Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Νέος Ορθόδοξος ναός στα βάθη της Αφρικής!



Με γοργούς ρυθμούς ξεκίνησαν οι εργασίες αποπεράτωσης ένος νέου Ορθόδοξου ναού στα βάθη της «Μαύρης Ηπείρου», αφιερωμένου στον μεγάλο ιεραπόστολο Κοσμά τον Αιτωλό. Πιο συγκεκριμένα το μεσημέρι του Σαββάτου, 8ης Ιουνίου 2019, ο Σεβ.Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ.Παντελεήμων αφίχθη οδικώς στην πολή Nkayi, προκειμένου να πραγματοποιήσει ποιμαντική επίσκεψη στην Ενοριακή Κοινότητα Μεταμορφώσεως του Κυρίου-Αγίου Κοσμά Αιτωλού και να ευλογήσει επισήμως, κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Αγίων Πατέρων, την έναρξη των εργασιών αποπερατώσεως του ομωνύμου ημιτελούς Ι.Ενοριακού Ναού.

Μετά από πολύωρη συνεργασία με τον επιβλέποντα το έργο εκπρόσωπο της κατασκευαστικής εταιρείας που ανέλαβε αυτό, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την ταχύτητα και την ποιότητα των εργασιών, οι οποίες συντελούνται διά δωρεάς ευσεβούς χριστιανής διά της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.

Ο ανεγειρόμενος Ναός, ο οποίος θεμελιώθηκε το έτος 2007 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πενταπόλεως κυρό Ιγνάτιο Μανδελίδη (+2017), τότε Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής, παρελήφθη από τον Σεβ. κ.Παντελεήμονα την άνοιξη του έτους 2013 ως ένας εκ των τριών ημιτελών Ενοριακών Ναών της τοπικής Εκκλησίας του Κονγκό-Μπραζαβίλ.

Σημειώνεται ότι από την εγκατάσταση (2013) του πρώτου Ποιμενάρχου της νεοφύτου Ι. Μητροπόλεως Μπραζαβίλ ως σήμερα, ένας Ναός ανηγέρθη εκ βάθρων και εγκαινιάσθηκε (Ι.Ναός Τιμίου Προδρόμου-Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Impfondo), ενώ δύο ακόμη παμμεγέθεις Ναοί ολοκληρώθησαν και εγκαινιάσθησαν (Ι. Καθεδρικός Ναός Αγίου Δημητρίου Pointe-Noire, Ι.Ναός Αγίας Φωτεινής Pointe-Noire).