Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

«Κάθε Ορθόδοξος ναός είναι τόσο μεγάλος όσο και η Αγία Σοφία» ΒΙΝΤΕΟ



 

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Τένεδο: «Κάθε Ορθόδοξος ναός είναι τόσο μεγάλος όσο και η Αγιά Σοφιά»

Στην ιστορική και μαρτυρική νήσο Τένεδο βρέθηκε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, προκειμένου να τιμήσει με την παρουσία του ένα μεγάλο προσκύνημα των Τενεδίων, αυτό της Αγίας Παρασκευής.

Σήμερα το πρωί χοροστάτησε στη Θείας Λειτουργία στο ναΰδριο της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής στην Τένεδο, ευλογώντας ακολούθως τους άρτους στο περίβολο του ναού.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στη βιωτή της τιμωμένης σήμερα Αγίας Παρασκευής, αναφέροντας «παρακαλούμε την Αγία Παρασκευή, την ηρωίδα της πίστεως, να πρεσβεύσει εις τον Χριστόν για την ταχείαν υπέρβαση της πανδημίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Οικονομικών, οικολογικών, κοινωνικών και άλλων».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 2 αιώνων από την αποκατάσταση και λειτουργία του ιστορικού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τενέδου, τόνισε πως «κάθε Ορθόδοξος Ναός είναι τόσο μεγάλος, όσο και η Αγιά Σοφιά», στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το δικό του μήνυμα για όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα γύρω από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Αναφερόμενος προς τους κατοίκους της Τενέδου και τους εκπροσώπους των Σωματείων των Απανταχού Τενεδίων, ο Παναγιώτατος τους προέτρεψε να φροντίσουν έτσι ώστε να μην αποκοπεί η νεολαία από τις πνευματικές και πολιτιστικές ρίζες του τόπου. «Αν ίδιοι δεν ενδιαφερθούν για τον την πατρίδα τους, κανείς άλλος δεν θα ενδιαφερθεί για αυτήν», υπογράμμισε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε πως σήμερα είναι διπλή και τριπλή η χαρά για το νησί, καθώς έγινε και η εγκατάσταση του νέου Ποιμενάρχη, του Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου. «Όσα του ανέθεσε μέχρι τώρα η Αγία Εκκλησία, τα ολοκλήρωσε με υπευθυνότητα και με μεγάλη επιτυχία», σημείωσε και διαβεβαίωσε το ποίμνιο της Ίμβρου πως «η μαρτυρία του Ποιμενάρχου σας θα χαρακτηρίζεται από αγάπη για το πλήρωμα της Εκκλησίας, από ταπεινοφροσύνη και θυσιαστική ζωή».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, του είπε: «Είστε πλέον και εσείς ένα κομμάτι της Τενέδου», αναφωνώντας το «Άξιος».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ: