Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μητροπολίτης Πατρών: Ο Χριστός βαφτίστηκε για να συντρίψει τις κεφαλές των δρακόντων



Με λαμπρότητα εορτάσθη η μεγάλη και λαμπρά εορτή των Θεοφανείων στην Πάτρα. Επίκεντρο του εορτασμού ο ιστορικός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελιστρίας Πατρών, όπου ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό των Θεοφανείων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Εκκλησιάσθηκαν οι τοπικές, Πολιτικές, Στρατιωτικές, Αστυνομικές κ.λπ. Αρχές και πλήθος κόσμου εντός και εκτός τού Ναού, τηρουμένων των μέτρων για την πανδημία τού κορωνοϊού.

Στο σύντομο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την θεολογία της Εορτής, βάσει της διδασκαλίας του Αγίου Ιωάννου τού Δαμασκηνού, ο οποίος μας εξηγεί γιατί εβαπτίσθη ο Χριστός και αναφέρει ότι, εβαπτίσθη ο Κύριος, για να συντρίψη τας κεφαλάς των δρακόντων, δηλαδή των δαιμόνων∙ για να καθαρίση, να πλύνη τον άνθρωπο από τον βούρκο της αμαρτίας∙, για να τηρήση τον νόμο∙ για να φανερωθή στους ανθρώπους το Μυστήριο της Αγίας Τριάδος και για να γίνη τύπος τού ιδικού μας Βαπτίσματος.

 

  

  

 

 

 

 

  

 

 

Μετά την Θεία Λειτουργία και την Ακολουθία τού Μεγάλου Αγιασμού, εν πομπή μετέβησαν ο Μητροπολίτης, ο Ιερός Κλήρος, οι Άρχοντες και ο Λαός στο μώλο της Αγίου Νικολάου, στο Λιμάνι των Πατρών, όπου έγινε η τελετή της καταδύσεως τού Τιμίου Σταυρού. Δεκάδες νέοι έπεσαν στα νερά τού Πατραικού, τηρώντας το ευλογημένο πατροπαράδοτον έθιμο της εορτής των Φώτων.

Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε ο νεαρός Νικόλαος Πρεβεζάνος, ο οποίος έλαβε από τον Σεβασμιώτατο, ως δώρον και ευλογία ένα μικρό χρυσό Σταυρό. Συγκίνηση, όμως προκάλεσε η πράξη τού Νικολάου, ο οποίος παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο, να προσφέρη το Σταυρό σε μικρή μαθήτρια, στην Βασιλική Ζαφειροπούλου, εννέα ετών, η οποία έπεσε στα νερά για να πιάση, τον Σταυρό, μαζί και με τούς άλλους κολυμβητές. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την συγκίνησή του για την πράξη αυτή, της προσφοράς δηλαδή, τού Σταυρού στην μικρή μαθήτρια, η οποία πράξη εξέφραζε όλους τους κολυμβητές. Επαίνεσε δε ιδιαιτέρως την μικρή Βασιλική.

Επίσης ευχήθηκε τα δέοντα στους νέους της Πάτρας, πού διδάσκουν με το παράδειγμά τους, την πίστη τους στον Θεό, το Ορθόδοξο φρόνημά τους, την μεγάλη αγάπη τους στην Πατρίδα και την προσήλωσή τους στις πατροπαράδοτες ρίζες τού τόπου μας.

Εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος είπε: « Θα επαναλάβω , αδελφοί, τα λόγια τού Προφήτου Ησαΐου.
•”Ισχύσατε και μη φοβείσθε… αυτός (ο Κύριος) ήξει καί σώσει ημάς” Και εμείς θα μπορούσαμε να πούμε. Έχετε θάρρος και μη φοβείσθε. Ήλθεν ο Κύριος και έσωσεν ημάς.

Γρήγορα θα τελειώσουν τα δύσκολα, θα μας σώση ο Κύριος και διά πρεσβειών της Παναγίας μας και πάντων των Αγίων και θα μας απαλλάξη, παρά τις πάμπολλες αμαρτίες μας, από την δοκιμασία της πανδημίας και από τις άλλες δυσκολίες και δυσχερείς καταστάσεις».

Τέλος, ευχήθηκε υγιεία καί ευλογία στους ασθενείς, στο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό και χαρά και εσωτερική αγαλλίαση και ψυχοσωματική υγεία σε όλο τον κόσμο.