Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΔΙΣ: «Αναμένουμε το υπουργείο για τα θρησκευτικά - Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία»- Τι αποφασίστηκε για το διάλογο με την πολιτεία



Συνήλθε χθες, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και σήμερα Τρίτη 1 Οκτωβρίου, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τη συνεδρίαση τέθηκε επί τάπητος το θέμα με το μάθημα των Θρησκευτικών, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους , ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος  υπογράμμισε ότι σε ό,τι αφορά το μάθημα των θρησκευτικών,  «σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ιερά Σύνοδος σέβεται απολύτως του θεσμούς, εκφράζει γενικότερη σκέψη σε σχέση με την απόφαση, δέχεται την απόφαση και τώρα βρίσκεται σε μια αναμονή της διαδικασίας της πολιτείας και του αρμοδίου υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση» Τόνισε επίσης, ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της μη αναγραφής του  θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα απολυτήρια. Ερωτηθείς για το θέμα της επιτροπής διαλόγου τόνισε ότι αυτό θα συζητηθεί είτε στην επόμενη ΔΙΣ είτε στην Ιεραρχία, προσθέτοντας ότι έως τότε πορευόμαστε ως έχει.

Ακούστε τις δηλώσεις

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
 
 
00:00
 
02:50
 
 

 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξεδόθη η ΔΙΣ τονίζει ότι «σέβεται πλήρως και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και ευρίσκεται σε αναμονή της εφαρμογής της εν λόγω αποφάσεως του ΣτΕ από την Πολιτεία και από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι πάντοτε σε διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας για το καλύτερο αποτέλεσμα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών βάσει των οριζομένων από το Σύνταγμά μας».

Διαβάστε το δελτίο Τύπου της ΔΙΣ

Συνήλθε χθες, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και σήμερα Τρίτη 1 Οκτωβρίου, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά τις Συνεδρίες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:
Προέβη στην συμπλήρωση και διόρθωση των υπ’αριθμ. 1 και 2 Κανονισμών του 1977, τους οποίους παρέπεμψε στην Σεπτή Ιεραρχία.
Ανανέωσε τον διορισμό του Πανιερ. Μητροπολίτου Θερμοπυλών κ. Ιωάννου στην θέση του Διευθυντού του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Συνεζήτησε επί της πορείας του έργου του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανέθεσε στην Συνοδική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας.
Ενέκρινε την συμμετοχή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Διεθνές Συνέδριο της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 4ης έως 10ης Μαΐου 2020, με θέμα «Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα: Προκλήσεις και Προοπτικές».
Ενέκρινε την υποβληθείσα πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως περί της συγκλήσεως του ΙΗ’ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, με κεντρικό θέμα: «Το ήθος και ο χαρακτήρας της λατρείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας», το οποίο θα διοργανωθεί στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου, από της 21ης έως της 23ης Σεπτεμβρίου 2020.
Ενέκρινε την υποβληθείσα πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος περί της διοργανώσεως Διημέρου Συνεδρίου από της 27ης έως της 28ης Νοεμβρίου 2019 στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, με θέμα: «Η θεολογία του Γάμου».
Ενέκρινε το αίτημα της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων περί της διεξαγωγής από 15ης έως 16ης Νοεμβρίου 2019 στην Αθήνα, Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου με θέμα: «Ορθόδοξη Θεολογία και Παιδεία: Η συμβολή του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς και του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ».
Τέλος, συνεζήτησε τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα των Συνοδικών Επιτροπών, των Ιερών Μητροπόλεων και τρεχόντων ζητημάτων, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και έλαβε σχετικές αποφάσεις επ’αυτών.
Όσον αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών η Δ.Ι.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση και την σχετική ενημέρωση επί του σημαντικού αυτού θέματος ομοφώνως απεφάνθη ότι σέβεται πλήρως και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και ευρίσκεται σε αναμονή της εφαρμογής της εν λόγω αποφάσεως του ΣτΕ από την Πολιτεία και από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι πάντοτε σε διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας για το καλύτερο αποτέλεσμα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών βάσει των οριζομένων από το Σύνταγμά μας.

 

Η απόφαση του ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου με τις οποίες καθορίσθηκαν τα προγράμματα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Η αντίδραση του υπουργείου
Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «θα μελετήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου ακολούθως να επανεξετάσει εξαρχής το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο, προβαίνοντας στις ενδεδειγμένες ενέργειες για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών των Θρησκευτικών και για την τροποποίηση της δήλωσης απαλλαγής από αυτό»

Άρα οι αλλαγές θα αφορούν σε δύο κατευθύνσεις: Αφενός προς την κατεύθυνση αλλαγών στο πρόγραμμα σπουδών και αφετέρου ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα λαμβάνει ένας μαθητής απαλλαγή από το μάθημα.

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους

Ήδη πάντως, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των θρησκευτικών.

Και απευθύνει έκκληση προς την υπουργό να ανακαλέσει τα τρέχοντα προγράμματα σπουδών και επομένως να αποσυρθούν οι «Φάκελοι του Μαθήματος των θρησκευτικών».

Η ΠΕΘ
Αλλά και η Πανελλήνια Ένωση θεολόγων από την πλευρά της ζητεί συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και προτείνει την άμεση απόσυρση των Προγραμμάτων Σπουδών, επανεκτύπωση των βιβλίων που ίσχυαν πριν το 2016, και την έναρξη διαδικασίας εκπόνησης Νέου Προγράμματος και νέων σχολικών εγχειριδίων για το μάθημα των Θρησκευτικών. Η ΠΕΘ όλα τα τελευταία χρόνια στάθηκε πιστή στη συνταγματική ευθύνη. Θεωρεί, λοιπόν, ότι στην κατά το Σύνταγμα σύνταξη θρησκευτικών πονημάτων της αρμόζει να συμμετάσχει στην οικοδόμηση τους.

Με το βλέμμα στην Ιεραρχία

Η ΔΙΣ συνέρχεται σε μία καθοριστική περίοδο, με δεδομένες τις εξελίξεις, αλλά και ενόψει της σύγκλησης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας τον Οκτώβριο.
Η Ιεραρχία καλείται να εκλέξει τρεις νέους Μητροπολίτες για τις μητροπόλεις που έχουν χηρέψει (Φθιώτιδος, Καλαβρύτων και Λήμνου) αλλά και δύο βοηθούς επισκόπους.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι κατά την συνεδρίαση στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, κατόπιν εισηγήσεως των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί του Ουκρανικού Ζητήματος, η Δ.Ι.Σ. αναγνώρισε το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι η ημερήσια διάταξη για την Ιεραρχία του επόμενου Οκτωβρίου έχει ήδη βγει, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ.κ Ιερώνυμος αναζητεί τρόπο ώστε η απόφαση αυτή να ληφθεί τότε.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Πηγή: ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ