Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Προσωπικά βιώματα με τον Άγιο Παΐσιο μοιράστηκε ο Γέροντας Εφραίμ ο Βατοπαιδινός σε ομιλία του στο Ίλιον



Για την ταπείνωση, τη συγχώρεση και την ευλάβεια μίλησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, σε εκδήλωση στο  Πολυδύναμο Κέντρο Πολιτιστικών, Αθλητικών και Κοινωνικών Δραστηριοτήτων “Μίκης Θεοδωράκης”  στο Ίλιον.

Ο Γέροντας Εφραίμ, προσκεκλημένος του τμήματος AHEPA Ιλίου πραγματοποίησε ομίλα με θέμα “Αγιορείτικα Μηνύματα” και είχε την ευκαιρία να συζητήσει μέσα από ένα γόνιμο διάλογο και να απαντήσει στα ερωτήματα των παρισταμένων κληρικών, πολιτικών αλλά και αρκετών πιστών.

Στην ομιλία του ο Γέροντας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον μακαριστό Γέροντά του Ιωσήφ Βατοπαιδινό, και τον πόθο του για την αιώνια ζωή καθώς και στον Άγιο Παΐσιο και τις προσωπικές εμπειρίες που είχε μαζί του αλλά και για τα οφέλη που αποκόμισε από την πνευματική τους σχέση.

 

Η ομιλία του Καθηγούμενου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου αποκάλυψε πως οι Μοναχοί γίνονται αποδέκτες των ανθρώπινων προβλημάτων και του πόνου τους, μέσα από καθημερινή αλληλογραφία. “Δεχόμαστε καθημερινά χιλιάδες γράμματα” είπε ο Γέροντας Εφραίμ και αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στη σημασία της ταπείνωσης καθώς μέσα από την ταπείνωση έρχεται και η συγχώρεση.

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αναπτυγμένο το Εγώ του και από εκεί πηγάζουν επιθετικές και διάφορες άλλες αμαρτωλές συμπεριφορές”  είπε χαρακτηριστικά. “Το κέντρο της πνευματικής μας ύπαρξης είναι η καρδιά” είπε ο Γέροντας και “μόνο όταν συντριβεί η καρδιά, θα έρθει και η Χάρη του Αγίου Πνεύματος στην ψυχή του ανθρώπου”. Εξήγησε μάλιστα πως στην Εκκλησία πρέπει να πηγαίνουμε όχι για να θεραπευτούμε αλλά για να δυναμώσουμε.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος, ο Βουλευτής και Δημοσιογράφος κ. Ιωάννης Λοβέρδος, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Χρήστος Καραγιάννης. Τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Ασπρολούπος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Ιλίου.

Τον Γέροντα Εφραίμ προλόγισε ο Πρόεδρος του Τμήματος AHEPA Ιλίου Δρ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, οποίος έκανε μία μικρή αναφορά στην Ιστορία του AHEPA και ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ για την παρουσία του.

ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr