Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Μετά από δύο χρόνια ξεκίνησε σήμερα η συνεδρίαση της Ιεραρχίας – Στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος οι τακτικές εργασίες



Ξεκίνησαν σήμερα οι τακτικές εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου. Ύστερα από δύο χρόνια, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν επιβληθεί από την πανδημία του κορωνοϊου, η Ιεραρχία συνεδριάζει και πάλι. Αυτή τη φορά, όμως, όχι στον φυσικό της χώρο, δηλαδή στο Συνοδικό Μέγαρο, αλλά στο Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ιερά Μονή Πεντέλης.

Οι Αρχιερείς και όσοι είχαν δικαίωμα να εισέλθουν στον χώρο διεξαγωγής των εργασιών επέδειξαν τα σχετικά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή το αποτέλεσμα της διενέργειας του σχετικού τέστ όπως θα δείτε και στα πλάνα που κατέγραψε ο φακός του ope.gr.

Δείτε τα πλάνα που κατέγραψε ο φακός του ope.gr κατά τη διάρκεια της ακολουθίας εντός του χώρου όπου διεξάγονται οι συνεδριάσεις της Ιεραρχίας:

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος 

Κάμερα: Μανώλης Δημελλάς

Μοντάζ: Κώστας Κουράκος

Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονoμάκη  

Ο λόγος που γίνεται η συνεδρίαση, για πρώτη φορά μάλιστα, σε αυτόν τον  χώρο είναι για την καλύτερη ασφάλεια στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Μάλιστα, με μέριμνα της Αρχιγραμματείας η αίθουσα όπου θα γίνει η συνεδρίαση έχει ήδη διαμορφωθεί στα δεδομένα που απαιτούν οι καιροί.  Η Ιεραρχία αυτή είναι διαφορετική και για ακόμη έναν λόγο. Από αυτή απουσιάζουν οι μακαριστοί Μητροπολίτες Λαγκαδά κυρός Ιωάννης, Καστορίας κυρός Σεραφείμ, Πολυανής και Κιλκισίου κυρός Εμμανουήλ και Περιστερίου κυρός Κλήμης, όπως και ο Μητροπολίτης Θήρας κ. Επιφάνιος ο οποίος πρόσφατα υπέβαλε την παραίτησή του.

Πριν την έναρξη των εργασιών τελέσθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης Θεία Λειτουργία από τον νεότερο στην τάξη Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεο.

 

Τι περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα

Στις 9 το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες της Ιεραρχίας με την τέλεση της εναρκτήριας Ιεράς Ακολουθίας.

Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, προσεφώνησε τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους. Τον Μακαριώτατο αντιφώνησε ο πρώτος τη τάξει Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Πρώτος στη τάξη υπενθυμίζεται ότι είναι ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ (24-11-1968).

Ακολούθησε η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Κατόπιν παρουσιάστηκαν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για τα εκκλησιαστικά έτη 2019 – 2020 και 2020 – 2021 υπό των Σεβασμιωτάτων Προέδρων αυτών και ακολούθησε συζήτηση.

Mετά το διάλειμμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος θα αναγνώσει την Εισήγησή του με θέμα: «Κανονισμός “Περί Ησυχαστηρίων”» και κατόπιν θα συμπληρωθεί ο κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

 

 

Ιεραρχία με αυστηρά υγειονομικά μέτρα

Η διεξαγωγή των εργασιών της Ιεραρχίας θα πραγματοποιείται με την τήρηση αυστηρών υγειονομικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη σχετική Εγκύκλιο αναφέρεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδος προχώρησε στη λήψη απόφασης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στις 10 Σεπτεμβρίου προκειμένου να τηρηθούν όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται από την Πολιτεία στο πλαίσιο της αποφυγής διασποράς του κορωνοϊου.

Ειδικότερα:

  • Όσοι Μητροπολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί οφείλουν να κάνουν μοριακό τεστ 72 ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της Ιεραρχίας ή rapid test 48 ώρες πριν. Το ίδιο ισχύει και για τους συνοδούς τους ή τους υπαλλήλους του Διορθοδόξου Κέντρου και της Μονής Πεντέλης. Το κόστος για τη διενέργεια των τεστ θα επιβαρύνει τους ίδιους.
  • Κάθε Μητροπολίτης θα συνοδεύεται μόνο από ένα πρόσωπο (οδηγό, κληρικό ή λαϊκό), το οποίο θα φέρει βεβαίωση υπογεγραμμένη και σφραγισμένη από τον οικείο Μητροπολίτη ότι τυγχάνει συνοδός του.
  • Πριν την είσοδο στο Διορθόδοξο Κέντρο θα πραγματοποιείται υποχρεωτική θερμομέτρηση όλων όσων θα εισέρχονται, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας.
  • Οι Σεβασμιώτατοι που θα είναι εισηγητές θα αφαιρούν τη μάσκα κατά τη διάρκεια της ομιλίας.
  • Εντός της αίθουσας Συνεδρίασης της Ιεραρχίας έχει τοποθετηθεί ειδικό μηχάνημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, το οποίο θα είναι εκτός λειτουργίας μόνο την ώρα του διαλλείματος.
  • Εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. δεν θα βρίσκονται εντός της Ιεράς Μονής ή του Διορθοδόξου Κέντρου κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ιεραρχίας. Μετά τη λήξη των εργασιών θα επιτρέπεται η είσοδος στον αύλειο χώρο (κατόπιν υπόδειξης των ειδικών πιστοποιητικών) όπου θα γίνεται η σχετική ενημέρωση για τις εργασίες της κάθε ημέρας.
  • Τα Μικρά Μηνύματα θα πραγματοποιούνται εντός της Αίθουσας Συνεδρίασης στην οποία θα μπορούν να προσέλθουν μόνο οι εκλεγμένοι νέοι Μητροπολίτες και κανένας άλλος.
  • Τα Μεγάλα Μηνύματα θα τελεσθούν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πεντέλης με δυνατότητα εισόδου μόνο των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών. Με μέριμνα των συνοδικών υπηρεσιών, θα τοποθετηθεί έξω από το Καθολικό μεγάλη οθόνη τηλεόρασης μέσα από την οποία θα αναμεταδίδονται τα Μεγάλα Μηνύματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ 

Πότε και πως συνέρχεται η Ιεραρχία

Σύμφωνα με το κεφάλαιο Β’ Περί της Ιερά Συνόδου της Ιεραρχίας του Καταστατικού ΄Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (ν.590/1977) το  άρθρο 6 αναφέρει ότι:

1. Η Ι.Σ.Ι. συνέρχεται εις τακτικήν συνέλευσιν αυτοδικαίως μεν την 1ην Οκτωβρίου εκάστου έτους, εκτάκτως δε οσάκις ήθελε συγκληθή υπό του Προέδρου αυτής,

α) είτε ιδία αυτού πρωτοβουλία,

β) είτε μετά προηγουμένην απόφασιν της Δ.Ι.Σ.,

γ) είτε κατόπιν αιτήσεως του 1/3 τουλάχιστον των εν ενεργεία Μητροπολιτών προς τον Πρόεδρον, εις ην αίτησιν δέον όπως αναγράφωνται και τα θέματα διά τα οποία ζητείται η σύγκλησις της Ιεραρχίας. Εις την υπό στοιχείον β´ περίπτωσιν ο Πρόεδρος οφείλει όπως προσκαλέση τα μέλη της Ιεραρχίας διά πράξεως αυτού εκδιδομένης εντός προθεσμίας 10 ημερών αφ’ ης απεφασίσθη η σύγκλησις και δι’ ημέραν συνεδριάσεως μη απέχουσαν πλέον των 20 ημερών από της αυτής ως άνω ημερομηνίας. Εις την υπό στοιχείον γ´ περίπτωσιν ο Πρόεδρος οφείλει να θέση αμελλητί την αίτησιν υπ’ όψιν της Δ.Ι.Σ. ήτις αποφαίνεται παραχρήμα επ’ αυτής, είτε αναθέτουσα εις τον Πρόεδρον να συγκαλέση την Ι.Σ.Ι., δι’ ημέραν συνεδριάσεως μη απέχουσαν πλέον των 20 ημερών από της ημέρας συνεδριάσεως της Δ.Ι.Σ., είτε αρνουμένη την σύγκλησιν της Ιεραρχίας δι’ ητιολογημένης αποφάσεώς της, κοινοποιουμένης εις τους υποβαλόντας την αίτησιν Ιεραρχίας. Εάν οι υποβαλόντες την αίτησιν εμμείνουν επί της συγκλήσεως διά νεωτέρας αιτήσεως των προς τον Πρόεδρον, η σύγκλησις της Ιεραρχίας είναι υποχρεωτική δι’ αυτόν, όστις συγκαλεί ταύτην εις ημέραν συνεδριάσεως μη απέχουσαν πλέον των 20 ημερών από της υποβολής της αιτήσεως.

Ο Πρόεδρος υπέχει κανονικήν ευθύνην εις ην περίπτωσιν παραλείψει να συγκαλέση την Ι.Σ.Ι. εις τας ως άνω υπό στοιχεία β´ και γ´ περιπτώσεις.

2. Η I.Σ.Ι. συνεδριάζει βάσει ημερησίας διατάξεως. Επί τακτικής συνελεύσεως η Δ.Ι.Σ. καταρτίζει την ημερησίαν διάταξιν και ο Πρόεδρος κοινοποιεί ταύτην προς άπαντα τα μέλη της Ιεραρχίας δύο τουλάχιστον μήνας προ της συνεδριάσεως. Επί εκτάκτου συνελεύσεως την ημερησίαν διάταξιν καταρτίζει εις μεν την υπό στοιχείον α´ περίπτωσιν ο Πρόεδρος, εις δε την περίπτωσιν υπό στοιχείον β´ η Δ.Ι.Σ.

Εις την υπό στοιχείον γ´ περίπτωσιν η ημερησία διάταξις περιλαμβάνει τα εν τη αιτήσει αναγραφόμενα θέματα και καταρτίζεται υπό του Προέδρου. Και εις τας τρεις ως άνω περιπτώσεις η ημερησία διάταξις κοινοποιείται εις άπαντα τα μέλη της Ι.Σ.Ι. ομού μετά της περί συγκλήσεως αυτής πράξεως του Προέδρου.

Η Ι.Σ.Ι. δύναται επί τακτικής συνελεύσεως να αποφασίση την συζήτησιν και ετέρων θεμάτων, πλην εκείνων τα οποία αναγράφονται εν τη ημερησία διατάξει. Εάν αι εργασίαι της τακτικής συνόδου της Ι.Σ.Ι., περατωθούν χωρίς να εξαντληθή η ημερησία διάταξις, τα υπολειπόμενα θέματα συζητούνται υποχρεωτικώς και κατά προτεραιότητα κατά την αμέσως προσεχή τακτικήν σύνοδον της Ιεραρχίας. Επί εκτάκτου συνόδου πάντα τα εν τη αιτήσει αναγραφόμενα θέματα δέον να εξαντληθούν.

3. Οι κατά τας συνεδριάσεις παριστάμενοι Αρχιερείς δεν δύνανται να αποχωρούν ταύτης άνευ αποχρώντος λόγου. Η άνευ αποχρώντος λόγου και προ της λήψεως αποφάσεως αποχώρησις Αρχιερέως εκ της συνεδρίας ως και η αδικαιολόγητος μη συμμετοχή αποτελούν κανονικόν παράπτωμα. Η Ι.Σ.Ι. ευρίσκεται εν απαρτία εάν οι παρόντες Μητροπολίται είναι πλείονες του ημίσεος αριθμού του συνόλου αυτών. Αι αποφάσεις της Ι.Σ.Ι. λαμβάνονται κατά πλειοψηφίαν των παρόντων νικώσης εν ισοψηφία, επί φανεράς ψηφοφορίας, της ψήφου του Προέδρου Αυτής.

Επί ζητημάτων όμως θεμελιώδους κατά την κρίσιν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας σημασίας και σπουδαιότητος διά την Εκκλησίαν, ως της επιβολής ποινής αφορισμού και της ασκήσεως κατ’ εκκλησιαστικήν οικονομίαν συγκαταβάσεως και επιεικείας της Εκκλησίας, αι αποφάσεις λαμβάνονται διά πλειοψηφίας των 2/3 τουλάχιστον του όλου αριθμού των μελών της Ιεραρχίας.

4. Των εργασιών της Ι.Σ.Ι. δεν μετέχει Αρχιερεύς καταδικασθείς τελεσιδίκως εις αργίαν, καθ’ ον χρόνον διαρκεί η αργία, επιφυλασσομένων των εκάστοτε ισχυουσών περί εκτελέσεως ποινών κατά των Αρχιερέων διατάξεων.

Αι τακτικαί και έκτακτοι συνελεύσεις της Ι.Σ.Ι. διαρκούν ουχί πέραν του μηνός, εκτός εάν άλλως αποφασισθή υπ’ Αυτής εις την συγκεκριμένην εκάστοτε περίπτωσιν.

5. Πάντα τα αφορώντα εις την οργάνωσιν και λειτουργίαν της Ι.Σ.Ι. ρυθμίζονται δι’ αποφάσεων Αυτής, δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης