Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ποιες προτάσεις της Εκκλησίας δέχτηκε το υπουργείο Παιδείας για τα Θρησκευτικά



Εκτάκτως συγκαλείται την Τρίτη 27 Ιουνίου η Ιεραρχία της Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως αποφάσισε σήμερα κατά τη συνεδρίασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, το ανακοινωθέν που εξεδόθη αναφέρει:

«Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, προκειμένου να ενημερωθεί περί των Προγραμμάτων του μαθήματος των Θρησκευτικών, μετά την έκδοσιν των νέων ΦΕΚ.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι η εργασία της Τριμελούς εξ Αρχιερέων Επιτροπής της Εκκλησίας και η συνεργασία Της με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είχαν ως αποτέλεσμα την κατάργηση των παλαιών ΦΕΚ και την δημοσίευση νέων για το μάθημα των Θρησκευτικών».

Και προσθέτει: «Kατόπιν τούτου η ΔΙΣ αποφάσισε ομοφώνως την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την ερχόμενη Τρίτη 27 Ιουνίου προς ενημέρωση του Σώματος σχετικώς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από εκκλησιαστικούς κύκλους, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υιοθέτησε και τις τρεις απόψεις της Εκκλησίας περί των Προγραμμάτων του μαθήματος των Θρησκευτικών, δηλ. ό,τι αποφάσισε η Ιεραρχία τον Μάρτιο.

Ήτοι, να συζητήσει Επιτροπή Διαλόγου με θέσεις την υποχρεωτικότητα του μαθήματος και να μην αλλάξουν η ονομασία και ο Ορθόδοξος προσανατολισμός.

Εν συνεχεία, η Εκκλησία αντέδρασε περί της παιδαγωγικής μεθόδου του μαθήματος των Θρησκευτικών στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έδωσε εξηγήσεις για το σπειροειδές σύστημα του μαθήματος, ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί λόγω θρησκευτικού γραμματισμού -οι προσλαμβάνουσες των μαθητών-, ο οποίος εφαρμόζεται για να γίνουν αντιληπτά τα Θρησκευτικά.

Δεν έγινε δεκτό τα θρησκειολογικά στοιχεία να φύγουν από τη γ' και δ' δημοτικού και να πάνε στη στ' τάξη και επετεύχθη να διατηρηθούν στη γ' και στη δ' τάξη, δηλ. να παραμείνουν οι μονοθεϊστικές θρησκείες -Χριστιανισμός, Ισλαμισμός, Ιουδαϊσμός- και μετέφεραν τον Βουδισμό και τις θρησκείες της 'Απω Ανατολής στην ε' τάξη και στη στ'.

Επιπλέον, αποφεύχθηκε ο λεγόμενος θρησκευτικός συγκρητισμός και τα ποσοστά σε σχέση με το βιβλίο και την ύλη είναι Ορθοδοξία 65% της ύλης, ενώ με τις χριστιανικές ομολογίες φθάνει στο 80% και σε ποσοστό 20% επί της ύλης θα αναφέρονται επιγραμματικά τα άλλα θρησκευτικά θέματα».