Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Κρίσιμα 24ωρα για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας. Εν αναμονή του Νομοσχεδίου



Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τις προωθούμενες αλλαγές, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ήδη έτοιμο. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου κατά τη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος της Ελλάδος, είχε τονίσει εντός των επομένων ημερών το σχέδιο θα τεθεί προς γνώσιν της Εκκλησίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι Ιεράρχες και Ιερείς εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους για την καθυστέρηση αυτή, αλλά και για την ελλειπή από πλευράς κυβέρνησης ενημέρωση. Το Μέγαρο Μαξίμου από την άλλη πλευρά φέρεται προβληματισμένη καθώς βλέπει ότι το μέτωπο με την Εκκλησία πλέον είναι διπλό. Αφενός οι προωθούμενες αλλαγές, και αφετέρου το Σκοπιανό για το οποίο η Εκκλησία έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από την άλλη πλευρά, οι κόκκινες γραμμές της επιτροπής είναι περισσότερο από σαφείς και έγιναν κατανοητές περισσότερο από ποτέ στην τελευταία συνάντησή της με τον υπουργό Παιδείας και τον γεν γραμματέα της κυβέρνησης την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, για το θέμα της μισθοδοσίας το προσχέδιο της 7ης Νοεμβρίου ανέφερε ότι θα διασφαλίζεται η μισθοδοσία των κληρικών, οι οποίοι ωστόσο «δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και θα διαγραφούν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών». Η κυβερνητική πλευρά επιχειρεί να βρει ένα σημείο προσέγγισης, αφού «η πάγια θέση της Ιεραρχίας είναι ότι η Εκκλησία δεν συζητά τα περί αλλαγών στο μισθολογικό των ιερέων», όπως επανέλαβε με νόημα χθες η επιτροπή της Εκκλησίας. Η επιτροπή θα διαπραγματευθεί επί κυβερνητικής πρότασης, αλλά η Ιεραρχία θα λάβει την τελική απόφαση.

Όμως λόγω τακτικής ο υπουργός συνέχισε να δίνει βάρος στο ίδιο θέμα οπότε  βγαίνοντας έξω από τον χώρο συνάντησης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι ανέλυσαν και πάλι το θέμα της μισθοδοσίας. Πάντως, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να κλείσει το θέμα και δηλώσει αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτό που ονομάζει «εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας».

Χθες έγινε γνωστό από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι αποστολή από το Φανάρι θα μεταβεί στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρωθυπουργό για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και σύμφωνα με πληροφορίες το ένα από αυτά θα είναι και το φλέγον θέμα που έχει προκύψει με το νομοσχέδιο.

Το Φανάρι σε γενικές γραμμές δεν είναι ευχαριστημένο με την ενημέρωση που λαμβάνει για το τόσο σοβαρό θέμα και σίγουρα δε μπορεί να εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση του θεατή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η αντίδραση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, μέλος του οποίου συμμετέχει στην Επιτροπή Διαλόγου, αλλά και των Κληρικών της Κρήτης, ενώ καθοριστική θεωρείται και η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης