Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών της Ρωσίας εκκλησιάζονται σε βαγόνια, συνεχίζοντας την παράδοση της κινητής Εκκλησίας εδώ και 100 χρόνια



Πολλοί Χριστιανοί ορθόδοξοι που ζουν στις απομακρυσμένες περιοχές της δημοκρατίας του Ταταρστάν της Ρωσίας,  χρειάζεται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι για να εκκλησιαστούν! Ο πατέρας Αντρέι Σρέμπκοφ, που δεν ήθελε να βλέπει το ποίμνιό του να παιδεύεται έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει μια εκκλησία με… ρόδες!

Του Αντώνη Μακατούνη

Αν και η ιδέα μοιάζει καινοτόμα, η «κινητή» εκκλησία υπάρχει πάνω από 100 χρόνια στη Ρωσία.

Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα ορθόδοξοι ιεραπόστολοι, οι περισσότεροι από τους οποίους μάλιστα ήταν Έλληνες, προσπαθούσαν με παρόμοιο τρόπο να προσεγγίσουν τους κατοίκους στις απομονωμένες περιοχές της Σιβηρίας. Μόνο που αντί για αυτοκίνητα χρησιμοποιούσαν βαγόνια τρένου!

Δείτε φωτογραφία  «κινητής» εκκλησίας στην εφημερίδα «Boston Globe» το 1896.

Τα βαγόνια  καλύπτονταν εσωτερικά με αγιογραφίες, κηροπήγια και ό,τι ήταν απαραίτητο για τη διεξαγωγή της Θείας Λειτουργίας.  Οι ιερείς που διαπίστωσαν γρήγορα τα πλεονεκτήματα της υπηρεσίας, με τη συνδρομή της ρωσικής κυβέρνησης, εξαπλώθηκαν στις περισσότερες περιοχές της χώρας δίνοντας την ευκαιρία σε κατοίκους που δεν γνώριζαν έως τότε τα θρησκευτικά δρώμενα, να ενδυναμώσουν την πίστη τους στον Θεό.

Σε τροχοκίνητη εκκλησία λειτούργησε πρόσφατα και ο ίδιος ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλος!