Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Δημοσίευμα της Daily News της Κωνσταντινούπολης για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο..



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Η αγγλόφωνη εφημερίδα Daily News της Κωνσταντινούπολης αφιέρωσε άρθρο στον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, με τίτλο «από το Μακροχώριο της Κωνσταντινούπολης κατάγεται ο νέος Αρχιεπίσκοπος των Ηνωμένων Πολιτειών», λέγοντας πως «ο Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νεοχώριο, το οποίο είναι περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να ηγηθεί της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Αναφέρεται στο άρθρο πως ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος υπηρετούσε ως επικεφαλής της κλειστής Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, το οποίο είναι νησί στη Κωνσταντινούπολη, και ήταν καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είπε στην Daily News πως εκλέχτηκε από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία συγκροτείται από δώδεκα μέλη και η οποία προοδεύεται από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Δήλωσε στην εφημερίδα πως από την Αρχιεπισκοπική του θέση θα μπορούσε να συμβάλει στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα. Είπε πως «η Αρχιεπισκοπή στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει συνεχή ανοικτή γραμμή με τον Λευκό Οίκο. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πολλές φορές αναφερθεί στις εκθέσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα προβλήματα του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Αρχίζοντας από το θέμα της κλειστής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δεν είναι εύκολο να βρεθούν λύσεις σ’ αυτά τα προβλήματα στην Άγκυρα ή την Αθήνα. Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθεί λύση σ’ αυτού του είδους τα προβλήματα καθήμενοι γύρω από το ίδιο τραπέζι στην Ουάσιγκτον. Ιδιαίτερα η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα είχε μία πολύ σπουδαία απήχηση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις».

Το δημοσίευμα αναφέρθηκε ακόμα στα παιδικά χρόνια του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στο Μακροχώριο της Κωνσταντινούπολης. Δήλωσε πως «είχα πολύ όμορφα παιδικά χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Παίζαμε όλα τα παιδιά Τουρκόπουλα, Ελληνόπουλα και Αρμενόπουλα. Είχα πολύ καλές φιλίες και επίσης είχαμε πολύ καλές σχέσεις με τους γείτονες μας. Οι γείτονες μας στο διπλανό σπίτι οι οποίοι ήταν μουσουλμάνοι μοιραζόταν μαζί μας το κρέας του σε κάθε γιορτή της Θυσίας κι εμείς τον άρτο και το Χριστουγεννιάτικο γεύμα. Οι καλύτεροι μου φίλοι εξακολουθούν να είναι φίλοι μου από το Μακροχώριο της Κωνσταντινούπολης».