Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κύπρος – Αρχιεπισκοπικές εκλογές: Τι δείχνει δημοσκόπηση ένα μήνα πριν την κάλπη για το Τριπρόσωπο



Αγώνα για την κατάληψη της τρίτης θέσης στο τριπρόσωπο που θα αναδείξει ο λαός, αποτυπώνει έρευνα που διενήργησε η Analytica Market Research για τη Cyprus Times και η οποία δημοσιεύεται ένα ακριβώς μήνα πριν τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο οι οποίες αναμένεται να διενεργηθούν σε πρώτη φάση, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου.

Οι αριθμοί δείχνουν σταθερά στην πρώτη θέση τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο, ενώ στη δεύτερη θέση έρχεται ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας. Στις 22 Νοεμβρίου είναι η μέρα κατά την οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υποβολή υποψηφιοτήτων, ωστόσο Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου ήδη έχουν εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον τους ενώ έχουν σχηματιστεί και ομάδες υποστήριξης.

Η έρευνα διενεργήθηκε την περίοδο 14 με 16 Νοεμβρίου και σε αυτήν συμμετείχαν 2330 άτομα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων και διαδικτυακών ερωτηματολογίων. Το στατιστικό σφάλμα είναι στο +/- 2,5%. Οι σταθμίσεις έγιναν με βάση τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, απογραφή του 2021.

Σταθερά πρώτος για το τριπρόσωπο ο Μητροπολίτης Λεμεσού

Στην πρόθεση ψήφου, δηλαδή σε ερώτηση προς τους συμμετέχοντες για το ποιον θα ψήφιζαν εάν οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή, καθαρό προβάδισμα με ποσοστό 34,7% καταλαμβάνει ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος. Όπως φαίνεται βάσει των ποσοστών, τη δεύτερη θέση «κλειδώνει» ο Ταμασού κ. Ησαΐας.

Τα ποσοστά που κατέγραψε η έρευνα όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, επιβεβαιώνουν τη μάχη που θα δοθεί για συμπλήρωση του τριπρόσωπου, αφού οι Μητροπολίτες Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, Πάφου κ. Γεώργιος και Μόρφου κ. Νεόφυτος καταλαμβάνουν ποσοστά με μικρή διαφορά, εντός του στατιστικού σφάλματος, στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Την 7άδα συμπληρώνουν με ποσοστό 3,7% ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος με 3,2%.

Πηγή: cyprustimes.com

Σημειώνεται, ότι στην προηγούμενη έρευνα που διενέργησε η Analytica για τη Cyprus Times, τον Ιούνιο του 2022 όταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ ήταν ακόμα εν ζωή και πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο των ενδιαφερόμενων για το θρόνο, προβάδισμα είχε και πάλι ο Λεμεσού στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα τότε σε ερώτηση «Ποιον Ιεράρχη θα ψηφίζατε αν είχαμε Αρχιεπισκοπικές Εκλογές την ερχόμενη Κυριακή», το 31% ψήφισε τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο.

Τι θέλουν οι πιστοί από τον νέο Αρχιεπίσκοπο

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που οι πιστοί επιθυμούν να έχει ο επόμενος εκκλησιαστικός ηγέτης, υψηλότερο ποσοστό καταλαμβάνει το να είναι κοντά στους πιστούς, με ποσοστό 76%. Αμέσως μετά, με ποσοστό 53% οι πιστοί επιθυμούν ο αρχιεπίσκοπος τους να είναι ενεργός σε κοινωνικά δρώμενα, με 51% να είναι πνευματικός και με 47% να παρουσιάζει αποφασιστικότητα σε εκκλησιαστικά θέματα. Μόνο το 12% επιθυμεί ο προκαθήμενος της εκκλησίας να έχει άποψη σε θέματα οικονομίας και πολιτικής.

Πηγή: cyprustimes.com

Πιο κοντά στους πιστούς οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι είναι ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, τον οποίο ψήφισαν σε ποσοστό 44% στο σχετικό ερώτημα. Ακολουθούν οι Μητροπολίτες Ταμασού, Μόρφου και Κωνσταντίας. Προβάδισμα για τον Λεμεσού κ. Αθανάσιο και στο ερώτημα ποιον θεωρούν πιο αποφασιστικό σε εκκλησιαστικά θέματα.

Πηγή: cyprustimes.com

Πηγή: cyprustimes.com

Δημογραφικά στοιχεία έρευνας

Πηγή: cyprustimes.com

Στελέχωση Εκλογικών Κέντρων

Η Εκκλησία της Κύπρου ενημέρωσε δια του κ.  Ιωάννη Χαριλάου, Γενικού Εφόρου Αρχιεπισκοπικών Εκλογών και Διευθυντή Ελεγκτικού Τμήματος Εκκλησίας της Κύπρου, πως Δημόσιοι Υπάλληλοι με εμπειρία Προεδρεύοντος ή Βοηθού Υπαλλήλου Εκλογικού Κέντρου σε Πολιτειακές Εκλογές, μπορούν με ισχύ από σήμερα να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την θέση του Προεδρεύοντος σε Εκλογικό Κέντρο των επικείμενων Αρχιεπισκοπικών Εκλογών που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022.

Ο σύνδεσμος της ιστοσελίδας για υποβολή δηλώσεων είναι ο https://dec.churchofcyprus.org.cy τον οποίο μπορείτε να βρείτε και αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου https://churchofcyprus.org.cy

Οι δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τις 11:59 π.μ. της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου 2022.

Σημειώνεται πως δηλώσεις ενδιαφέροντος μπορούν να υποβληθούν μόνον μέσω των πιο πάνω ιστοσελίδων.

Στις 18 Δεκεμβρίου η εκλογή τριπροσώπου από τον λαό

Ως γνωστόν, η κατάρτιση του τριπροσώπου θα πραγματοποιηθεί με καθολική μυστική ψηφοφορία την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου μεταξύ των ωρών 10 το πρωί και 6 το απόγευμα, με μια ώρα διάλειμμα μεταξύ 1 και 2 ή ώρα το μεσημέρι. Δικαίωμα ψήφου έχουν άπαντες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Κύπρου άνω των 18 ετών, όσοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο για ένα τουλάχιστον χρόνο και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο εκλογής Αρχιεπισκόπου.

Οι εκλογικοί κατάλογοι θα αναρτηθούν και θα δοθεί χρόνος τριών ημερών για ενστάσεις. Εν συνεχεία θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για την ψηφοφορία που θα αναδείξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο, σε ημερομηνία που δεν έχει για την ώρα ανακοινωθεί. Αρχιεπίσκοπος ανακηρύσσεται από το τριπρόσωπο εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειονοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου.