Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας με τις 55 σφαίρες



Θαύμα αποκαλούν οι κάτοικοι της Μελίκης Ημαθίας, το γεγονός ότι η εικόνα της Παναγίας αγκαλιά με τον Χριστό φέρει παντού, εκτός από το πρόσωπο της Παναγίας, συνολικά 55 σφαίρες. Το πρόσωπο της Παναγίας έχει μείνει αλώβητο παρά τον μεγάλο αριθμό των σφαιρών.

Η ιστορία πίσω από το θαύμα

Ήταν 17 Μαρτίου του 1947, περίοδος που ο εμφύλιος είχε αιματοκυλίσει την περιοχή, όταν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, μερικές δεκάδες στρατιώτες, ορισμένοι κάνουν λόγο για 55 ψυχές μαζί με γυναίκες και παιδιά, αναζήτησαν καταφύγιο για να προστατευτούν από την θηριωδία του πολέμου.

Προδόθηκαν, ωστόσο και πριν ακόμα χαράξει ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί. Ξεκίνησαν να πυροβολούν κατά ριπάς, αφού προσπάθησαν δίχως αποτέλεσμα να σπάσουν την ξύλινη πόρτα του ναού.  Όταν άδειασαν τα όπλα τους από σφαίρες, εισήλθαν στον ναό και έμειναν άναυδοι με όσα αντίκρισαν.

 

Καμία από τις ψυχές που βρίσκονταν μέσα δεν έπαθε το παραμικρό.

Όλες οι σφαίρες εντοπίστηκαν πάνω στην εικόνα της Παναγίας, που στόλιζε το τέμπλο του ιερού ναού. Μοναδικό σημείο όπου δεν υπήρχε ούτε μια σφαίρα ήταν το πρόσωπο της Θεοτόκου.

Το σύγχρονο θαύμα

Η εικόνα της Μεγαλόχαρης που μαγνητίζει όποιον την δει για πρώτη φορά ήταν «κρυμμένη» για περισσότερο από 50 χρόνια.

Πριν περίπου τέσσερα χρόνια οι κάτοικοι της Μελίκης, έζησαν τον δικό του θαύμα όταν η εικόνα της Παναγιάς της Μελικιώτισσας, επανεμφανίστηκε, αυτή την φορά στα χέρια του  νέου εφημέριου του Ναού της Αγίας Παρασκευής, του πατέρα Γεωργίου.

Οι κάτοικοι της περιοχής βλέπουν την επανεμφάνιση της θαυματουργής εικόνας ως σημάδι από τον Θεό ότι δεν τους έχει εγκαταλείψει.