Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024 -

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στα Μύρα της Λυκίας για την εορτή του Αγίου Νικολάου (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)Με περισσή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε φέτος η μνήμη του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατόπιν προσκλήσεως του οικείου ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Μύρων κ. Χρυσοστόμου.

Ο Παναγιώτατος έχει καθιερώσει να έρχεται στα Μύρα για να εορτάσει τη μνήμη του μεγάλου ιεράρχου
της Εκκλησίας μας ανά 10 χρόνια.

Τον Παναγιώτατο σε αυτήν την επίσκεψή του στα Μύρα πλαισίωσαν οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου: Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, Πισιδίας κ. Ιώβ και ο Επίσκοπος Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιος.

Χθες τελέστηκε πανηγυρικά ο Εσπερινός όπου χοροστάτησε ο Παναγιώτατος και έψαλαν ο Παναγιώτης Νεοχωρίτης, Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και ο Στυλιανός Φλοίκος Λαμπαδάριος της ΜτΧΕ.

Σήμερα τελέστηκε το Πατριαρχικό Συλλείτουργο όπου προεξήρχε ο Παναγιώτατος και συμμετείχαν οι παραπάνω πέντε Αρχιερείς, ενώ ο οικείος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος παρακολούθησε συμπροσευχόμενος.

 

Στο Πατριαρχικό Συλλείτουργο παρευρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Αλέξανδρος Κώνστας, ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Αττάλεια και ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας.

Ακόμη παρέστησαν δύο μοναχοί ως εκπρόσωποι της Ιερά Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και τρεις μοναχές ως εκπρόσωποι του Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από την Ορμύλια.

Παρέστη επίσης ο Ηγούμενος της Ρωμαιοκαθολικής Μονής Pannonhalma της Ουγγαρίας.

Ενώ πλήθος πιστών από την Ελλάδα, την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο, τη Ρωσία και από πολλά άλλα μέρη του κόσμου, παρόλο το βροχερό καιρό, κατέκλυσαν το μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Νικολάου και συμμετείχαν με μεγάλη κατάνυξη.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος καλωσόρισε τον Παναγιώτατο και τη συνοδία του και ως ένδειξη τιμής προς το πρόσωπό του, ο οποίος έρχεται για τρίτη φορά επί δικής του αρχιερατείας στα Μύρα, του πρόσφερε ένα εγκόλπιο που εικονίζει τον Άγιο Νικόλαο να διασώζει τον ναύτη που έπεσε από το καράβι στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Στην προσφώνησή του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στο μέγεθος της προσωπικότητας του Αγίου Νικολάου, ο οποίος αγκαλιάζει με την αγάπη του και τα θαύματά του όλη την οικουμένη και στο πόσο ανάγκη έχει σήμερα ο κόσμος την αγιότητα. Και ότι αυτή η αγιότητα είναι εφικτή και στις ημέρες μας. Αναφέρθηκε μάλιστα και στην πρόσφατη αγιοκατάταξη της Αγίας Γαβριηλίας Παπαγιάννη της Κωνσταντινοπολίτισσας, του Αγίου Αθανασίου Χαμακιώτου και του Αγίου Γερβασίου Παρασκευοπούλου.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος κατά το τέλος της Πατριαρχικού Συλλείτουργου αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Νικόλαο και την ιδιαίτερη ευλογία που έχει ως οικείος Μητροπολίτης να δέχεται για τρίτη φορά τον Παναγιώτατο να προεξάρχει της πανηγύρεως. Επίσης για την δική του παρουσία στα Μύρα κατά την οποία διανύει την τρίτη δεκαετία, η οποία αποδεικνύει μία συνεχή προστασία του Αγίου Νικολάου. Ευχαρίστησε τις αρχές του τόπου που επέτρεψαν και αυτό το έτος να τελεστεί η Θεία Λειτουργία σε ένα χώρο, ο οποίος λειτουργεί ως μουσείο.

Ο Παναγιώτατος στη δική του ομιλία αναφέρθηκε με πολλή ευχαριστία και ευγνωμοσύνη προς τον τιμώμενο Άγιο και την προσφορά του στην Εκκλησία και ολόκληρο τον κόσμο. Μίλησε για την παρουσία του Γένους σε αυτά τα μέρη της Μικράς Ασίας. Εκδήλωσε τον ενθουσιασμό του για το πλήθος των προσκυνητών από όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά και από την ιδιαίτερη πατρίδα του Ίμβρο. Και τέλος εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τον Μητροπολίτη Μύρων κ. Χρυσόστομο για την άψογη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων.

                 

Πηγή κειμένου: