Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το διαχρονικό θαύμα του Ταξιάρχη: Το θαλάσσιο ταξίδι του τάματος προς τον Πανορμίτη της Σύμης (Φωτό)



Ένα μικρό μπουκαλάκι από εμφιαλωμένο νερό, ένα στεγανό κιβώτιο ή ένα μπετονάκι...  Θυμίαμα, ένα χαρτί με τα «Υπέρ Υγείας» και τα «Υπέρ Αναπαύσεως» ονόματα, το Ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και το τηλέφωνο του αποστολέα και ξεκινά το μεγάλο ταξίδι προς τον Πανορμίτη της Σύμης...

 

Αποστολή Σύμη: Πέπη Οικονομάκη

Φωτογραφίες: BriefingNews

 

Ο Αρχάγγελος παραλήπτης θα λάβει το τάμα σε κάθε περίπτωση, που θα γίνει θέμα προσευχής στην Ιερά Μονή.

Οι ντόπιοι μιλούν για το διαχρονικό και ταυτόχρονα μοναδικό παγκοσμίως θαύμα του προστάτη τους, αφού μέχρι σήμερα κανένα από τα κλεισμένα σε μπουκάλι αφιερώματα για τον Ταξιάρχη που  είτε ξεκίνησαν από κάποιο λιμάνι είτε πετάχτηκαν από κάποιο πλοίο που βρίσκεται στα ανοιχτά, δεν έχασε τον προορισμό του.

 

        Με τη βοήθεια του Πανορμίτη για πυξίδα, το τάμα θα φθάσει τελικά στον όρμο της Ιεράς Μονής, ή διαφορετικά, θα μπλεχτεί στα δίχτυα των ψαράδων στα ανοιχτά του νησιού, οι οποίοι και θα το παραδώσουν στα χέρια των ανθρώπων του Μοναστηριού, που με τη σειρά τους θα αποστείλουν ευχαριστήρια επιστολή προς τον πιστό που το έστειλε.

  

Στο Μουσείο της Ιεράς Μονής φυλάσσονται μέχρι σήμερα Αφιερώματα, που ταξίδεψαν μόνα για τον Πανορμίτη από διάφορα μέρη του κόσμου, σε διάφορες εποχές, αφού οι πιστοί δεν είχαν τη δυνατότητα να έρθουν οι ίδιοι στο Μοναστήρι του.

 

 

       

Ο Ταξιάρχης της Σύμης βρίσκεται στο Νότιο άκρο του νησιού και είναι χτισμένο στον πανέμορφο όρμο του Πανόρμου, ενώ από τους πρώτους ακόμα Χριστιανικούς αιώνες αποτελούσε ένα από τα Κέντρα τοπικής Ευσέβειας προς τους Αγγέλους.

 

 

Ο σημερινός Ιερός Ναός του μέσα στον οποίο δεσπόζει κατέχοντας φυσικές διαστάσεις, η Θαυματουργή Εικόνα του Ταξιάρχου Μιχαήλ, είναι χτισμένος το 1783. Η Αγιογράφηση πραγματοποιήθηκε το 1792 από δύο αυτόχθονες Αγιογράφους, τον Ιερομόναχο Νεόφυτο και τον Κυριάκο Καρακωστή.

  

Πάνω από την κεντρική Πύλη της Ιεράς Μονής βρίσκεται το περίφημο Καμπαναριό του Πανορμίτη  που κτίστηκε  το 1911.