Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης τα ζητήματα της Ομογένειας - Συνεχίζονται οι επαφές με Ιεράρχες της Ελληνορθόδοξης Διασποράς



Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται οι συζητήσεις για τις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, κάτι το οποίο μαρτυρούν οι επαφές τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και υπουργών, με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο.

Ωστόσο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί και απέναντι στους ομογενείς σχετικά με την παροχή ψήφου στις εκλογές. Η σχέση των ομογενών με την Εκκλησία είναι πολύ δυναμική, καθώς μέσα από τις κοινότητες των Ελλήνων του εξωτερικού ενισχύεται το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων της Διασποράς.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπ. Καναδά

Ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος μετά την Συνεδρία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου στην Κωνσταντινούπολη, πήγε στην Ελλάδα και είχε διάφορες συνεργασίες. Αρχικά επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και είχαν συνεργασία για περίπου μία ώρα, ενώ την Πέμπτη επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν διάφορα ζητήματα. Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η πρέσβης κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Την ίδια ημέρα επισκέφθηκε τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αντώνη Διαματάρη και συζήτησαν, με τον ίδιο και τους συνεργάτες του, διάφορα θέματα που απασχολούν κυρίως την ομογένεια.

Η συνάντηση του υφ. Εξωτερικών με τον Μητροπολίτη Ζάμπιας 

Το φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο της Μητρόπολης Ζάμπιας ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες στο υπουργείο Εξωτερικών ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, με τον Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη.

Ο κ. Ιωάννης, αφού ευχήθηκε στον Υφυπουργό καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα, αναφέρθηκε στο πλούσιο εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται και το οποίο συμβάλλει στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, αποτελώντας σημείο αναφοράς και αναγνώρισης της ελληνικής παρουσίας σε μία σημαντική περιοχή.

Ο κ. Διαματάρης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δύσκολό έργο του και εκδήλωσε την πρόθεσή του να συνεχίσει την παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας για την ανακούφιση των προσφύγων που φιλοξενούνται στη Ζάμπια.

Η επικείμενη επίσκεψη Διαματάρη στο Φανάρι

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Aντώνης Διαματάρης, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί κατ’ αρχήν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και στη συνέχεια θα έχει επαφές με παράγοντες της Ομογένειας της Πόλης και τα Ελληνικά της Σχολεία.

Τονίζεται ότι στον κ. Διαματάρη εκτός από το Χαρτοφυλάκιο του Αποδήμου Ελληνισμού, του έχει ανατεθεί και το Χαρτοφυλάκιο των Εκκλησιαστικών Θεμάτων, ενώ ξεκινά τις επικοινωνίες του με τις ανά τον Κόσμο Εκκλησίες, από την Πρωτόθρονη Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Διαματάρης γνωρίζει καλώς τα εκκλησιαστικά πράγματα όχι μόνο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά και τις δυσκολίες και τα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των λοιπών Πατριαρχείων και Αυτοκέφαλων Εκκλησιών και είναι αποφασισμένος να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσέγγιση και επίλυσή τους. Πρόσφατα παρενέβη καθοριστικά και με ταχύτητα για το θέμα του πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου προκειμένου να καταστεί δυνατή η μετάβασή του από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα για παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Ηδη πολλοί Μητροπολίτες από την Ελληνορθόδοξη Διασπορά τον έχουν επισκεφθεί στο υπουργείο στην Αθήνα για να τον συγχαρούν για την ανάληψη των καθηκόντων του και να συζητήσουν μαζί του θέματα τα οποία απασχολούν τις Επαρχίες τους.

Οι επαφές του Αρχιπ. Θυατείρων στην Αθήνα

Διαδοχικές συναντήσεις είχε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας. Αρχικά την Πέμπτη επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και των Πρωθυπουργό.

Χθες συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. «Να προσεύχεστε για το έργο μας και για μένα» δήλωσε ο  ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και κάλεσε τον Μακαριώτατο να επισκεφθεί την Αγγλία. Ο Μακαριώτατος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και του ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο του και «πολύκαρπη διακονία την οποία χρειαζόμαστε, διότι είναι μεγάλος ο αριθμός των Ελλήνων εκεί και αυξάνεται διαρκώς», ενώ τον ευχαρίστησε για την τιμητική επίσκεψη και επεσήμανε ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε, με τις μικρές μας δυνάμεις, ώστε να ενισχύουμε με τις αποσπάσεις των κληρικών το έργο σας. Παρόλο, μάλιστα, που δεν έχουμε αρκετούς ιερείς η Ιερά Σύνοδος υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποσπάσεις».

Ψηλά στην ατζέντα και η εκπαίδευση της Ομογένειας

Με την υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης.

Στο ζήτημα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών που στελεχώνουν τα ομογενειακά σχολεία, όπως γίνεται γνωστό, ο κ. Διαματάρης αναφέρθηκε στη σημασία της διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο εξωτερικό σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται αλλά και τις ανάγκες των σχολείων. Παράλληλα, αναγνώρισε την ανάγκη αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αλλά και της επιμόρφωσης τους πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Αναφορικά με τα σχολικά βιβλία, επισημαίνεται πως ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η σειρά των βιβλίων που χρησιμοποιείται σήμερα από τα περισσότερα σχολεία είναι προσαρμοσμένη για παιδιά που μιλούν την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα, εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες και απαιτούνται μόνο μικρές βελτιώσεις. Τέλος, ο κ. Διαματάρης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της ηλεκτρονικής διδασκαλίας και του ψηφιακού σχολείου, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτεία οφείλει να είναι σε θέση να προσφέρει on-line εκπαίδευση στα επόμενα 1-2 χρόνια.

Από την πλευρά της η κ. Ζαχαράκη, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, αναφέρθηκε αρχικά στη δέσμευση της ηγεσίας του υπουργείου για ενίσχυση της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και υπογράμμισε την πρόθεση του υπουργείου να καλύψει τις ανάγκες των ομογενειακών σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Ανέφερε επίσης ότι σχεδιάζεται η έγκριση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών για θέσεις του εξωτερικού νωρίτερα για την επόμενη σχολική χρονιά, ώστε αφενός να υπάρχουν τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια για επιμόρφωση τους και αφετέρου να γίνει εγκαίρως ο απαραίτητος από μέρους τους οικογενειακός προγραμματισμός πριν την αναχώρηση τους.

Πηγή: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ