Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Η Ορθοδοξία στη μακρινή Ινδονησία..ΕΙΚΟΝΕΣ



Ο ιστοτότοπος της Αδελφότητος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, στις 5 Ιουλίου 2019, δημοσιεύει επιστολή του π. Χρυσοστόμου Manalu, όπου αναφέρονται μερικά πρόσφατα γεγονότα (2019) από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή εις τους τόπους της μακρινής Ινδονησίας:

«Με τη βοήθεια του Θεού είμαστε καλά. Θα ήθελα να σας αναφέρω μερικά γεγονότα από την Ορθόδοξη Ιεραποστολή μας εδώ στη μακρινή Ινδονησία.

Από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τη 1 Μαρτίου, προσκλήθηκα να επισκεφθώ μερικές κοινότητες,που θέλουν πολύ να μάθουν για την Ορθόδοξη πίστη. Έμεινα για μερικές μέρες να τους δω και να ζήσω μαζί τους και να συνομιλήσουμε για μερικά πράγματα. Αποφάσισαν να δεχθούν την πίστη μας και μας ζητούν πολύ να τους επισκεπτόμαστε τακτικά, όσο είναι δυνατόν. Η περιοχή αυτή αποτελείται από μερικά χωριά και για να φτάσουμε εκεί δεν είναι δύσκολο, διότι έχει εθνικές οδούς. Η πρωτεύουσα των χωριών λέγεται Pakkat. Το Pakkat είναι μια μικρή πόλη και έχει κατοίκους μουσουλμάνους, καθολικούς και προτεστάντες.

 

 Οι άνθρωποι εκεί ζουν περισσότερο από τη γεωργία, καλλιεργούν το λιβάνι, τον καφέ, το ρύζι, το καλαμπόκι και εμπορεύονται ξυλεία. Έτσι, η ζωή τους είναι ήσυχη και καθαρή. Γύρω-γύρω είναι τα δάση, το οξυγόνο είναι πολύ καθαρό και κοντά στο χωριό έχει ένα μεγάλο ποτάμι που δημιουργεί ένα ωραίο κελάρυσμα που ανεβάζει τη σκέψη μας κοντά στον Παντοκράτορα Θεό μας.

Κοντά στο ποτάμι αυτό, μια οικογένεια, που ονομάζεται Mangatur Sibagariang, μας προσέφερε ένα οικόπεδο για να οικοδομήσουμε έναν Ιερό Ναό, για να προσκυνούμε εκεί τον Θεό της Ορθόδοξης πίστης μας.

Αδελφοί μου, δεχθήκαμε την προσφορά αυτή και αρχίσαμε να διαλέγουμε τα μέλη του Συμβουλίου, που θα αρχίσει το θεάρεστο αυτό έργο. Βλέπω, επειδή είναι κοντά στο ποτάμι, έχει πολλές πέτρες και άμμο που είναι τα βασικά υλικά για την οικοδομή. Για τις πόρτες και τα παράθυρα έχει κοντά τα δάση που μπορούμε να πάρουμε ξυλεία. Έτσι, αδελφοί μου, έχουμε το μεγάλο όνειρο ότι μέσα στο 2019 θα υλοποιήσουμε αυτό το έργο. Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε περίπου 30.000 ευρώ. Εάν έχετε την δυνατότητα, αδελφοί μου, παρακαλώ, βοηθήστε μας.

Σε μια άλλη πόλη της Σουμάτρας, που λέγεται Pekanbaru, έχουμε αρχίσει να ανοίγουμε μια καινούργια κοινότητα. Την άνοιξα πριν από ένα χρόνο. Έχουμε πιστούς εκεί, άλλα για να μαζευτούμε κανονικά, θα ήταν πολύ κάλο, εάν είχαμε μια μόνιμη κατοικία. Αλλάζοντας τόπο από το ένα σπίτι στο άλλο, βλέπω ότι αυτό δυσκολεύει τα μέλη της κοινότητάς μας.

Έτσι, κατά τη γνώμη μου πρέπει να νοικιάσουμε ένα σπίτι για την κοινότητα και για το γραφείο και το μέρος για να μένω εκεί για μερικές ημέρες, όταν τους επισκέπτομαι. Ρώτησα εκεί τους ανθρώπους. Το ενοίκιο ενός σπιτιού για 2 χρόνια είναι 1500 ευρώ. Εάν είναι δυνατόν, αδελφοί μου, ζητάω την αγάπη σας για το θέμα αυτό, για να φτάσουμε την Ορθόδοξη πίστη μας σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους.

 Με πολλές ευχές,

π. Χρυσοστομος Manalu

 Ο π. Χρυσόστομος Manalu γεννήθηκε στη Σουμάτρα της Ινδονησίας σε προτεσταντική οικογένεια. Έγινε Ορθόδοξος από τον π. Δανιήλ Byantoro και το 1994 ήρθε στην Ελλάδα για μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογία. Τότε συνδέθηκε ως λαϊκός με την Αδελφότητά μας και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης. Επέστρεψε στην Ινδονησία το 2002, ίδρυσε την Ορθόδοξη Ιεραποστολήστη Βόρεια Σουμάτρα και διακονεί ως Αρχιερατικός Επίτροπος της Ινδονησίας υπό τη Μητρόπολη Σιγγαπούρης.