Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μεγαλόπρεπη η γιορτή της Γοργοεπηκόου στον Ιερό Ναό Παναγούδας Θεσσαλονίκης



Αφού επέστρεψε από την Κρήτη, όπου θησαυρίστηκε για τρεις ημέρες μεταδίδοντας τη χάρη της, η Ιερά εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου εορτάστηκε χθες, 1η Οκτωβρίου 2021, μεγαλοπρεπώς στον Ιερό Ναό Παναγούδας (Γενεσίου της Θεοτόκου)-Γοργοεπηκόου, όπου φυλάσσεται. Μάλιστα, στα πέριξ του ναού τελέστηκε και η περιφορά της ιστορικής και θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, που θύμισε κάτι από τα παλιά

Το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου έγινε Αγρυπνία με Όρθρο και πανηγυρική Θεία Λειτουργία, των οποίων είχε προηγηθεί Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός. 

Το πρωί της 1ης Οκτωβρίου τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα μεθεόρτιος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στην Παναγία τη Γοργοεπήκοο. Από εκεί είναι και τα δύο πρώτα βίντεο που παραθέτουμε. 

Στην Κρήτη η Εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου

Λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα το διάστημα από 25 έως 27 Σεπτεμβρίου 2021, το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Κρήτης υποδέχθηκε την ιστορική και θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου εκ του Ιερού Ναού Παναγούδας-Γοργοεπηκόου Θεσσαλονίκης.

 

Μέσα σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης, στους δυσχερείς καιρούς που βιώνει όλη η οικουμένη, το προσκύνημα στη θαυματουργή Ιερά Εικόνας της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, που πραγματοποιήθηκε στον Πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Χουδετσίου Πεδιάδος, από το Σάββατο 25/9/2021, έως και τη Δευτέρα 27/9/2021, κατά την εορτή της Μεταστάσεως του αγαπημένου μαθητή του Κυρίου αποτέλεσε μία ψυχική και πνευματική ανάταση, αποκούμπι για τους ευσεβείς πιστούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

      

Η Ιερά Της Εικόνα, που χρονολογείται των 16ο αιώνα και ως πολύτιμος θησαυρός φυλάσσεται στον Ιερό Ναό, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και η οποία στήριξε και στηρίζει σε καιρούς μεγάλων δοκιμασιών, όσους με πόνο και πίστη προστρέχουν σε Εκείνη, μεταφέρθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τόσο της εν λόγω Ενορίας, όσο και όλων των πιστών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Την ιστορική εικόνα κόμισε ο Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Ματσάς, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παναγούδας, μετά από αίτημα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και του Πανοσιολογιωτάτου αρχιμανδρίτου Θεοφύλακτου Μηλιαράκη, προς τον Παναγιώτατο Ποιμενάρχη της Αποστολικής Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο, ο οποίος το ενέκρινε και έδωσε την ευλογία και την σεπτή άδειά του γι’ αυτό το προσκύνημα.

Της επίσημης πανηγυρικής υποδοχής και του Μέγα Πανηγυρικού Εσπερινού, προεξήρχε ο Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, μαζί με τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Χουδετσίου Πεδιάδος, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Θεοφύλακτο Μηλιαράκη, ο οποίος ως άριστος οικοδεσπότης, τέλεσε με αριστοτεχνική λεπτομέρεια όλες τις απαιτούμενες προετοιμασίες, ώστε το τελούμενο θρησκευτικό γεγονός, να αποτελέσει πνευματικό ποίκιλμα για ολόκληρη την Κρήτη.

   

      

Κατά την κυριώνυμο ημέρα, στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξήρχε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Μεθόδιος Βερνιδάκης.

    

Η Ιερά Εικόνα, μεταφέρθηκε αεροπορικώς, ευγενική δωρεά της αεροπορικής εταιρείας Sky Express, υπό τη μέριμνα του αξιότιμου κ. Ιωάννη Λυδάκη, διευθυντή της εταιρείας στο Ηράκλειο.
Τοποθετήθηκε στην καμπίνα επιβατών του αεροσκάφους, συνοδεία του π. Αμβροσίου Ματσά και μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού.

     

Κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, την Εικόνα υποδέχθηκαν ο Προϊστάμενος του εορτάζοντα Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Χουδετσίου, ο αερολιμενάρχης κ. Γεώργιος Πλακιάς και ο Διοικητής του Λιμενικού Σώματος Ηρακλείου κ. Ευθύμιος Δουβής, ο οποίος μερίμνησε ώστε η εικόνα να μεταφερθεί με την πρέπουσα επισημότητα, σε όχημα του Λιμενικού Σώματος και συνοδεία αστυνομικών οχημάτων, προς τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, με σκοπό την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων, για την επίσημη υποδοχή.

Επίσης, παρέστησαν και συνέδραμαν ο διευθυντής της αστυνομικής διεύθυνσης Ηρακλείου ταξίαρχος κ. Νικόλαος Σπυριδάκης, ο αστυνομικός διοικητής Αρκαλοχωρίου κ. Ευάγγελος Σταυρακάκης, καθώς και τοπικοί άρχοντες και φορείς.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι τόσο ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, όσο και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης, κατά την ομιλία τους, εξέφρασαν τις ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, προς το πρόσωπο του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, ενώ ο κομίζων την Ιερά Εικόνα, αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Ματσάς, μετέφερε τις ευχές του κ.κ. Ανθίμου προς το πλήρωμα της Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και την αδελφική του αγάπη προς τον κ.κ. Ειρηναίο.

Τέλος, γίνεται γνωστό ότι κατά την αναχώρηση της Ιεράς Εικόνας από το αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, πλήθος ταξιδιωτών και εργαζομένων πρόστρεξαν να Την ασπαστούν.