Ευχές και δεήσεις από την Ιεραρχία των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Θρόνου και την Πατριαρχική Αυλή

Ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων, κ. Απόστολος έστειλε εκ μέρους της Ιεραρχίας και της Πατριαρχικής Αυλής το ακόλουθο τηλεγράφημα στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Τη Α.Θ. Παναγιότητι
τω Οικουμενικώ Πατριάρχη
κυρίω κυρίω Βαρθολομαίω
Παναγιώτατε Δέσποτα,
Η εν τη Πόλει Ιεραρχία του Θρόνου Υμών, ως και η Υμετέρα Αυλή, πληροφορηθείσαι περί της αδιαθεσίας της Υμετέρας Σεπτής Κορυφής, σπεύδομεν όπως, εκ της Πανιέρου Καθέδρας Αυτής, ευρεθώμεν διά του παρόντος παρά το προσκεφάλαιον Αυτής εντείνοντες τας προσευχάς και δεήσεις προς την Κυρίαν Θεοτόκον ώστε να μεσιτεύση υπέρ ταχίστης αποκαταστάσεως της πολυτίμου υγιείας Αυτής καθώς η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία χρείαν έχει αδήριτον Υμών, του συνετού και εμπείρου οιακοστρόφου και πνευματικού αυτής ηγέτου.
Ταχίστην ανάρρωσιν, Παναγιώτατε!
Μετά βαθυτάτου σεβασμού
Εκ μέρους της Ιεραρχίας του Θρόνου και της Αυλής
Ο Επίτροπος Αυτής
ο Δέρκων Απόστολος»

Ακόμα, ευχές για ταχεία ανάρρωση αναγράφονται και στην σελίδα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στο facebook, όπου: «Οι ομογάλακτοι και φίλοι της ομάδας εύχονται στην ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο περαστικά. Ο Θεός να του χαρίζει υγεία προς συνέχιση της ευκλεούς Πατριαρχίας Του».

Πηγή κειμένου: 

orthodoxianewsagency