Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΓΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΝΑ ΖΕΣΤΑΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ


ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΓΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΦΩΤΙΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ
Λίγο πριν τις 2 ολοκληρώθηκε η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα
Σε ζωντανή σύνδεση με τους  συνεργάτες μας Studio Sami of the OLD TOWN OF JEROUSALEM στην Αγία Πόλη σας μεταδώσαμε ζωντανά την Αφή του Αγίου Φωτός μέσα από το Ιερό κουβούκλιο.
 ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΝΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Όλη η διαδικασία πριν την τελετή Αφής του Αγίου Φωτός η οποία ίσχυε πριν την πανδημία ( τώρα το τυπικό θα είναι διαφορετικό λόγω μέτρων)

Η Πομπή του Πατριαρχείου με τους αγιοταφίτες μοναχούς φτάνει από το Πατριαρχείο κατευθείαν στο καθολικό . Εκεί έρχονται οι αντιπρόσωποι των Αρμενίων των Κοπτών και των Συριάνων των άλλων δηλαδή θρησκευτικών κοινοτήτων.
Ασπάζονται και φιλούν το χέρι του Έλληνα Πατριάρχη και παρουσία των αρχών του Ισραήλ ντύνουν τον Πατριάρχη με την αρχιερατική στολή.

Έπειτα όλο το ιερατείο μαζί με τον Πατριάρχη αρχίζει τη Λιτανεία 3 φορές γύρω από το κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου.
Την τρίτη φορά σταματούν μπροστά στην είσοδο του Τάφου και βγάζουν την μήτρα από τον Πατριάρχη, τον αρχιερατικό σάκο και την πατερίτσα.
Τότε ο Πατριάρχης με δυο δάδες μπαίνει στο κουβούκλιο . Τον ακολουθεί ο Αρμένης ο οποίος όμως στέκεται στο παρεκκλήσι του Αγγέλου , στον προθάλαμο και παρακολουθεί όλη την διαδικασία.
Ο Έλληνας Πατριάρχης κάνει μια ειδική ευχή γονατιστός στον Πανάγιο Τάφο και σε λίγη ώρα το Άγιος Φως έρχεται να φωτίσει και να γεμίζει τα πρόσωπα και τις ψυχές όλων.

Από την δεξιά πλευρά δίνει το Άγιο Φως στον Αρμένη από την αριστερή πλευρά στον Έλληνα ιερέα για να το πάει στο ιερό του καθολικού που το περιμένει ο σκευοφύλακας του Παναγίου Τάφου.