Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: Να πάρουμε δύναμη από τις ρίζες μας και να προχωρήσουμε



«Να πάρουμε δύναμη από τις ρίζες μας και να προχωρήσουμε» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, σε εκδήλωση στην Καλαμαριά, στέλνοντας το μήνυμα προς τους πολίτες, ότι, αντί απλώς να δυσανασχετούμε, στη σημερινή συγκυρία, πρέπει «μέσα από αυτές τις ζημιές και τις περιπέτειες, να δημιουργούμε οράματα».

«Και οι μικρές δυνάμεις και οι μικρές προσπάθειες φέρνουν μεγάλες νίκες» επεσήμανε ο αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρούμε τη δύναμη και τον τρόπο να «ξεκλειδώσουμε» τη «δεξαμενή» με τις παραδόσεις μας, που «κρύβει μέσα ιστορία, κρύβει τέχνη, κρύβει δημιουργία». Υπογράμμισε ότι διαθέτουμε, ως χώρα και ως ελληνισμός, ιστορία και παρελθόν «που μπορεί όλα αυτά τα μικρά να τα νικήσει και να δώσει αισιοδοξία, ελπίδα, όραμα».

Ο κ. Ιερώνυμος χαιρέτισε τους διοργανωτές, τους συντελεστές και το κοινό της συναυλίας που διοργάνωσε η Μητρόπολη Καλαμαριάς και Ν. Κρήνης, με τη νεανική χορωδία και ορχήστρα, η οποία ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Καλαμαριώτη μουσικοσυνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή, τονίζοντας ότι αυτή η συναυλία δίνει και ένα μήνυμα, έναν τόνο αισιοδοξίας, «να μην είμαστε μόνο γκρινιάρηδες, αλλά να δημιουργούμε από αυτές τις ζημιές και τις περιπέτειες, οράματα».

«Και το όραμα μας λείπει σήμερα. Το όραμα αυτό, μας το έδωσαν τα παιδιά μας σήμερα. Την ελπίδα» συνέχισε ο κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε: «Και δε θέλουμε να είμαστε με κατεβασμένο το πρόσωπο και να εισπράττουμε εκφράσεις ντροπής από διάφορα μέρη. Όχι. Είμαστε άρχοντες. Έχουμε αρχοντιά, έχουμε ιστορία, έχουμε παρελθόν, που μπορεί όλα αυτά τα μικρά να τα νικήσει και να δώσει αισιοδοξία, ελπίδα, όραμα».

«Είδαμε όλα αυτά που ξετυλίχτηκαν στα μάτια μας μπροστά και μου θύμισαν ότι είναι μια μεγάλη δεξαμενή της πατρίδας μας, της ζωής μας, μια δεξαμενή που κρύβει μέσα ιστορία, κρύβει τέχνη, κρύβει δημιουργία, αλλά μια δεξαμενή που πολλές φορές την κρατάμε σφραγισμένη, κλειστή. Δε βρίσκουμε τον τρόπο; Δεν έχουμε τη δύναμη; Δε ξέρω. Τα παιδιά μας είπαν ότι και οι μικρές δυνάμεις και οι μικρές προσπάθειες φέρνουν μεγάλες νίκες» συνέχισε ο αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε :

«Αυτές οι παραδόσεις, που στηρίζονται στην πίστη του Χριστού, η παράδοση της Ορθοδοξίας μας, πρέπει να βρούμε τρόπους να μην είναι κλειδωμένη μέσα σε δεξαμενές όλη αυτή η ιστορία, όλος αυτός ο πλούτος, αλλά να βρούμε τρόπους - σαν κι αυτό που ζήσαμε απόψε- να ξεχυθεί το περίσσευμα μέσα από τις δεξαμενές, να πλημμυρίσει τις καρδιές μας, να πάρουμε δύναμη από τις ρίζες μας και να προχωρήσουμε. Το όραμα μας περιμένει. Επομένως η δύναμη η δική μας πρέπει να γίνει μεγαλύτερη» κατέληξε ο αρχιεπίσκοπος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίτης, μητροπολίτες της περιοχής, η Αιμιλία Κουγιουμτζή, κ.α. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχε αφιλοκερδώς και η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Μελίνα Μποτέλη.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών Ι. Αμανατίδης τόνισε ότι η εκκλησία επιδεικνύει έργο που βοηθά ιδιαίτερα τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες και πρόσθεσε ότι και η πολιτεία και η εκκλησία έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον άνθρωπο, ο οποίος δοκιμάζεται, ιδιαίτερα μέσα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία και προσπαθούν μέσα από συνέργειες να ενισχύουν τη βοήθεια προς αυτόν, ενώ χαιρέτισε και την παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην Καλαμαριά.

«Με τα λόγια του επιβεβαίωσε τα νοήματα της καταλαγής, της αγάπης και της προσφοράς» τόνισε ο κ. Αμανατίδης. Ο υφυπουργός στάθηκε και στις τοπικές δράσεις της εκκλησίας, στην Καλαμαριά, όπως τα εγκαίνια του κέντρου νεότητας που τέλεσε ο αρχιεπίσκοπος και εξήρε τη συνεισφορά της.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, πριν από την εκδήλωση, εγκαινίασε το ανακαινισμένο Επισκοπείο της μητρόπολης Καλαμαριάς, που όπως είπε ο οικείος μητροπολίτης Ιουστίνος έγινε, όχι με δαπάνες της μητρόπολης, αλλά με δωρεά κάποιου πιστού, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Νωρίτερα, το απόγευμα, ο αρχιεπίσκοπος τέλεσε τρισάγιο στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Αρετσούς, στο μνήμα του εκλιπόντος, προ διετίας, μητροπολίτη Καλαμαριάς, Προκόπιου.

Στη συνέχεια ο αρχιεπίσκοπος παρακάθισε σε δείπνο που παραχώρησε προς τιμήν του ο δήμαρχος Καλαμαριάς.