Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κάτω από τους αυστηρούς περιορισμούς για την πανδημία ακούστηκε το «Άγγελος πρωτοστάτης» στους ναούς



Υπό τη σκιά της πανδημίας και των αυστηρών μέτρων που ισχύουν στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού τελέστηκε χθες στους Ορθόδοξους ναούς η Α’ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. 

Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Υγείας, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωνε πως την Κυριακή της Ορθοδοξίας και την 25η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, οι Θείες Λειτουργίες θα τελεστούν με την παρουσία πιστών στους Καθεδρικούς Ναούς εκάστου δήμου. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως το ίδιο μέτρο θα ισχύει και κατά τη διάρκεια τέλεσης της ακολουθίας της Β’ Στάσης των Χαιρετισμών. Η αναλογία θα είναι 1 πιστός ανά 25 τ.μ. και μέγιστο όριο 20 πιστοί και με υποχρεωτική χρήση μάσκας, καθώς και υποχρεωτικό τεστ στους ιερείς και ψάλτες με ευθύνη της οικείας Ιεράς Μητροπόλεως.

Προς ενίσχυση των πιστών 

Προς ενίσχυση των πιστών σε μια περίοδο πνευματικής προετοιμασίας για το Άγιο Πάσχα, το Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ σε συνεργασία με το Διαδικτυακό Περιοδικό ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ μετέδωσαν ζωντανά την Ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο από το Καθολικό της Ιεράς Μονής Αστερίου.

Τεχνική υποστήριξη: Μανώλης Δημελλάς – Ανδρέας Χαλκιόπουλος  

Στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι η ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών τελέστηκε χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος χοροστάτησε στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.

Στον ιερό μητροπολιτικό ναό Αθηνών έψαλλε την Α’ Στάση των Χαιρετισμών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Η Ακολουθία τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού που έχει θεσπίσει η Πολιτεία.

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο Μακαριώτατος θα προεξάρχει στην καθιερωμένη Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό. Εξαιτίας των υφιστάμενων υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας θα συλλειτουργήσουν μόνον δύο Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Μητροπολίτες: ο Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος και ο Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένηςκαι Βάρης κ. Αντώνιος, καθώς και δύο ιερείς και διάκονοι.

Στον υπό κατασκευή Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, χοροστάτησε της ιεράς ακολουθίας στον Ιερό Ναό της Παναγίας στην Αγία Νάπα.