Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το «φλέγον» δεκαπενθήμερο του Μαρτίου- Οι προκλήσεις της Ιεραρχίας και οι κινήσεις του Μαξίμου



Ιδιαιτέρως κρίσιμο κρίνεται το προσεχές διάστημα, και κυρίως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου για την Εκκλησία. Η Ιεραρχία θα κληθεί -εκτός απροόπτου- να αποφανθεί επί δύο πολύ σημαντικών θεμάτων, τις σχέσεις εκκλησίας -πολιτείας, αλλά και το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας, ενώ τίθεται στη δεύτερη ψηφοφορία στην Βουλή προς το αναθεώρηση το άρθρο 3 του Συντάγματος.

Η συγκεκριμένη Ιεραρχία  καλείται να λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις, ιστορικές θα έλεγε κανείς, καλούμενη να προσμετρήσει και να ζυγίσει τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς Κληρικών.

Κατά την ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοποίησε ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, εκφράστηκε ρητώς η διαφωνία του ΙΣΚΕ ως προς τις προωθούμενες αλλαγές. Αισθητή ήταν και η παρουσία των Κληρικών της Κρήτης στη γενική συνέλευση. Ο π. Ζαχαρίας Αδαμάκης επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών της Κρήτης, μετέφερε στους συνέδρους τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του Ιερού Κλήρου της Κρήτης και την ξεκάθαρη και σθεναρή αντίθεση τους απέναντι στην επιχειρούμενη αλλαγή των άρθρων 3 και 21 του Συντάγματος και οποιασδήποτε αλλαγής στη μισθοδοσία του Κλήρου.

Καταλυτική ήταν η ομιλία του διαπρεπή νομικού και εργατολόγου , καθηγητή κ. Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι το «σχέδιο» που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, ουσιαστικά αποκόπτει οργανικά τον Ιερό Κλήρο οργανικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών η οποία εφεξής θα αναφέρεται ως απλώς μεταβιβάζουσα τα χρήματα μισθοδοσίας των κληρικών στον υπό σύσταση Λογαριασμό. Οι Κληρικοί έχουν ήδη διαμηνύσει ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, και δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο προσφυγής στην δικαιοσύνη.

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην Εκκλησία και αναμένουν πλέον τις αποφάσεις της Ιεραρχίας. Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του υπουργού Παιδείας επαναλαμβάνουν αυτό που είχε πει και ο κύριος Γαβρόγλου μετά τη συνάντηση με την Επιτροπή Διαλόγου, ότι όταν ένας διάλογος δεν καταλήγει πουθενά, την τελική απόφαση καλείται να λάβει η κυβέρνηση. Πλέον το δίλημμα για την κυβέρνηση, είναι αν θα πράξει μονομερώς ανοίγοντας νέο μέτωπο με την εκκλησία, που ήδη έχει αντιδράση στη συνταγματική αναθεώρηση και το ουδετερόθρησκο κράτος, ή αν θα αφήσει το θέμα μέχρι τις εκλογές. Η Ιεραρχία του Μαρτίου θα κληθεί να αποφανθεί και επί του άλλου φλέγοντος ζητήματος, αυτού της ουκρανικής αυτοκεφαλίας, απόφαση η οποία εν πολλοίς θα αποτυπώσει και τις σχέσεις με το  Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Την ίδια ώρα που αυτά τα σοβαρά θέματα βρίσκονται στο τραπέζι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος έχει να αντιμετωπίσει και τις χηρεύουσες θέσεις στις Μητροπόλεις , Γλυφάδας και Σιατίστης αλλά και το κενό που έχει δημιουργηθεί στη Μητρόπολη Περιστερίου από τη χρόνια ασθένεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ Χρυσοστόμου.

 

Πηγή: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ