Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ποια είναι ο Μονή Τζαγκαρόλων που επισκέφθηκε ο Κ. Μητσοτάκης..ΕΙΚΟΝΕΣ



Η Αγία Τριάδα Τζαγκαρόλων είναι το πιο γνωστό και εντυπωσιακό Μοναστήρι της Κρήτης.  Βρίσκεται στη χερσόνησο Ακρωτήρι, στα βόρεια του νομού Χανίων. Απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από τα Χανιά και βρίσκεται πολύ κοντά στο Αεροδρόμιο Χανίων και την επίσης γνωστή Μονή Γουβερνέτου.

Η Ιστορία της Μονής Αγιας Τριάδας

Η μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων χτίστηκε το 1634, εκεί που υπήρχε παλιότερα ένα μικρό εκκλησάκι αφιερωμένο στους Αγίους Αποστόλους. Οι μοναχοί Λαυρέντιος και Ιερεμίας που έχτισαν τη μονή κατάγονταν από τη μεγάλη Ενετο-Κρητική οικογένεια των Τζαγκαρόλων, που οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι είχε ισχυρή επιρροή στους Ορθόδοξους και στους Καθολικούς πληθυσμούς της περιοχής.

Τα δυο αδέρφια – μοναχοί ήταν εξαιρετικά μορφωμένα, με γνώσεις ιστορίας, ελληνικών και λατινικών, αλλά και αρχιτεκτονικής. Εξάλλου ο Ιερεμίας ήταν αυτός που σχεδίασε και έχτισε το ναό, με επιρροές από τον αρχιτέκτονα Sebastiano Serlio που έζησε στη Βερόνα το 16ο αιώνα. Ο Ιερεμίας ανέλαβε τον σχεδιασμό και κατασκευή του νέου ναού το 1611, καθώς η εκκλησία που βρισκόταν εκεί ήταν μικρή και εγκαταλελειμμένη. Ο Ιερεμίας πραγματικά ξεκίνησε την κατασκευή του μοναστηριού, αλλά πέθανε πριν την αποπεράτωσή του, που ανέλαβε στη συνέχεια ο αδελφός του Λαυρέντιος.

Το 1645 όμως με την εισβολή των Τούρκων στην Κρήτη, η κατασκευή της Μονής Τζαγκαρόλων διακόπηκε. Οι Τούρκοι ονομάζουν το μοναστήρι Selvili Manastir, που σημαίνει το μοναστήρι με τα κυπαρίσσια – λόγω προφανώς του δρόμου με τα κυπαρίσσια που οδηγεί στη μονή.

Αργότερα, το 1821, με την Ελληνική επανάσταση οι μοναχοί που ζούσαν στη μονή κατάφεραν να διαφύγουν, αφήνοντας όμως πίσω όλα τα ιστορικά κειμήλια και χειρόγραφα που είχαν συγκεντρώσει στη μονή, που πυρπολήθηκαν από τους Τούρκους.

Μετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης, η Μονή Αγίας Τριάδας ανασυγκροτήθηκε και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της. Στο μεταξύ είχε καταφέρει να αποκτήσει μεγάλη περιουσία και να επεκτείνει τη δράση της στη Μικρά Ασία.

Η Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων σήμερα

Η Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα εκκλησιαστικά θέματα της Κρήτης, αλλά και στην οικονομική ζωή της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Κρήτης. Η μονή βοηθάει στη συντήρηση σχολείων στα Χανιά και λειτουργεί ιεροδιδασκαλείο στο χώρο της από το 1892.

Αξίζει να επισκεφτεί κανείς το ναό και το συγκρότημα της Μονής και να περιηγηθεί λίγο στο χώρο, αλλά και να δει την μεγάλη έκθεση ξυλόγλυπτων και εικόνων που φιλοξενείται στο μουσείο της Μονής. Η συλλογή είναι εντυπωσιακή και κάνει τον επισκέπτη να αναρωτιέται για το μέγεθος και την αξία των πολύ παλιότερων κειμηλίων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους Τούρκους κατά την επανάσταση του 1821.Η αρχιτεκτονική του ξεχωρίζει με τους δωρικούς κίονες στην πρόσοψη, ενώ έχει γίνει γνωστό επίσης για την παραγωγή λαδιού και κρασιού (Μοναστηριακός Οίκος Αγίας Τριάδας)

Ωρες επίσκεψης στη Μονή Αγίας Τριάδας

Καλοκαίρι: από τις 8 το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου

Χειμώνας: 8 το πρωί μέχρι 2 το απόγευμα και 4 μέχρι τη δύση του ήλιου

Κατά την επίσκεψη σας στο μοναστήρι θα πρέπει να φροντίσετε να είστε ντυμένοι κατάλληλα.